perjovschi dan on Fri, 24 Jan 2003 09:34:05 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] Biblioteca CIAC


Acum ceva vreme Mircea Cantor remarca ca nu se mai prea discuta pe lista. Imediat CIAC a postat tarifele pentru accesul la informatie si discutia s-a pornit. De unde rezulta ca discutam numai cind e vorba de bani.

Reactiile la tarife au fost negative cu exceptia unei doamne (de la osf adica open society foundation) care ne-a explicat scolareste ca ne-am obisnuit sa luam for granted tot soiul de servicii si ca daca platim la Goethe musai sa platim si la CIAC. Doamna are dreptate si in consecinta propun ca domnia sa achite fundatiei Format cam 350 000 pe an sau 40 000 de lei pe zi cind acceseaza nettime-ro.

Bineinteles cei care au cerut liber acces la informatie vor folosi nettime gratuit.

Nu-mi imaginez ca taxa de biblioteca va produce venituri spectaculoase (cit sa acopere chiria de vreo 1500 de dolari pe luna sau sa finanteze prezenta la vernisajul bienalei de la Venetia)

Explicatia probabila este ca CIAC trebuie sa arate (cel putin pe hirtie) ca este in stare sa genereze un oarece venit daca vrea sa aplice cu succes pentru granturi nationale ori europene sau sa primeasca incontinuare ceva fonduri de la Fundatia mare.

Eu nu cred ca este o idee prea desteapta dar inteleg ca situatia CIAC a devenit problematica de cind George Soros a hotarit sa inchida robinetul.

Daca are probleme bugetare CIAC ar trebui sa instituie o formula de sprijin, tip “Amicii CIAC” (si asa e acuzat ca are clientela) care sa plateasca o cotizatie anuala. In baza cotizatiei fiecare membru va acces la productiile CIAC (show&lecture) precum si la biblioteca. Nu suna mai bine? Practica “amicilor” e raspindita si verificata de ani de zile si functioneaza cu succes si in State si in Europa.

In ultimii ani CIAC a migrat inspre puterea politica si a intrat in parteneriate cu institutiile cenrtrale de stat. Din institutie critica si “altfel” cum isi spunea odata, CIAC a devenit aidoma cu ele. Inteleg presiunea existentei de zi cu zi, inteleg ca bugetul s-a diminuat anual si ca “autofinantarea” nu mai este o gluma. Din pacate n-au existat (cind se putea) strategii mai eficace de tip achizitie echipament de proiectie video si inchirierea lui ulterioara (cine s-a confruntat cu problema stie cit costa pe zi un videoproiector).

Deci daca tot a cultivat relatii amicale si tovarasesti cu cei care au astazi in cultura si banul si cuvintul de ce are CIAC probleme?

Taxa pe informatie pare o practica similara cu cea a monopolului apei calde de stat care isi acopera pe spatele nostru toate pierderile datorate slabei organizari, instalatiilor invechite si a managementului deficitar. Serviciile sint tot mai proaste, factura tot mai mare.

Revin, daca CIAC a cultivat puterea si institutiile centralizate ale statului de ce nu merge acum (cind e la ananghie) pina la capat: contopirea totala. Muzeul National de Arta Contemporana poate face un take over scurt si CIAC devine oficial una din sucursalele lui. Si asa Muzeul (de unde nu era de loc) are acum 3-4 locatii si staff-uri. Ce-ar fi una in plus? Ar scapa si CIAC de grijile financiare si s-ar aduna la un loc cu ceilalti editori ai raposatului Artelier. Pai nu are si Oficiul National devenit Muzeu National biblioteca, dosare si documentatii? Pai nu e Kalinderu Media Lab? Nu e toata lumea noi media?

Imi amintesc catalogul expozitiei de arta contemporana olandeza (colectia de pictura a unei banci olandeze) produs intre altii si de CIAC care se deschide cu un cuvint inainte al ministrului informatiilor (citeste propagandei) Dancu. Pai nu este acest ministru creierul take-over-urilor din presa scrisa si vizuala care fac ca partidul de guvernamint sa controleze informatia si la nivel national si la nivel comunal? Pai nu este puterea actuala faimoasa pentru premiile date de secretarul de stat Antonescu pe motiv de virsta (ai implinit 80 de ani ia de-aici 80 de milioane) sau cele teatrale concepute sa taie fata premiilor UNITER sau publicarea de manuale scolare numai de catre editurile aflate in gratia PSD? Nu este acesta putere politica dispusa sa puna in loc de Lenin un monument de bronz de vreo 600.000 de euro, compus din doua aripi metaforice? Pai CIAC poate sugera lui Dancu sa renunte la o aripa si cu banii aia poate trai bine mersi si fara taxe de biblioteca.

Revin la subiectul initial al discutiei: nu e o fericire ca CIAC este in situatia sa taxeze accesul la informatie (in clipa in care programe, filme si muzica se downloadeaza gratis de pe Internet). Nu cred sa existe solutii satisfacatoare pentru ONG-uri culturale in contextul financiar si ideologic din Romania, nici pe termen scurt nici pe termen lung (ce-o mai insemna astazi NeGuvernamental?) Inteleg ca supravietuirea cere masuri dureroase iar debilitatea financiara duce la “ciocu mic” vorba PSD.

In acelasi timp cred ca masurile pripite pot crea un efect invers si putinul cistigat pe moment poate avea ulterior consecinte dezastruoase.

dan perjovschi

23 ianuarie 2003



Do you Yahoo!?
Yahoo! Mail Plus - Powerful. Affordable. Sign up now