Badea Alexandra on Tue, 4 Nov 2003 08:07:19 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] invitatie Lebensraum-Spatiul vital



Marti 5 noiembrie 2003, la ora 22.00, la Teatrul Mic, in cadrul Festivalului Național de Teatru va fi prezentat spectacolul 

 

                                     LEBENSRAUM - SPAȚIUL VITAL

                             de Israel Horovitz

 

 

   Cu :         Carmen Florescu,   Răzvan Oprea, Adrian Anghel     

 

scenografia Ana Iulia Popov

 

regia Alexandra Badea

                                            
                                                                                             
Spectacolul a fost jucat in stagiunea trecuta la Studioul de Teatru Casandra si invitat in luna iulie pentru o serie de 22 de reprezentații la Festivalul internațional de teatru de la Avignon in secțiunea off.

 

                                   

“O montare de excepție a stagiunii 2002-2003, reprezentativă pentru portretul de azi al regiei tinere. Ea scoate în evidență o direcție importantă, revitalizantă pentru teatrul românesc, interesul pentru textul actual, pentru problemele contemporaneității, aduse pe scenă în formule nonconformiste, incomode, ce violentează confortul publicului, în care răul și urâtul din om nu sunt cosmetizate.”

                                               (Ludmila Patlanjoglu-Cotidianul)

 

“ E mare lucru să se poată vorbi despre o dublă împlinire, cum se întâmplă în cazul spectacolului Spațiul vital de Israel Horovitz…

Aducerea televiziunii în teatru - într-un mod  care se integrează perfect demonstrației regizorale, nu de dragul procedeului în sine - și alternarea acestor două tipuri de comunicare cu publicul, ajung să producă 

un altfel de catharsis, posibil numai în aceste timpuri în care tehnologia subminează permanent efectele “artei vii”

                                               (Cristina Modreanu-Adevărul literar și artistic)

 

 

 

 

“Mobili,inteligenți, gândindu-și rolurile, cei trei, desigur bine ghidați de cea de-a patra promisiune, regizoarea, fac adevărate minuni pe scena de la Casandra, ba chiar și prin sală, căci -joacă om la om  pe tot terenul-”

                                               (Nicolae Prelipceanu-România liberă)

 

“Reușita indiscutabilă a spectacolului se datorează nu numai inventivității, talentului și spiritului de echipă, ci și faptului că piesa a fost 

aleasă din rațiuni de afinitate intelectuală, nu doar ca pretext pentru exhibarea abilității profesionale”

                                               (Adrian Mihalache-Revista Dilema)

 

“Un teatru curat,simplu,contează concentrarea, puterea de a combina sentimentul cu inteligența, de dragul inteligibilității”

                                               (Magdalena Boiangiu)

 

“Spectacol politic? Teatrul agitatoric sau epic brechtian?…Spectacolul are o  remarcabilă rigoare, în ciuda faptului că structura cinematografică a scenariului presupune dese și numeroase schimbări de cadru și de ipostază a personajelor.”

                                               (Doina Papp-Observatorul Cultural)

 

“Spațiul vital pus în scenă la Casandra arată că teatrul studenților nu este numai o garanție pentru viitor, ci poate să fie și o performanță a zilei de azi.”

                                               (Cosmin Țupa-Evenimentul zilei)

 

“O regie curată, limpede, care încearcă să-și esențializeze discursul, evitând programatic simbolurile, reușind să creeze și să transmită tensiunea prin relatarea obiectivă, aproape liniară și prin acumularea faptelor,fără să recurgă la demonstrație ostentativă sau violență afișată. Opțiune perfect justificată pentru un asemenea text”.

                                 ( Liviu Ornea – Observatorul Cultural )

 

 

“Mica echipă de realizatori au “atacat”piesa cu o siguranță surprinzătoare pentru puțina lor experiență, punând în lectura ei un patos și o implicare emoțională ce se transmit pe loc auditoriului, cucerindu-l”.

                                               (Alice Georgescu – Ziarul financiar-ARTE)

 

 

“Să ierți și să nu uiți, e mesajul piesei, dar și a tinerilor care o pun în scenă, conștienți că este mai important să privești adevărul în față decât să reduci totul la oprobriu ori la o tăcere plină de oroare. Alexandra Badea pare încă și mai preocupată să detecteze în Spațiul vital un avertisment pentru lumea în care trăiește, aflată din nou în pragul războiului, religios și economic. Ea ne atrage atenția că spațiul vital, conceptul monstruos teoretizat de Hitler, servește și astăzi drept paravan politicilor expansioniste ale multor state.”

                                               ( Andreea Dumitru –Teatrul azi )

 

 

“Este o propunere regizorală îndrăzneață, care probează interesul tot mai clar determinat pentru dramaturgia contemporană și implicit pentru problemele vizate, situate în proximitatea unei realități pe care o percepem zilnic prin intermediul televizorului:fluxul atrocităților…  Spectacolul este foarte atent construit pe scene și detalii care își corespund ca structură, excelând în tehnica succesiunii secvențiale, în rapiditatea trecerii de la un comic cu accente parodice, la un dramatism de substanță”.

                                               (Mihaela Michailov – Observatorul cultural)

 

“Această abordare modernă cerută de autor este realizată cu excepțională măiestrie de tânăra, foarte tânăra regizoare, care a știut să dea întregului spectacol un ritm drăcesc, care a știut să alterneze momentele lirice cu cele de o violență, ba chiar de o cruzime greu de suportat. Ajutată de o foarte talentată scenografă, de studenții actori dotați cu un har excepțional, regizoarea a obținut un rezultat de excepție”.

                                               (Sivia Kerim – Teatru,Formula AS)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            






---------------------------------
Do You Yahoo!? -- Une adresse @yahoo.fr gratuite et en français !
Testez le nouveau Yahoo! Mail
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/