www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] vernisaj la galeria noua - TRIAJ-CelacKiralyMarcu
galeria noua on Fri, 19 Mar 2004 15:58:05 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] vernisaj la galeria noua - TRIAJ-CelacKiralyMarcu


GALERIA NOUA
str. academiei 15, bucuresti 1
t/f: 021-3228159

m: 0744 357007

curator {AT} galerianoua.ro

www.galerianoua.ro

gallery curator: aurora király

 

  

 

va invita MIERCURI, 24 MARTIE 2004, ora 18:00

 

la vernisajul expozitiei

 

 

TRIAJ

 

CelacKirályMarcu

 

[24. 03 - 18. 04. 2004]


 

TRIAJ este, dupa cum ne spune orice dictionar, anexa garii unde se sorteaza trenurile. Printe linii multiplicate la nesfarsit, vagoane de toate varstele si culorile, dezmembrate, asteapta sa fie recompuse si sa plece spre alte destinatii. 

Asteptare, proximitatea extremelor, mertane pe strada Porumbacu din Crangasi, caini rataciti si frizerii pentru caini, farmacii, si galerii de arta in apartamente de bloc -  lumea noastra este in triaj.

 

In Bucuresti, aproximativ 80% din populatie locuieste in apartamente construite in ultimii 50 de ani, parte din ele ca locuinte pentru muncitori realizate in perioada de renastere a "palatelor pentru proletari", altele pe bulevardele pline de blocuri de "lux" sau in deprimantele cartiere cu blocuri ieftine de locuinte. 

O statistica din luna iunie 2003 arata ca 7 din 10 persoane care locuiesc in cartiere de blocuri gasesc multumitor locul unde locuiesc.

 

In pofida criticii puternice nascuta dupa colapsul comunismului la adresa "junglei de beton", ceea ce se intampla in aceste zone nu a fost inca explorat si analizat in mod sistematic si deloc documentat vizual.

 

TRIAJ face parte dintr-un proiect mai amplu initiat de grupul de arhitecti Mariana Celac, Iosif Király si Marius Marcu Lapadat si isi propune sa documenteze ce au devenit si cum s-au transformat in anii tranzitiei ansamblurile de blocuri construite in perioada comunista: noile imbunatatiri pline de culoare, schimbarile functionale si tot felul de alterari care merg mana in mana cu degradarile fizice ale acestor constructii, cu lipsa resurselor financiare sau cu segregarea texturii sociale.

 

 

Autorii proiectului TRIAJ sunt arhitecti formati la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, cu traiectorii ulterioare diferite:

 

Mariana CELAC, arhitect si eseist, urbanist specializat in procesele formarii urbane si cercetator al devenirii arhitecturii regionale in secolul 20, scrie si editeaza carti, a produs expozitii si filme despre spatiul construit.Iosif KIRALY foloseste extensiv fotografia in lucrarile sale de arta. Expune in tara si strainatate, participa la ateliere, conferinte si rezidente artistice. Impreuna Calin Dan formeaza subREAL, un grup activ de arta contemporana. Preda fotografia la Universitatea de Arta din Bucuresti, Departamentul Foto-Video.

 

Marius MARCU LAPADAT lucreaza la Bucuresti ca arhitect, grafician si designer. Indruma atelierul de amenajare interioara si tine cursul de istoria mobilierului si ornamentului la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti si conduce un birou de proiectare in arhitectura. 

A amenajat numeroase expozitii, face grafica de carte si de publicitate. 

 

Din anul 2000, cand au inceput lucrul la Palatele cu turle (imagini pot fi vazute pe site-ul www.iokira.com) - primul lor proiect comun - Mariana Celac, Iosif Király si Marius Marcu Lapadat dezvolta impreuna studii «de frontiera» care exploreaza modul in care spatiul construit absoarbe si exprima dinamica adesea greu de descifrat a omenescului si socialului. 

Dupa proiectul TRIAJ vor urma alte doua proiecte - unul despre mahala si altul despre noile parcuri rezidentiale exclusive.   

 

 

Galeria Noua este situata in zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia TRIAJ  poate fi vizitata pana pe data de 18 aprilie 2004, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00 

 

Proiectul TRIAJ este realizat cu sprijinul Programului Cultural Elvetian in Romania.

 

Sponsor: Connex

Parteneri media Observator Cultural, IDEA, Business Review, Biz, Ziarul Financiar, Delta RFI, http://www.bumerang.ro, Campus

Partener: RDS

Marketing Communication: add - asociatie de tineret 

 

Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 - Dragos Olea

______________________________________________________________ 

Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/