www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] dubla lansare la Carturesti
Ana Szel on Mon, 10 May 2004 21:08:49 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] dubla lansare la Carturesti


Miercuri 5 Mai , orele 18.00 dubla lansare "Mercedes-Benz" de Pawel Huelle, editura Polirom si " In porumbar" de Grzegorz Musial, editura Paralela 45, in prezenta autorilor. Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Polonez la Bucuresti. Vor vorbi: Radoslawa Janowska - Lascar (traducatoare), Cornelia Fiscutean (traducatoare), Carmen Nicolaescu (traducatoare), Pawel Huelle (scriitor), Grzegorz Musial (scriitor), Denisa Comanescu (director editorial Polirom), Gheorghe Craciun (director editorial Paralela 45).

Pawel Huelle
Originar din Gdansk, Pawel Huelle este considerat unul dintre cei mai talentati prozatori ai generatiei 1960, fiind recunoscut in acelasi timp ca remarcabil scenarist si dramaturg. Este autorul romanului "Weiser Dawidek", catalogat drept cel mai bun debut al anilor '80, tradus in mai multe limbi si ecranizat nu demult in Polonia de regizorul W. Markzewski. A publicat de asemenea o serie de povestiri, eseuri si schite. Huelle, nominalizat la Premiul Literar Nike 1997, a obtinut prestigiosul premiu "Paszport Polityki" pentru volumul "Mercedes-Benz".
"Mercedes-Benz"
Romanul, plin de umor, debuteaza in imprejurari aproape dramatice: la inceputul anilor '90, Pawel, eroul lui Huelle (avand o serie de trasaturi de natura sa permita identificarea sa cu autorul) incepe sa ia lectii de conducere, ceea ce il face sa traverseze o experienta destul de traumatizanta.

Grzegorz Musial
Personalitate complexa, totodata controversata,gay declarat si catolic fervent, Grzegorz Musial (de profesie medic) este poet, traducator (in 1994 publica o antologie a creatiilor unui numar de 55 de poeti americani in traducere, sub titlul "America, America!") si prozator in aceeasi masura. Dintre cele mai reprezentative volume ale autorului, amintim: "Martori intamplatori ai evenimentelor", "Berliner Tagebuch", "Gustul cenusii", "Bijuterie ceha", "Kosmopolites", "Al fine", "Jurnal din Iowa" s.a. Este laureatul premiilor literare "Stanislaw Pietak" si "Stanislaw Wyspianski".
"In porumbar"
"Una din temele principale ale volumului "In porumbar" este reprezentata de ecourile celui de-al doilea razboi mondial, ale ocupatiei germane in Polonia, de relatiile dintre polonezi, nemti si evrei. Datorita unui individualism extrem, autorul reuseste sa fie nepartinitor... Musial ne propune un text foarte incarcat - de mirosuri, gusturi, bijuterii si cadavre." (Carmen Nicolaescu)
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/