www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] Un artist român îl înfurie pe președintele Parlamentului Eu
Vlad Nanca on Fri, 4 Jun 2004 11:19:12 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Un artist român îl înfurie pe președintele Parlamentului European


http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2004/06/040602_bratislava_roman_ue.shtml
 
Un artist român îl înfurie pe președintele Parlamentului European
 
Anca Dragu
corespondent BBC la Bratislava  
 
Câteva panouri publicitare pe care sunt înfățișate două steaguri, unul cu 12 steluțe galbene pe fundal roșu și al doilea cu secera și ciocanul pe un fond albastru, parodiind astfel însemnele Uniunii Europene și cele ale comuniștilor, l-au înfuriat pe Pat Cox, președintele Parlamentului European aflat marți în vizită la Bratislava. 

Pat Cox a spus că panourile sunt o jignire la adresa a tot ce înseamnă Uniunea Europeană pentru că ideile care stau la baza ei sunt exact opusul totalitarismului practicat în comunism. 

Liderul Parlamentului European a venit la Bratislava pentru a încuraja slovacii să se prezinte la alegerile pentru forul legislativ european programate peste două săptămâni și a impulsiona o campanie electorală modestă care nu pare să atragă interesul a prea multor votanți. Panourile cu pricina însă nu fac parte oficial din campania electorală pentru Parlamentul European. 

Ele sunt opera unui artist român, bucureșteanul Vlad Nanca, și fac parte dintr-un proiect de arta internațional ce-și propune să expună lucrări de arta în spații publice și este sponsorizat chiar de Ministerul Culturii din Slovacia. 

Cele două steaguri simbolizează discontinuitatea din evoluția atât a societății românești cât și a celei slovace. 

Mira Keratova, curatoarea proiectului, spune că a ales special să expună lucrarea la începutul lunii mai imediat după ce Slovacia a devenit membră a UE și în plină campanie pentru Parlamentul European tocmai datorită mesajului clar pe care-l transmite.

Ea spune că până la declarația lui Pat Cox nimeni nu a protestat împotriva panourilor instalate în câteva dintre cele mai mari intersecții ale capitalei slovace.

Vlad Nanca a expus cele două steaguri parodiind însemnele UE și la București în 2003 într-o expoziție personală. 

Însă la Bratislava ele sunt înconjurate de panourile publicitare ale partidelor politice în care figurile paternaliste ale liderilor de partid, majoritatea foști comuniști, recomandă câte un candidat cetățenilor de rând. 

Analiștii politici cred însă că alegătorii nu se lasă prea impresionați de mesajele publicitare și se așteaptă la o participare redusă la alegerile pentru Parlamentul European.


Vlad Nanca

Calea Grivitei 39, Apartament 8, Sector 1, 010703 Bucuresti ROMANIA
Tel +40 21 6504452   /  Fax +40 21 3121311  /  Mobile +40 723 240434

		
---------------------------------
Too much spam in your inbox? Yahoo! Mail gives you the best spam protection for FREE! Get Yahoo!Mail
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/