Revista Art-hoc on Sat, 27 Aug 2005 09:33:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Cum se manifesta ultimul dictator de tip stalinist din Europa?


SURSA: http://www.averea.ro/display.php?data=2005-08-27&id=6631


Se strange latul 
  
    Aleksandr Lukasenko, presedintele Republicii Belarus, e urmatorul pe lista revolutiilor de catifea. Stie acest lucru. Si se pregateste de marea confruntare cu Opozitia. Anul viitor, in luna iulie, vor avea loc alegeri prezidentiale in Belarus. Ele s-ar putea incheia cu inlaturarea de la putere a ultimului dictator de extractie stalinista din Europa. Atat Lukasenko, cat si Opozitia isi sapa transeele pentru marele razboi. 

De partea lui Lukasenko sta o buna parte a populatiei de Belarus, manipulata si indoctrinata in ura fata de Occident. Tot de partea lui Lukansenko joaca Rusia lui Vladimir Putin, pentru care alegerile prezidentiale din Belarus au o miza speciala. 

Pe de o parte, Rusia vrea sa-si conserve influenta in spatiul ex-sovietic. Lukansenko, in ciuda excentricitatilor sale, care nu o data au dat bataie de cap Kremlinului, a ramas aliatul fidel al Moscovei de-a lungul unui deceniu. Cum revolutiile de catifea din Georgia si Ucraina au adus la putere lideri pro-occidentali care se desprind din imbratisarea Rusiei, Moscova va incerca, cum a facut-o la Kiev, sa asigure victoria in alegeri a unui candidat care nu va promova o politica de aderare la NATO si la UE. Foarte probabil acest candidat este Lukasenko. Nu e insa exclus ca Rusia sa ne surprinda abandonandu-l pe controversatul Lukasenko. Ar fi o miscare isteata. Insa nu foarte probabila. 

Pe de alta parte, alegerile din Belarus ar putea fi o repetitie generala pentru scrutinul prezidential care va avea loc in Rusia, la inceputul anului 2008. Tocmai de aceea, Putin va urmari cu mare atentie evolutiile de la Minsk, pentru a impiedica, daca va fi cazul, evolutii similare si la Moscova. Daca opozitia din Belarus, vanata fara mila de catre Putere, va fi capabila sa se organizeze si sa-l inlature pe Lukasenko, si Opozitia din Rusia, fragmentata si debila, va fi tentata sa-i urmeze exemplul. Iar timp este suficient. Cel mai probabil, marile aliante electorale din Rusia se vor incheia abia in 2007. 

Tot de partea lui Lukasenko vor juca alti cativa lideri autoritari din spatiul ex-sovietic din Asia Centrala, ale caror tari candideaza si ele la revolutiile de catifea. Ei vor incerca sa stranga randurile in cadrul Comunitatii Statelor Independente. Numai ca CSI e o structura lipsita de continut, ea insasi intr-o criza profunda. Incapacitatea statelor membre de a recalibra o structura creata in pripa in decembrie 1991, odata cu dezmembrarea URSS, e demonstrata de summitul de la Kazan si de intalnirile pregatitoare, cand reprezentantii fostelor republici sovietice n-au izbutit sa se inteleaga nici macar asupra ordinii de zi, cu atat mai putin sa negocieze documente, care oricum, odata semnate, nu au nici o valoare. Discutii tot mai aprinse privind desfiintarea CSI au loc pe fondul conturarii proiectului infiintarii unei comunitati (Sodrujestvo demokraticeskogo vybora) care-si propune tocmai democratizarea spatiului ex-sovietic. 

Tocmai promotorii acestui proiect, Ucraina lui Viktor Iuscenko si Georgia lui Mihail Saakasvili, sunt - alaturi de Polonia, de fapt in frunte cu ea - cei mai periculosi adversari, in viziunea lui Lukasenko. Sunt cei care lucreaza direct la pregatirea unei revolutii de catifea in Belarus. In spatele lor, liderul de la Minsk, ii vede pe americani si pe vest-europeni. Americanii, crede Lukasenko, cotizeaza cu 40 de milione de dolari. Degeaba explica ambasadorul SUA la Minsk ca banii vor fi cheltuiti pentru monitorizarea campaniei electorale si a desfasurarii alegerilor, ca Lukansenko tot nu-l crede. El stie una si buna: americanii platesc pentru inlaturarea sa. Si-i acuza ca vor sa "democratizeze cu forta Belarus". Si polonezii platesc. Prin cateva fundatii neguvernamentale, dar copios finantate de stat, fundatii care se ocupa obsesiv de spatiul ex-sovietic, Varsovia, acuza Lukasenko, pregateste activistii revolutiei de catifea. Ucraina si Georgia pun la dispozitia Opozitiei pe!
rsonal
calificat in revolutii. 

Obsesiile lui Lukasenko au produs ukazul 460, promulgat acum cateva zile. Textul lui este fascinant. Interzice primirea de finantari din strainatate pentru orice fel de activitate. Interzice nu doar mitinguri, demonstratii de strada, greve, ci si simpozioane stiintifice ori conferinte la care economisti cu multe dioptrii sa-si dea cu parerea despre evolutia pretului masinilor de spalat in Belarus. Dupa acest ukaz, Opozitia, care-si programase congresul la inceputul lunii octombrie, nu va mai putea inchiria nici o sala in Minsk. Cu toate ca liderii ei declara ca vor ramane in Belarus, este posibil ca intalnirea Opozitiei sa se desfasoare la Kiev. Ceea ce ar da apa la moara lui Lukasenko care-i va acuza pe liderii Opozitiei ca se plimba si organizeaza congrese pe banii strainilor. 

Nu doar strainii intra tot mai greu in Belarus, ci si cetatenii de aici nu au mari sanse sa calatoreasca in Occident. Daca de la Washington si Bruxelles s-au formulat interdictii pentru demnitari de la Minsk, Lukasenko s-a gandit ca nici cetateanul obisnuit nu are ce sa caute prin Occident. Asa ca Ministerul de Externe al Republicii Belarus a recomandat apasat, ingrijorat fiind de soarta supusilor lui Lukasenko, sa nu calatoreasca in Europa, deoarece e foarte periculos. Austria, Germania, Franta si Elvetia sunt cuprinse de inundatii. Portugalia si Spania, de seceta si incendii. Asa ca locuitorii din Belarus ar face bine sa stea acasa. Poate ca, acasa ramasi, vor avea timp suficient sa se gandeasca cu cine vor vota la alegerile din iulie 2006. 

 
Armand Gosu  
 
 
 




---
Trimite cele mai frumoase felicitari virtuale prietenilor tai!
http://www.felicitari.ro


_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/