www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] ECUMEST e-flash (octombrie 2005)
Asociatia ECUMEST on Mon, 17 Oct 2005 13:57:59 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] ECUMEST e-flash (octombrie 2005)


Asociatia ECUMEST  14 octombrie 2005
  ECUMEST e-flash


Proiecte

> In cadrul programelor sale de dezvoltare profesionala, ECUMEST lanseaza in aceasta toamna o serie de sesiuni de formare deschise operatorilor culturali. Primul eveniment care va avea loc in acest cadru este training-ul international 'Mobilitate si competenta interculturala in era digitala', organizat impreuna cu On-The-Move, in data de 2 noiembrie la Bucuresti, si desfasurat in cadrul proiectului G2CC - Gateway to Cultural Collaboration project. Detalii... O a doua sesiune de formare, adresindu-se sectorului cultural romanesc, este in pregatire pentru inceputul lunii decembrie si va fi anuntata in curind. ECUMEST exploreaza de asemenea lansarea in 2006 la Bucuresti a unui program de master in "Politici culturale si cooperare culturala internationala". 

> In cadrul programului Policies for Culture, dezvoltat in parteneriat cu Fundatia Culturala Europeana (Amsterdam), ECUMEST va organiza in zilele de 4-5 noiembrie la Bucuresti o intilnire a retelei proiectelor de actiune derulate incepind cu anul 2001 in regiunea sud-est europeana. Evenimentul va reuni 30 de reprezentanti ai diferitelor initiative sprijinite de PfC, dar si alti actori relevanti pentru domeniul politicilor culturale in regiune. Intilnirea are ca scop atit o mai buna identificare a situatiei si a nevoilor actuale ale sectorului cultural in sud-estul Europei, cit si gasirea unor cai mai eficiente pentru abordarea acestora in cadrul programului Policies for Culture. Mai multe detalii la www.policiesforculture.org. 

> In urma participarii la procesul lansat de Conferinta de la Berlin pentru o Politica Culturala Europeana (noiembrie 2004), ECUMEST pregateste in prezent un proiect care se va adresa in mod special tarilor din sud-estul Europei. Proiectul este elaborat in colaborare cu initiativa 'A Soul for Europe' si isi propune sa creeze un cadru mai larg de parteneriate in regiune, punind in discutie rolul pe care cultura il poate juca in dezbaterea, intelegerea si acompanierea procesului de extindere a Uniunii Europene. In vederea dezvoltarii acestei initiative regionale, Volker Hassemer, unul dintre liderii 'A Soul for Europe', va participa la intilnirea Policies for Culture de la Bucuresti, in data de 5 noiembrie.

> Ca rezultat al intilnirii pe tema 'Rolul diplomatiei culturale in procesul de integrare: o perspectiva est-europeana', organizata in data de 20 mai 2005 la Bucuresti, ECUMEST planuieste realizarea unei cercetari care va avea ca focus structura institutionala, functionarea si politicile agentiilor diplomatiei culturale din tarile Europei centrale si de est. Derulat in parteneriat cu Fundatia Interarts (Barcelona), studiul va avea deopotriva ca scop sa identifice daca aceste agentii de cooperare culturala au o strategie de actiune specifica cu privire la obiectivul integrarii europene. 


Publicatii si studii

>
 In urma lansarii in luna aprilie 2005 a publicatiei 'Scurt ghid al sectorului cultural romanesc' ('A short guide to the Romanian cultural sector. Mapping opportunities for cultural cooperation'), realizat de ECUMEST la solicitarea Ambasadei Regale a Tarilor de Jos la Bucuresti si cu sprijinul Institutului Cultural Roman, cartea a fost distribuita unui numar de peste 700 de organizatii din Europa si nu numai. ECUMEST a primit numeroase reactii pozitive si felicitari, printre altii de la: Katerina Stenou, Director al Departamentului de Politici culturale si dialog intercultural al UNESCO; Franz Morak, Secretar de Stat pentru Arte si Media al Cancelariei Austriece; Roger Tropeano, Presedinte Les Rencontres, Paris. In urma unei serii de sugestii cu privire la publicarea unei versiuni franceze a ghidului, ECUMEST lucreaza in prezent, in parteneriat cu Ambasada Frantei la Bucuresti si cu Institutul Cultural Roman, la o versiune actualizata a cartii, ce urmeaza a fi lansata in martie 2006 cu ocazia Anului
Francofoniei in Romania.

> Lansata in vara anului 2005, o alta publicatie realizata de ECUMEST - 'Cercuri in apa. Un atelier cu Andrei Serban povestit de Tania Radu' este distribuita in prezent atit in Romania, cit si in strainatate. Cartea este rezultatul workshop-ului artistic organizat de ECUMEST in iunie 2004 in cadrul intilnirii Balkan Express de la Sf. Gheorghe. 'Cercuri in apa' a fost distribuita recent la intilnirea Trans Europe Halles (A European Network of Independent Cultural Centres) din Cambridge (UK), 'Escalator International', dar si cu ocazia intilnirii Balkan Express de la Istanbul (detalii mai jos).

> La solicitarea Fundatiei Culturale Europene si cu participarea Relais Culture Europe, ECUMEST a realizat un studiu pe tema 'Funding opportunities for international cultural cooperation in and with South East Europe'. Raportul, care va fi disponibil in foarte scurt timp, isi propune sa ofere o perspectiva asupra acelor institutii si organizatii care sustin cooperarea culturala in sud-estul Europei.
In urma solicitarii AFAA (l'Association Francaise d'Action Artistique), ECUMEST a desfasurat in colaborare cu o serie de experti din regiune, o cercetare comparativa asupra organizatiilor si initiativelor independente din tarile din centrul si estul Europei, Caucaz si Turcia. Raportul rezultat, avind ca scop sa ofere baza necesara dezvoltarii unui program european de cooperare menit a sprijini initiativele independente din regiune, va fi disponibil in curind.

> Publicatiile electronice produse in cadrul programului Policies for Culture sint distribuite in mod regulat unei baze de date de peste 4000 de contacte internationale - majoritatea in Europa, cu un numar mare de inscrieri din tarile sud-est europene. Urmatorul numar al buletinului electronic PfC va fi disponibil in data de 18 octombrie, in timp ce numarul 6 al InSIGHT este pregatit pentru sfirsitul lunii octombrie.

Mai multe detalii despre proiectele ECUMEST sint disponibile la www.ecumest.ro. O versiune tehnic imbunatatita si actualizata a paginii noastre de internet va fi lansata in curind.


Participare internationala 

> Continuind colaborarea sa cu On-The-Move si IETM - Informal European Theatre Meeting, Corina Suteu a sustinut o sesiune de formare pentru formatori pe tema mobilitatii si a relatiilor interculturale, in cadrul Academiei ENCATC de la Helsinki (7 septembrie). O a doua sesiune este pregatita pentru 2 noiembrie la Bucuresti. Corina Suteu va modera, de asemenea, unul dintre workshop-urile ce vor avea loc pe durata intilnirii IETM de la Utrecht (24-27 noiembrie), si va participa la intilnirea comitetului consultativ al On-The-Move de la Bruxelles (2 decembrie).

> La inceputul lunii septembrie, Aura Corbeanu a participat la intilnirea EUNETSTAR - European Network Street Arts, care a fost organizata la Aurillac (Franta). Reprezentind UNITER, Aura Corbeanu este in prezent director executiv al primului Festival de Teatru pentru Copii organizat la Bucuresti (10-16 octombrie). Aura preda in mod curent cursuri pe teme precum dezvoltarea proiectelor culturale si marketing cultural in cadrul universitatilor din Bucuresti si Sibiu.

> La invitatia Fundatiei Interarts (Barcelona), Oana Radu a participat intre 13 si 16 septembrie la Euroamerican Cultural Cooperation Campus, organizata de Fundatia Interarts si de Organizatia Statelor Ibero-Americane (OEI), la Salvador de Bahia (Brazilia). Interventia ei din cadrul workshop-ului 'Training in Cultural Management' a constat in prezentarea diverselor experiente din tarile Europei centrale si de est in ceea ce priveste nevoia de formare in management si politici culturale si programele dezvoltate in ultimii cincisprezece ani in regiune.

> In calitate de conferentiar invitat al Catalyst Conference (Manchester, 15-17 septembrie), Corina Suteu a contribuit cu o interventie pe tema 'How to engender a shared culture of entitlement in Europe', si a semnat unul dintre argumentele tematice ale conferintei, solicitate de Catalyst in pregatirea evenimentului - 'Can different cultures share collective values in learning while respecting their differences?'. 

> Trans Europe Halles (A European Network of Independent Cultural Centres) a invitat-o pe Corina Suteu ca si vorbitor principal la intilnirea "Escalator International" organizata la Junction (Cambridge, UK), intre 22-25 septembrie. Discursul ei - 'Not afraid to be an alien' - s-a concentrat pe teme de mobilitate si networking.

> Intre 30 septembrie si 2 octombrie, Stefania Ferchedau a participat la Balkan Express caravan meeting la Istanbul, organizata de IETM (Bruxelles) si de European Cultural Association (Istanbul). Intilnirea Balkan Express (retea la care ECUMEST este partener) a fost un eveniment de networking care a reunit 7 tineri artisti si operatori culturali din sud-estul Europei, avind ca scop explorarea si stabilirea de noi contacte cu organizatiile active in domeniul artei contemporane din Istanbul. Un raport al intilnirii va fi disponibil in curind in pagina de internet a IETM. 

> Ca membru al comitetului consultativ al initiativei Consiliului Europei pe tema 'Cultural identities and shared values of citizenship', Corina Suteu a participat in 3-4 octombrie la Strasbourg la intilnirea organizata de Directoratul pentru Cultura si Patrimoniu Cultural al CoE. Comitetul consultativ se va intilni din nou in Decembrie.


Asociatia ECUMEST 
Batistei 14, 020937 Bucuresti
Tel/fax: +021-319 27 11
Email: ecumest {AT} ecumest.ro
Website: www.ecumest.ro
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/