Velisar Manea on Wed, 23 Nov 2005 09:19:37 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] 26 NOIEMBRIE: Ziua in care nu cumperi nimic


Am sa incep cu ultimul lucru pe care mi l-ati cerut, niste consecinte ale societatii de consum. Un exemplu: apropierea subculturii de cultura. Arta care trebuie sa distreze sau sa actioneze. "Arta contemporana" este consecinta societatii capitaliste, consecinta conturarii societatii civile. Arta-actiune e un grup de presiune, arta-entertainment e o afacere.
  Voi reveni la aceste consecinte.
   
  In primul rand - si cred e lucrul cu care trebuia sa incep discutia de astazi, daca nu era reactia turbata a lui Vlad Nanca - protestul din 26 noiembrie este, pentru mine, cu totul inedit. O patura sociala iese sa protesteze impotriva a aproximativ aceleiasi paturi sociale. O parte din cei vizati sunt altii, cei care consuma orbeste. Iar alte parte suntem noi, care marsam prin Bucuresti penru a protesta impotriva obiceiurilor noastre de consum si vanzare! Adica sa i-o tragem pentru o zi sistemului care suntem noi - democratia. Nu e ca lupta de clasa, acolo una trebuia sa prevaleze si astfel sa influenteze cursul istoriei. In plus, diferentele de clase erau mult mai clare. 
  Daca doriti ca pentru o zi sa faceti altceva decat obisnuiti (in grup, ca sa nu deviez de la subiect) de ce nu mergeti intr-o excursie? De ce, daca vreti neaparat protest, nu faceti o zi a reciclarii - iata o consecinta nefasta a consumului: gunoiul. De ce nu presati guvernul sa aiba un program serios de reciclare ori, ca artisti, de ce nu incercati sa schimbati societatea facand oamenii sa constientizeze importanta reciclarii? ETC.
   
  Vorbiti despre lucruri inutile pe care le consumam pentru un anumit statut social. Nu capitalismul e de vina. Dimpotriva, laudat fie el pentru ca ai de unde alege. Nivelul intelectual al mesajelor acestor produse este cel al consumatorilor. Trebuie sa recunoastem ca reclamele au evoluat, sunt mai interesante ca in urma cu 10 ani, sau mai interesante decat in tarile in curs de dezvoltare. Fara o imagine atasata produselor nu ar exista concurenta, in consecinta nici calitate. 
  Dar daca tot ne deranjeaza gustul consumatorilor nu societatea e de vina, si nici nu inseamna ca e manipulata de "raii" de la Nike. Fiecare are o aspiratie legata de o idee mai cuprinzatoare ori marginita spre apartenenta. Negrii cu adidasi de firma, baietii cu masini tunate, sau, sa zicem, manelistii, sunt rezultatul calitatii culturii lor - puterii lor de discernamant. Daca dam vina pe consum vom ajunge sa spargem vitrine sau sa dam foc la masini - gesturi simbolice care distrug vieti. De vina e, de exemplu, scoala. Suntem siguri ca invatam lucrurile cu adevarat importante? Intelegem lucruri cu sens din istorie sau estetica sau din banala educatie civica? Ne cunoastem valorile? Exista vreo societate in care oamenii sa-si puna intrebarile importante? 
  Ceea ce ma deranjeaza pe mine la progres e efectul profesionalizarii la nivelul individului. Un profesionist care nu stie nimic altceva e o nulitate politica, carnea de vot a demagogilor. Oare un discernamant valoric deprins din scoala prin lucruri interesante si diverse, prin educarea gustului pentru cultura etc. nu ar putea sa echilibreze societatea, sa rafineze gusturile sa creeze anumite tipuri de consum. Nu ar fi mai bine daca am fi inconjurati de mai putin prost gust decat de mai putine masini de lux. 
  Apropos, in automobil oamenii isi petrec mult timp, credeam ca e evident penru oricine ca e mai bine sa nu amortesti, sa iti intinzi picioarele, sa nu fii stresat de zgomot, sa te incumeti sa depasesti un tractor, sa traiesti senzatia placuta a calitatii ce te inconjoara, a prospetimii liniilor. Un automobil de lux e mai bun din toate punctele de vedere decat un automobil ieftin. O Lancia, pentru gustul meu e aparitie incantatoare, ca o femeie frumoasa, ca persistenta gustului fragilor. Nu as renunta niciodata la stil pentru utilitatea pura: Dacia si Oltcit in RPR, Trabant si Vartburg in RDG, Yugo in Yugoslavia, Lada pentru popor iar Volga si Zil pentru nomenclatori in URSS. Inca ceva: masinile actuale de lux polueaza mult mai putin decat masinile obisnuite de acum 10-15 ani. 
  Stiti, nu-i asa, ca, statistic vorbind oamenii sunt mai sanatosi pentru ca mananca mai bine cu mai multe vitamine etc, se imbraca mai bine, nu mai beau asa porcarii (Coca-cola o fi o porcarie dar nu e ca Brifcorul) si asa mai departe.
  Da, inoxul e mai bun decat argintul pentru furculite, iata o exceptie pe care o prezentati ca regula. 
  Dar oamenilor le-a placut intotdeauna sa se distinga prin produse, tinuta aleasa, calul de rasa, castelul... Confortul si statutul social i-au interesat in toate timpurile. Oamenii bogati cumparau tablouri, herghelii, mosii. Apoi a venit comunismul si a schimbat asta, in numele egalitatii.
   
  Deci: ori capitalism ori comunism. Orice forma de organizare sociala opusa liberalismului tinde spre interventionismul comunist. Nu stiti poate ca poluarea si dezastrele naturale din tarile comuniste sunt infinit mai mari decat cele ale gigantilor vestici.
  Ori capitalism ori intoarcere la natura!?
  Nu, tocmai pentru ca societatea liberala e singura care poate gasi pe parcurs mecanisme care sa raspunda nevoilor si problemelor. 
   
  Deci protestul din 26 noiembrie e pueril pentru ca, dupa parerea mea, sunt identificate gresit atat problemele cat si solutiile.
   
  Velisar
   
   
   
  

Aglomerari Spontane <aglomerarispontane@yahoo.com> wrote:
  Pentru ca o fiinta vie sa traiasca, are nevoie sa consume. Pentru ca un sistem format din fiinte vii sa functioneze, e nevoie ca acestea sa consume. Nu despre CONSUM in sine e vorba aici, lucru pe care multi se fac ca nu il inteleg.

E vorba despre acel consum de lucruri inutile, a caror singura functie e atingerea unui status social cat mai inalt, dar care nu se bazeaza decat pe recunoasterea acestui status de catre ceilalti. Veblen vorbea de "furculitele din argint", care nu-s cu nimic mai bune decat alea din inox, si nici nu arata neaparat altfel. Dar daca toata "lumea buna" se entuziasmeaza afland ca sunt din argint, furculitele alea capata o valoare independenta de functia lor primordiala (de a apuca bucati de mancare si de le transporta astfel pana la gura), valoare care nu se sprijina decat pe o retea de conventii gretoase.

Despre asta e vorba, despre masini de lux care nu merg mai bine decat celelalte (dar consuma mai mult si polueaza mai mult), despre pantofi care se rup la fel (doar ca pe unii scrie Adidas, sau Nike sau mortii ma-sii), despre haine, mancaruri, bauturi, orice. Despre identificarea celor mai multi cu brandurile si cu atitudinile confiscate de ele. In definitv, e treaba lor.

Doar ca asta ne afecteaza pe toti, inclusiv pe aia care nu pun botul la ambalaje stralucitoare. Ne afecteaza fiindca fiecare produs vandut inseamna consumarea unor resurse naturale pe care nu se mai oboseste nimeni sa le inlocuiasca in vreun fel. Ne afecteaza fiindca ritmul se accelereaza tot mai mult, o data cu competitia, in asa fel incat nu mai poti sa iei pauze, ca esti scos din joc. Corporatiile impun mode si multimea le urmeaza sub impresia de libertate de optiune. Si cum sunt tot mai multe lucruri de vandut, trebuie sa scapi tot mai repede de alea vechi, inainte chiar sa fi apucat sa le folosesti ca lumea. E vorba de o risipa incredibila de care nu ne dam seama, fiindca ce pizda ma-sii, noi ne traim viata si, oricum, daca nu capitalism atunci comunism. Lucram cu dihotomii din astea si ne punem ochelarii de cal pe care scrie Versace.

Si stiti ce e mai nasol? Ca Progresul nu e o consecinta fireasca, asa cum au crezut economistii clasici. Nu-i nici un Homo Economicus care sa-si calculeze rational actiunile, ca in teoriile neo-clasice, lucru pe care se bazeaza, de altfel, si industria publicitatii, care s-a prins foarte bine de schema. Nu e nici o mana invizibila care face lucrurile sa mearga de la sine, e vorba de mainile noastre si de deciziile noastre. Unii prefera sa stea cu ele in san si sa astepte sa se rezolve cu mana aia invizibila a lui Adam Smith, sau cu "tendintele generale" pe care le propovaduia Keynes. Fiindca, nu-i asa?, "in the long run we are all dead" (John Maynard Keynes).

Noi preferam sa primim criticile si flegmatismul unor oameni care "stiu ce-i aia mizeria" decat sa ajungem sa aflam la randul nostru "ce-i aia mizeria" peste nu multa vreme. Si nu ne apucam sa facem profetii, s-au tras suficiente semnale de alarma pana acum, doar ca unii n-au scapat inca de nenorocita aia de stafie care bantuie Europa.

Velisar Manea wrote: Nettime-ro e o lista de discutii. S-a metamorfozat - natural - intr-una de anunturi; cand insa este ceva de discutat apar situatii penibile. Vlad Nanca are cred cea mai jenanta aparitie de pe Nettime pe care am vazut-o vreodata cu raspunsul dat scurtei ironii a Laurei Borotea. Sper ca era drogat si-si va cere scuze dupa ce-si revine. 

Iti spun eu cine e Vlad Nanca, Antonio. Un tinerel care nu are in orizontulile lui finetea, ci revolutia, protestul, angajarea sociala, dansul sublim al maselor ce flutura steaguri rosii sau mutra lui Che Guevara, ca "tineretul PSD-ist". Un tinerel aliniat de mult la moda antiamericana, anti-Bush, anti-McDonalds etc. In fine, dincolo de greselile fundamentale de gandire si cunostinte de istorie in care colcaie o buna parte din Europa, Vlad Nanca de pana acum era un fel de soricel din bancuri - punea o petarda si fugea, punea anunturile si atat - nu mi-a raspuns niciodata demonstratiilor critice, au facut-o intoteauna altii. Vad ca i s-a acrit! Nu mai suporta critici, daramite ironii!

Niciodata vreun critic al capitalismului nu a avut coerenta, in sensul ca nu s-a gandit la consecintele NU-urilor lui. Nimeni nu a avut vreodata un sistem, consecinta era intotdeauna dezordinea sau socialismul (uneori chiar macelul). Ori inventarea sistemului nu era treaba lor, ei erau misionarii mobilului, impulsului schimbarii. Apropos, intotdeauna revolutionarii astia stangisti au crezut ca o societate intreaga asteapata schimbarea, au actionat intotdeauna cu convingere si credinta, niciodata in cunostinta de cauza. 

Solutiile nu erau, de exemplu, treaba lui Baudrillard, el inventa termeni si tipuri umane, ori definea situatii... Intotdeauna a existat o singura solutie, comunismul, sau forme mai moi, amestecate cu capitalism, cum sunt diferitele tipuri de socialism. Marx a dat, iata, o solutie, una complet gresita insa; s-au aliniat la ea si Sartre si Malraux si Picasso si, orbiti o viata intreaga de dragostea lor de tinerete, au devenit niste slugoi morali. In raspunsul dat de cei de la Aglomerari spontane, dupa un "scuzati academismul" ni se explica ca ei sunt cititi, dupa niste citate din Baudrilard sau Marx. Poti sa citesti orice si oricat, nu-ti faci cultura citind aceleasi lucruri - literatura stangista in cazul de fata - ci educatie ideologica. Pentru cultura - si in general pentru inteligenta - trbuie sa iti cultivi reflexul de a judeca cu informatii impartiale, sau, daca nu se poate, citind si punctele de vedere opuse.

Alt tanar, un politician de data asta, Francois Mitterand, ajunge presedinte si pune in aplicare convingerile lui foarte stangiste. La nici doi ani Franta era la un pas de colaps. Tot cam pe atunci, in anii 80, se zvanta si Italia de comunism. Le-a trebuit Vesticilor dovada vizibila a esecului, mizeria, ca sa scape din vraja ideii socialiste. Spuneam mai devreme ca multi europeni colcaie in moda stangista - da, multi, dar mult mai putini decat in anii 70-80. Si spargatorii de vitrine s-au rarit mult.

Antiamericani, ecologisti, pacifisti, anti-globalisti, anti-capitalisti toti nu au decat o alternativa, interventia statului, mizeria socialismului.




antonio meze wrote:
Nu stiu cine e Vlad Nanca dar ultima lui scrisoare demonstreaza clar ca nu e un om fin. Si nici foarte coerent nu e. La observatiile pe care le combate intr-un mod atat de murdar si ineficient as dori sa adaug si eu una: E absurd sa faci un asemenea protest cu durata de o zi pt ca apoi sa revii la obieciurile impotriva carora tocmai ai protestat cu atata daruire. Deci domnule Vlad Nanca, dece nu renuntati complet la cumparaturi? Pt tot restul vietii? Asta ar dovedi ca sunteti coerent. Daca cumva va luati timpul sa raspundeti scrisorii va rog sa incercati san nu fiti atat de nepoliticos. Chir nu e nevoie. 
Antonio Meze

Vlad Nanca wrote: De ce se gaseste intotdeauna cineva care sa comenteze? Pana si la cea mai nevinovata initiativa... Bai Laura, vezi-ti frate de cumparaturile tale si taci din gura daca nu-ti convine. Du-te cumpara tot, ia cat mai multe credite, cumpara, cumpara pana mori dar taci din gura si lasa oamenii sa aiba ce initiative vor. 
Si daca mamanci animale moarte atunci manaca-le si nu mai vorbi cu gura plina! 
Vlad

Laura Borotea wrote:
Nu vreti sa fim si vegetarieni? Cum adica: "se poate si altfel"? Cum altfel? Si cine se gandeste ca "le-a cam mers", vanzatorii cumva?

Aglomerari Spontane wrote: BUY NOTHING DAY --- ZIUA IN CARE NU CUMPERI NIMIC
_________________________________________________

||26 NOIEMBRIE||


1. NON-ACTIUNE
--------------------------

E simplu. Pe 26 noiembrie nu cumparam si nu vindem nimic.

De ce pe 26 noiembrie si nu in alta zi?

26 noiembrie e ultima sambata a lunii, sambata cu care incepe Sezonul Cumparaturilor. Din ziua aceasta si pana la sfarsitul anului, consumam la greu. Suntem indemnati, sfatuiti, flatati, invitati, obligati, rugati, excitati, impinsi, implorati sa cumparam. Pentru asta sunt aruncate in joc instrumente puternice si incredibil de penale: mass media shit, plictiseli publicitare, folosirea sarbatorilor religioase si a actului gratuit al daruirii in scopuri comerciale.

Daca pana acum le-a cam mers, anul asta o sa aiba o surpriza.

"Ziua in care nu cumperi nimic" e sarbatorita in peste 50 de tari din intreaga lume. In America de Nord aceasta zi cade in "Vinerea Neagra" (prima zi dupa Thanksgiving Day, in care vanzarile ating nivelul maxim). In Europa si in restul lumii, BND e sarbatorita o zi mai tarziu, sambata.

Lasa balariile cu "I love shopping", vezi de tine pentru o zi. Bruiaza un pic sistemul, se poate si altfel.


2. ACTIUNE
------------------

*** Vrei sa faci MAI MULT decat sa NU cumperi? 

Atunci raspandeste anuntul asta. Trimite-l catre toti oamenii pe care-i stii interesati. Posteaza-l pe forumuri si grupuri de discutie. Pune-l pe site-ul sau pe blog-ul tau. Formeaza o comunitate alternativa. Creeaza ritualuri demente in Catedralele Consumului din orasul tau. 


*** Vrei sa faci SI MAI MULT?

Bucuresti: 26 noiembrie, ora 16:00, metrou Grozavesti (oricare dintre iesiri - vom fi multi). Poarta o banderola alba pe mana stanga, sa te recunoastem. Vei primi acolo un bilet care contine mai multe detalii.


Intra pe FORUM: http://local.adbusters.org/jammergroup.687/
Sau pe SITE: http://www.buynothingday.home.ro
Discutam mai multe acolo.

Multumim Adbusters.org pentru sprijin.



---------------------------------



---------------------------------
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. _______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/




---------------------------------
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/




Vlad Nanca
vladnanca.blogspot.com
+43 650 7612021

---------------------------------
Yahoo! Model Search - Could you be the next catwalk superstar? Check out the competition now 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/




Antonio Meze
+40 743 882 832
+40 362 407 664

---------------------------------
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/




---------------------------------
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/




---------------------------------
Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/
  


		
---------------------------------
 Yahoo! FareChase - Search multiple travel sites in one click.  
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/