www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] invitatie - critik event / sedinta de terapie anti-idoli
Vasile Ernu on Wed, 28 Jun 2006 08:55:10 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] invitatie - critik event / sedinta de terapie anti-idoli


   CRITIK EVENT
Sedinta de terapie anti-idoli


Editura Polirom va invita miine, 28 iunie, incepind cu ora 19.00, in Laptaria lui Enache la o sedinta de terapie anti-idoli, dupa Agresiuni, digresiuni, o carte de C. Rogozanu. Invitati: Luminita Marcu, Dumitru Gorzo, Vasile Ernu, Dan Perjovski (indirect), Mihaela Michailov, Ana Maria Sandu si Mihai Grecea.

        ?Gata cu idolii! Avem oameni care sint venerati fara sa li se fi citit cartile. Mai rau e ca acesti idoli se simt foarte bine in pielea lor mesianica. Numai ca idolii invita la non-consum. Cartile lor sint cumparate in loc de bibelouri. E un mod extrem de pasiv de a inghiti cultura. E o invitatie la non-combat pentru consumatorul de cultura. Nu e de mirare ca spiritul critic se sufoca teribil intr-o asa ierarhizare culturala. De fapt, ce ierarhizare! Avem de-a face cu o simpla relatie maestru-discipol si citeva ?familii? culturale care stranguleaza orice efort individual si care se ciocnesc intre ele periodic. Am povestit in cartea asta inclusiv micile probleme generate de texte negative, textele unor Liiceanu, Plesu, Paler, C.T. Popescu si multi alti idoli (ceva mai mici). Vreau sa-i invit pe receptorii profesionisti de cultura sa-si recapete atitudinea combativa. E enervant sa vezi critic de 25 de ani gindindu-se la viitorul canonului, la ce intra in manuale, la
 cine o sa fie in istoriile literare. Idolatria a provincializat insuportabil Romania culturala. E timpul sa invatam sa citim textele si nu sa adoram persoanele.? (C. Rogozanu)  
    C. Rogozanu (n. 1977) este unul dintre cei mai apreciati critici tineri. A absolvit Liceul ?Unirea? din Focsani, specializarea informatica. A urmat cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Si-a obtinut licenta in 2000 cu o lucrare despre jurnalele din literatura romana, iar in 2001 a incheiat studiile aprofundate cu o disertatie despre proza lui Tudor Arghezi. A colaborat la revistele Litere Noua, Romania literara, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Dilema etc. A lucrat la Evenimentul zilei, unde a semnat editoriale timp de trei ani. In prezent este angajat in compania de publishing a trustului Media PRO. Este doctorand al Universitatii Bucuresti, obiectul studiului fiind critica literara in anii ?60-?70. Lucrarea este coordonata de profesorul Mihai Zamfir. Sustine de cinci ani seminarii de istoria literaturii romane la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti.  

Va asteptam cu drag,
Oana Boca

Departamentul de Promovare si Relatii cu Presa
Tel.& fax: 021-313.89.78; mobil: 0722.609.478, 0724.621.811
E-mail: oana.boca {AT} polirom.ro; www.polirom.ro


 				
---------------------------------
Want to be your own boss? Learn how on  Yahoo! Small Business. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/