Asociatia Altermedia on Wed, 20 Dec 2006 20:50:37 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Altermedia merge pe 5 ani!


Duminica, 17 decembrie 2006, Altermedia a sarbatorit 4 ani de activitate neintrerupta. Va invitam sa cititi mai jos o "schita de autoportret" marcand activitatea noastra din aceasta perioada. 

Date suplimentare puteti gasi la:
http://ro.altermedia.info/general/altermedia-in-cifre_5912.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Altermedia, vocea dizidentilor

Niciodata pana la aparitia internetului nu a existat un instrument care sa ofere posibilitatea informarii rapide si simultane unui potential public de zeci de milioane de persoane din toate tarile lumii.

Datorita progreselor tehnice, reteaua internet este azi capabila sa rivalizeze cu cele mai importante grupuri de presa. Ea gazduieste un mare numar de retele asociate si colective care desfasoara proiecte sub forma site-urilor web, webcast-urilor [1] sau agentiilor alternative de presa. Marile evenimente pot fi astfel analizate comparativ cu varianta oferita de mass-media "oficiale", care nu mai pot sa revendice calitatea de unici intermediari intre sursa informatiilor si public.

Reteaua AlterMedia s-a nascut si dezvoltat in spatiul virtual ca un mijloc media alternativ, propunandu-si sa fie perceputa ca adversar al colaboratorilor "sistemului". Inspirata de principiile independentei presei, ea a propus o altfel de media: libera, alternativa si profund antiglobalizare.

Fata de marile trusturi de presa, comerciale sau institutionale, AlterMedia utilizeaza reteaua internet pentru a promova o alta viziune asupra lumii, in conflict cu sistemul social-politic actual.

Inca de la inceput, AlterMedia si-a precizat obiectivele [2] in carta constitutiva: "azi, mijloacele media sunt in serviciul catorva grupuri financiare, ce impun - mai mult sau mai putin direct -, punctul lor de vedere. Putinele mijloace de informare denumite 'alternative' s-au aliniat si ele la tiparele ideologice ale corectitudinii politice si cenzureaza pe toti cei capabili sa propuna o alternativa reala la sistem."

AlterMedia este vocea celor ce nu depind de nici un lobby, de nici un sindicat si de nici un partid politic, a celor ce nu si-au sacrificat libertatea de gandire in favoarea corectitudinii politice. Colaboratorii sai - dizidenti ai unei societati tehnocratice si dezinformate -, provenind din organizatii si colectivitati cu sensibilitati diferite, sunt activisti de presa specializati in producerea, difuzarea si promovarea informatiilor alternative.

AlterMedia ofera gratuit produse in format text, audio, foto, video sau multimedia, incurajand cititorii sa transmita informatii sau sa publice articole (post-uri), scurt-circuitand mecanismele traditionale de productie mediatica, alcatuite din jurnalisti activi si consumatori pasivi.

Prezenta in mai multe tari, reteaua AlterMedia este capabila sa ofere cu usurinta informatii de rezonanta locala, ce privesc direct comunitatile.

Fiecare "antena" este operata de o echipa locala, care nu trebuie sa aiba neaparat cunostinte avansate de informatica. Gestiunea si alimentarea unui site sunt relativ simple, gratie utilizarii unui sistem de publicare specific internetului. O interfata web foarte intuitiva si un formular cu cateva campuri predefinite permit punerea in forma a unui text si incarcarea unor fisiere, fara a fi necesara cunoasterea limbajului HTML. Pe scurt, utilizatorul de internet poate participa cu usurinta la dezvoltarea retelei, realizand un site functional si facil de accesat al unui oras, unei regiuni sau unei tari.

Folosind puncte de vedere independente, AlterMedia se inscrie si intr-o miscare de rezistenta impotriva proprietarului de tehnologie informationala, simbolizat de Microsoft, propunand o informare libera lansata printr-o informatica libera: editarea si distributia se fac cu ajutorul soft-urilor open source de tip CMS, intr-un mecanism care permite preluarea si modificarea continutului fara restrictii de copyright.

AlterMedia in Romania

In data de 16 decembrie 2002 aparea primul articol scris de sectiunea in limba romana a AlterMedia. Acum pierdut dintr-o neglijenta tehnica, articolul era o incercare destul de stangace de critica adusa unui editorial din (la vremea aceea) cel mai important ziar romanesc din tara, Adevarul.

De atunci, s-au publicat la AlterMedia in limba romana peste 4.100 de articole, numarul total al autorilor acestora ridicandu-se la circa 50. Colectivul numara azi 16 persoane din 5 tari, din care jumatate sunt colaboratori permanenti. De mai bine de 2 ani, Altermedia Romania publica intr-un ritm constant, cu o medie de 3 articole pe zi, 6 zile pe saptamana. Cititorii pot urmari stiri, articole de opinie, analize si sinteze, precum si rubrici permanente, toate grupate in 25 de categorii distincte, de la "cultura si contracultura" la "actualitate politica" si "initiative cetatenesti".

Fluxul informativ poate fi citit pe site sau este distribuit doritorilor, de doua ori pe saptamana, printr-un buletin electronic, la care numarul abonatilor este azi de peste 1.600. Pana acum s-au difuzat 350 de buletine.

Interactivitatea este o alta facilitate importanta; de la deschiderea pentru comentarii a site-ului, in iulie 2005, am primit peste 10.500 de comentarii de la un numar total de circa 1.400 de utilizatori inregistrati.

Traficul pe site a inregistrat cresteri impresionante: pornind de la cateva zeci de vizite zilnic in prima luna de activitate, antena romaneasca a AlterMedia primeste azi peste 5.000 de vizite unice zilnic (media ultimelor luni).

Si pentru ca subiectul este de actualitate, trebuie spus ca din punct de vedere al mecanismului de gestionare si al ordonarii cronologice, AlterMedia este unul din primele bloguri in limba romana.

Din aprilie 2004, publicatia electronica si proiectele asociate (buletinul de stiri si mai recentul webcast "Radio Altermedia") sunt editate si coordonate de Asociatia Altermedia, persoana juridica non-profit. Asociatia a editat un "ghid al birocratiei" si a oferit consiliere limitata pentru infiintarea a peste 50 de organizatii non-guvernamentale. Asociatia Altermedia a colaborat si colaboreaza strans cu alte organizatii si initiative civice in diverse ocazii, fiind in prima linie a actiunilor pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoli.

Putem afirma ca, la intrarea in cel de-al cincilea an de existenta activa, AlterMedia Romania este cea mai importanta sursa de informare independenta, non-corporatista, in limba romana, din internet.

+++
[1] O definitie generala acceptata a termenului webcast este "transmisie de continut audio sau video liniar (non-interactiv) prin internet". Radiourile online sunt o forma de "webcast".
[2]. Toate "antenele" locale AlterMedia sunt independente unele de altele. Altermedia România functioneaza dupa propriul set de reguli, bine delimitat , si nu impartaseste in mod necesar pozitiile altor "antene".


________________________________

Asociatia Altermedia

contact@altermedia.ro
www.altermedia.ro 

tel. (40) 722 190 685, (40) 723 011 293
fax (40) 31 815 27 80

OP 1 - CP 705, Bucuresti
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/