Alin Cristea on Thu, 19 Jul 2007 15:36:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Filmele saptaminii (20 ? 26 iulie 2007)


Filmele saptaminii (20 ? 26 iulie 2007)
   
  www.thymos.ro/cinema.php 
   
  Caruta fantoma (1921)
  ?Realismul romantic al lui Sjöström triumfa in scenele fantasmagorice, cea a cimitirului si a marii; tocmai in aceasta atmosfera supranaturala apare, ca o logica necesitate, vizitiul cu mirtoaga si cu caruta sa hodorogita ? care sint insa in egala masura si simboluri ale perenitatii lucrurilor terestre. Trasura fantoma nu este numai capodopera a lui Sjöström, ci marcheaza totodata apogeul filmului mut suedez.? (Rune Waldekranz) (Cinema? un secol si ceva, 2002)
   
  Marfa si banii (2000)
  "Filmul lui Cristi Puiu, cu o deosebit de expresiva culoare locala, in toate compartimentele - ambiante, imprejurari, personaje -, gesturile, comportamentele, limbajul lor, niciodata vulgar (ceea ce pare a fi vulgar, indecent, obscen, fiind convertit in elemente estetice, in acte poetice), cu o notatie spontana, directa, exacta, minutioasa, aproape documentaristica, se construieste din interior, fluent si dezinvolt in monotonia lui sacadata, ca o metafora a esecului, a ratarii, a deriziunii, a unei tari a nimanui, a unui neam fara identitate. [?] Pe aceeasi linie cu Lucian Pintilie si Mircea Daneliuc, regizorul consolideaza o estetica a uratului, avand similitudini, pe plan european, cu miscarea Free Cinema, cu Noul val britanic, cu Generatia anilor '90, prin excelenta postmodernista." (Mircea Dumitrescu, Respiro, Nr. 6 primavara 2002, www.revistarespiro.com)
   
  Bix (1991)
  ?In octombrie 1931, inceta din viata Bix Beiderbecke, marele trompetist de jazz. De-a lungul unei calatorii cu trenul, intre New York si Davenport, Joe Venuti, un violonist italo-american, ii istoriseste Lisei, fata pe care Bix ar fi dorit s-o ia in casatorie, povestea vietii acestuia, cu succesele si deceptiile sale.? (www.port.ro)
   
  A fost sau n-a fost? (2006)
  ?Ceea ce impresioneaza in mod deosebit la filmul lui Porumboiu sint inventivitatea si maiestria cu care a stiut sa gaseasca solutii artistice pentru a eluda mijloace financiare (filmul e productie independenta, realizat fara nici un sprijin din partea statului). Un stil minimalist,, cu camera fixa (care-l apropie de Aki Kaurismäki), un umor coroziv, dialoguri savuroase (scenariul semnat tot de Corneliu Porumboiu), accente grave cind si cind,  atmosfera dezolanta, de capat de lume si de sfirsit (sau poate de neinceput) de istorie ? toate fac parte din A fost sau n-a fost?, unul din cele mai profunde si mai convingatoare filme din Romania postcomunista.? (Laurentiu Bratan, 22, Nr. 868, 24-30 octombrie 2006)
   
  Shakespeare in Love (1999)
  ?Intreg acest produs artistic este minutios gindit si realizat incit fiecare scena, fiecare replica incita la comentariu si stimuleaza idei culturale. Umorul este prezent peste tot, intr-un joc perpetuu cu realitatea zilelor noastre, de la psihanalist la barcagiul care scrie versuri si prinzind momentul incearca sa le ofere spre consacrare ca un debutant unui maestru. Iar peste toate, cuvintele originale din celebrele piese si sonete sint un regal intr-o rostirea fireasca, intr-un cadru real, in ipostaze ale vietii de zi cu zi. Iar cind omul isi simte limita, ramine speranta simpla dar puternica in inexprimabil: ?Nu stiu, e o taina!?, un laimotiv al filmului incununat pe merit cu citeva statuete Oscar, o bijuterie a celei de-a 7-a arte.? (Marius Dobrin, LiterNet)
   
  Oxhide (2005)
  ?In China zilelor noastre, o familie compusa din tata, mama si fiica se zbate sa-si salveze de la faliment mica intreprindere producatoare de genti din piele. Situatia dezastruoasa a afacerilor provoaca si o criza domestica: barbatul se certa fara incetare cu sotia sa, in vreme ce fata isi incurajeaza tatal sa modernizeze si sa relanseze firma, dar acesta e prea orgolios ca sa-i urmeze sfatul. De fapt, tinara regizoare ne relateaza ? cu umor, cu prospetime si cu onestitate ? o poveste adevarata despre sine si despre ai sai, impletind intr-un mod fermecator fictiunea si realitatea.? (www.port.ro)
   
  Lista lui Schindler (1993)
  ?Un film profund si dur, pasionant si cumplit, sumbru si de neuitat. Si totusi, plin de speranta. Unul dintre cele mai bune, daca nu chiar cel mai bun film despre Holocaust.? (Jean-Pierre Lavoignat) (Cinema? un secol si ceva, 2002)
   
  Alice (1990)
  ?Allen foloseste in aceasta pseudodrama toate mijloacele cinematografului fantastic: falsh-back, voci din off, aparitii si disparitii sau transparente. Filmul cucereste prin eleganta felliniana a jocului cu timpul. Dar cind intriga se complica, se lungeste si durata, filmul pierzind din haz si poezie.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Maria (2005)
  ?Tony, un actor si regizor egocentrist, joaca rolul principal, adica Iisus Hristos, in propriul si controversatul sau film ?This Is My Blood?. Cind filmarile se incheie, Marie Palesi, actrita principala, e lasata singura in Ierusalim. Intre timp, in New York, jurnalistul Ted Younger incepe propria sa cautare a adevarului gratie documentarului pe care il face despre viata lui Hristos.? (PRO TV Magazin)
   
  2001: Odiseea spatiala (1968)
  ?Efecte speciale, filmari combinate, machete complexe, o fascinanta banda sonora (desi, din cele 140 de minute ale filmului, doar 40 sint dialogate, replica centrala fiind constituita de? valsurile lui Strauss!) ? obsesia lui Kubrick pentru aspectele tehnice si formale impinsa la limita cinematografului in stare pura, intr-o meditatie pe tema calatoriei interplanetare ca nazuinta spre depasirea conditiei umane.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Iubita locotenentului francez (1981)
  ?Ecranizare dupa romanul lui John Fowles. Un love story plasat in lumea filmului si construit pe doua actiuni paralele: in epoca victoriana, o femeie traieste o nefericita poveste de dragoste pentru un barbat care a parasit-o; in zilele noastre, pe platoul de filmare, cei doi interpreti ai eroilor traiesc si ei o idila sortita esecului. Reisz, acest virtuoz al montajului si al regiei de actori, ?demonstreaza inca o data combinatia de inteligenta critica si de sensibilitate frematoare care il caracterizeaza? (Michel Ciment)? (Cinema? un secol si ceva, 2002)
   
  Apollo 13 (1995)
  ?Filmul lui Ron Howard are marele merit de a se concentra asupra detaliilor relevante, fara sa faca greseala de a cauta solutii narative menite sa faca materialul filmic mai incitant, fara sa apeleze la drame paralele si nuante melodramatice pe care multi alti regizori le-ar fi considerat obligatorii.? (PRO TV Magazin)
   

       
---------------------------------
Get the free Yahoo! toolbar and rest assured with the added security of spyware protection. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/