www.nettime.org
Nettime mailing list archives

[Nettime-ro] NADINE ARBEITER - TRANSLATION EXPERIMENT {AT} Atelier35, Joi,
Raluca Doroftei on Wed, 24 Jun 2009 15:19:16 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] NADINE ARBEITER - TRANSLATION EXPERIMENT {AT} Atelier35, Joi, 25.06.2009, ora 19:00 
TRANSLATION EXPERIMENT

NADINE ARBEITER

Prints

 

Galeria Atelier 35 va invita la vernisajul expozitiei "Translation Experiment" al artistei Nadine Arbeiter, Joi, 25.06.2009, ora 19:00.

 

 

                              Traducere a la carte 

                  Nadine Arbeiter si Bucurestiul ca vedere pop

 

Artisti străini vin deja de multi ani în Bucuresti. În rezidente, pentru expozitii, în trecere sau pentru o petrecere. Ciudat, familiar, respingător sau seducător, orasul, oamenii, românitatea lui si a lor spune ceva artistilor străini, chiar dacă aici nu găsesc nici vampiri nici Empire State Building, nici ordinea germană si nici bazarul stambuliot. Ceva nici prea-prea, nici foarte-foarte. Doar forfotă frivolă si incongruentă, vitală si atrăgătoare cel mai adesea. 

Nadine Arbeiter, artistă germană în rezidentă la Palatul Mogosoaia (în cadrul programului de schimburi artistice dintre Centrul Cultural Palatul Mogosoaia si Kulturamt Duesseldorf, ce se desfăsoară cu succes din anul 2007) a locuit si a lucrat timp de două luni în Bucuresti, un oras ce-i era complet necunoscut si pe care-l închide acum în schemele proprii, cu tandrete si ironie, în expozitia Translation Experiment, al cărei vernisaj va avea loc pe 26 iunie 2009 la Galeria Atelier 35 din strada Selari nr. 13.

Vederile pop în care prinde si surprinde Nadine Arbeiter experienta ei românească relevă o lume semi-transparentă, accesibilă unui ochi quasi-avizat. Un ochi care depistează sau regăseste stranietatea si umorul acolo unde noi vedem cotidianul cel mai plat si irelevant. Asa se întîmplă în imaginea de la Universitatea de Arhitectură, în holul căreia este o copie precară a Victoriei din Samothrace. Avîntată încă, în ciuda coloanei fragile pe care este asezată, si împotriva ipsosului fad în care este travestită, zeita Victoria este înconjurată, ca o Victorită oarecare, defetist si casnic, mic-burghez si comic, de ghivece masive din care izbucnesc frunzele mari si complezente ale plantelor de apartament depuse acolo probabil ca o contra-ofrandă, prin zelul estetic al femeilor de serviciu, si mentinute de indiferenta fată de urît a presupusilor creatori de frumos. 

Nadine Arbeiter dă astfel un chip oximoronului sub semnul căruia orasul si locuitorii lui îsi fac veacul: micul Paris, aspiratia la măretie cultivată în praf si delăsare, vocatia exceptionalului trăită în termenii precarului. Este si acesta un punct de vedere. Sau măcar o vedere, în contururi pop art lejer critice.   ( Erwin Kessler)

 

 

Nadine Arbeiter este o artista din Dusseldorf, Germania, care se afla intr-o rezidenta in Romania, in cadrul programului "Mogodorf" (schimb de artisti dintre Centrul Cultural Palatele Brancovenesti Mogosoaia si Kulturamt Duesseldor).

 

Contact : Vlad Ionescu                   www.atelier35.eu

        Vlad.ionescu.net {AT} gmail.com

        0744 99 65 47
_________________________________________________________________
Windows LiveT: Keep your life in sync. Check it out!
http://windowslive.com/explore?ocid=TXT_TAGLM_WL_t1_allup_explore_012009
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro {AT} nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/