Anca Poterasu on Tue, 20 May 2014 11:10:39 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Galeria Anca Poterasu prezinta - Iulian Bisericaru- In spatele casei/ eveniment special NAG


Iulian Bisericaru - In spatele casei
Curator Irina Toma
Vernisaj: 23 mai 2014, orele 19.00- 4.00

Eveniment special Noaptea Alba a Galeriilor 
http://noapteagaleriilor.ro/2014/ro/Bucuresti/
Eveniment Paralel BB6
http://bucharestbiennale.org/parallel-events/
 
Galeria Anca Poterasu  va invita vineri, 23 mai 2014, orele 7 PM â 4 AM, la vernisajul expozitiei âIn spatele caseiâ a artistului Iulian Bisericaru, curator Irina Toma.
 

Incepand cu luna martie a acestui an, Galeria Anca Poterasu a Inceput procesul de extindere a galeriei cu un nou spatiu, situat in aceeasi cladire cu sediul actual. Urmeaza o perioda de tranzitie, in care aceasta extensie va fi folosita pentru o serie de mici proiecte expozitionale menite sa testeze arhitectura locului.

 

Lucrarile lui Iulian Bisericaru ofera o perspectiva neglijata,  in mod voit poate, de ochiul uman. Ironic si ludic in acelasi timp, artistul impune observatorului o pozitie critica asupra urmelor societatii industriale, protejand constiincios latura estetica. Mediul sufocat de noxe este vitalizat de oxigenul experientei estetice, asigurandu-se astfel supravietuirea semnificatiilor.
Povestea spatiilor industriale abandonate incepe inaintea nasterii artistului. Finalul ei este incert. Incert, pentru ca restructurarea spatiilor presupune atat distrugere, cat si modernizare. Este mai degraba o reflectie a acordului dintre cerintele sociale, economice si administrative, pe de-o parte, si aspiratiile celor care le creeaza, pe de alta parte. Lucrarile lui Iulian Bisericaru ilustreaza tocmai ambiguitatea acestui proces de regenerare a spatiului industrial.


Edward Soja, renumitul urbanist american propunea adaptarea spatiului la prezent, prin cautarea armoniei dintre istoria acestuia, contextul social actual si o reinterpretare specifica  a posibilitatii de continuare a acestei istorii. Construita pe acest ideal, expozitia âIn spatele casei'' doreste materializarea acestei utopii prin resemnificarea functionalitatii unui spatiu abandonat.
Casa lui Vasile, situata in aceeasi curte cu Galeria Anca Poterasu, este un camin abandonat, de unde au plecat, pe rand, copiii lui Vasile si nevasta lui. In cele din urma, chiar si el a renuntat. Transformarea casei in spatiu expozitional aduce in prim plan critica propusa de lucrarile lui Iulian Bisericaru vizavi de iresponsabilitatea fata de mediul inconjurator. Mai mult decat atat, prezentarea unei serii de picturi in casa lui Vasile pune accentul pe necesitatea reiterarii armoniei dintre consideratiile privitoare la configurarea sociala a spatiului si comportamentul uman. Imaginarul pictat de Iulian va realiza in timp real ceea ce pictural doar sugereaza: reinterpretarea obiectivelor unui spatiu productiv abandonat si readucerea lui in realitatea sociala prin recontextualizare.
Daca elementele de compozitie sunt epilogul imagistic al unei morti anuntate a spatiilor candva productive pentru industria grea, cele picturale invita la luarea in considerare a functionalitatii acestor spatii. Panoramele toxicitatii mediului sunt conturate prin tuse de neon, de la roz la verde. Alternarea acestora cu spatii amorfe, ale caror linii nu se disting si a caror dispersie este sugerata de un punct de culoare, duce la crearea unor dinamici contrastante, care subliniaza artificialitatea impusa mediului natural. In acest fel, Iulian Bisericaru creaza structuri picturale autonome, aproape abstracte.
Spatiul postindustrial romanesc este memoriul unei istorii utopice, care inventa fezabilitatea extinderii industriale masive. Istorie care continua, distopic, prin abandonarea structurilor degradate, care nu mai sunt productive pentru scopul in care au fost create si nu sunt sustenabile. Transformarea spatiului este insa posibila. Atat pictural, cat si social. Istorie care continua, ideal, in casa lui Vasile unde reutilizarea unui spatiu al abandonului va spori atentia asupra impactului obiectelor pe care le creem, atat la nivel individual, cat si la nivel comunitar.
Irina Toma (n.1989) traieste si lucreaza la Bucuresti. Este absolventa a Facultatii de Filosofie, Bucuresti unde in present este masterand in cadrul programului Istoria si Circulatia Ideiilor Filosofice.

Iulian Bisericaru (n. 1987) traieste si lucreaza in Cluj. A absolvit Universitatea de Arte si Design, Cluj-Napoca (RO), departamentul de pictura, unde in prezent este doctorand.
Selectie expozitii: Meet the artist, The Ark, Bucuresti, 2014,  Asphyxia, Casa Matei, Cluj, (RO), 2012,"STARTPOINT Premiul Romania", Victoria Art Center, Bucuresti, (RO) 2012, Asphyxia, Casa Matei, 2012,  Expo Transilvania, Cluj, (RO), 2012, "Girls Talk", Galeria Casa Matei, Cluj-Napoca, (RO) 2012, Galeria "Mirionima ", Macerata, (IT), 2009, Galeria" Del Fuorni ", Macerata, (IT), 2009. "Omul", Galeria "X-Future", Sibiu, (RO) 2007. A beneficiat de rezidente in Italia, a luat premiul STARTPOINT" Romania 2012 si premiul juriului Expomaraton de la Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca, 2012.



Anca PoteraÈu Gallery

56 Plantelor Street

023975 BucureÈti 2

T: +40744342944

anca@ancapoterasu.com <mailto:anca@ancapoterasu.com> 

www.ancapoterasu.com <http://www.ancapoterasu.com> 

 

_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/