Rosanne on Sat, 8 Feb 2003 19:16:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Braintec-expositie in Arnhem


9 febr. t/m 23 feb. Braintec in de Gele Rijder

 

 

Vanaf zondag 9 februari (morgen...) is er in de Gele Rijder, Korenmarkt 43 in Arnhem een Braintec-expositie te zien. De tentoonstelling is onderdeel van AVE.COM Real en is geopend van wo t/m zo van 12 -17 uur en duurt tot 23 februari. Tijdens de opening komende zondag om 15.00 uur geeft Rosanne van Klaveren een presentatie. De ruimte is ingericht als een showroom en in vitrinekastjes liggen verschillende medische instrumenten, zoals de Extractor M-35, een chirurgische boor, M-Stores in M-Storehouders en natuurlijk de implantaten. In mantelpakje gehuld geeft Rosanne uitleg over het bedrijf en vraagt zei aan de toeschouwers of zij ook proefpersoon willen worden.

 

Braintec (www.braintec.info) is een Amerikaans bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het onderzoek naar herinneringen. Rosanne van Klaveren is de eerste vrouw met een MESI-implantaat. Op haar site Memoires of a Testeerecorded recollections at Braintec á(www.proefpersonen.nl) brengen zij en een aantal actieve bezoekers hun ervaringen als proefpersoon in kaart.

 

Memoires of a Testee is een interactieve soap, een verhaal dat online geschreven wordt. Tot in mei 2003 publiceert Rosanne iedere vrijdag het vervolg van haar verblijf bij Braintec en de ingezonden dagboekfragmenten van de overige deelnemende proefpersonen. Zo ontstaat een interactief verhaal dat in feuilletonvorm te volgen Ún te be´nvloeden is.

 

“Zowel binnen als buiten Internet begeven veel kunstenaars zich momenteel op het vlak tussen feit en fictie. Wat is waar en wat niet? Persoonlijk ben ik meer ge´nteresseerd in de belevingswereld die hiermee samenvalt. Wanneer ervaren we iets als echt? En beleven we een verhaal echt zo anders zodra we weten dat het fictie is? Ik deel de visie van Roland Barthes. “Geen volk op aarde kan zonder verhalen,” stelt hij. “Dit gegoochel met de feiten uit het dagelijkse leven is een essentieel deel van de identiteit van de mens.” De mensheid heeft al eeuwen verhalen nodig om stand te kunnen houden in een soms veel te serieuze realiteit. Ik vraag mij af in hoeverre wij een pseudo-realiteit boven de waarheid verkiezen.

 

Via films en boeken vormen wij onze mening over ethische zaken zoals klonen en genetische manipulatie. Cultuur in het algemeen en beeldende kunst in het bijzonder stomen de mensheid klaar voor wat komen gaat. Met het project Braintec tracht ik een maatschappelijk debat aan te gaan over de invloed die wij uitoefenen op onze belevingswereld. Zowel in de technische als in de filosofische zin van het woord.

Daarnaast zoek ik naar nieuwe, interactieve vormen van verhalen vertellen. Het liefst beperk ik mij daarbij niet tot het Internet. Middels de Braintec-expositie in de Gele Rijder is het mij gelukt mijn fantasiewereld ook buiten het digitale medium vorm te geven.”

 

Voor interviews, meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Rosanne van Klaveren: tel. 076-5419156, mobielá 06-50875553,á e-mailá info@braintec.info