SMART Project Space on Sun, 2 Mar 2003 22:01:04 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] PROGRAMMA SMART CINEMA MAART 2003


 
PROGRAMMA SMART CINEMA MAART 2003

Smart Project Space | 1ste Constantijn Huygensstraat 20

+31 (0)20 427 5951

Elke zondag en woensdag om 17:00 uur presenteert Smart Project Space een video programma aansluitend bij de expositie. Deze maand: A Trap For The Looking (Undermining the Overview, part 2), van 22 februari t/m 2 april. Entrťe gratis.

Nieuwe programmaīs: op de 1 en 3e dinsdag van de maand aandacht voor de korte en experimentele film, gepresenteerd door de filmmakers. Dinsdag 16 maart zal Smart Cinema plaats maken voor een geluidservaring waarin de grenzen tussen beeld en geluid verkend zullen worden. Op zondag 23 Maart vindt er een discussie plaats over kunst en engagement. Voor meer informatie neem contact op met Smart Project Space

Speelweek 27 februari t/m 5 maart

Dag.(beh.ma.di)                       20.00 Ghost World Terry Zwigoff, 2001, USA, 112 min

Di                                            20.00 Filmmakers Present: Anna Abrahams & Jan Frederik Groot, en Karel Doing (English subtitled)

Dag.(beh.ma)                           22.00 Bloody Sunday Peter Greengrass, GB, 2002, 107 min

Vr, za                                      00.15 This is Spinal Tap, Rob Reiner, USA, 1982, 89 min

Speelweek 6 maart t/m 12 maart

Dag (beh. ma,di)              20.00 Bloody Sunday Peter Greengrass, GB, 2002, 107 min

Dag (beh. ma.di)              22.00 Insomnia, Christopher Nolan, USA, 2002, 118 min

Di                                            20.30 Sound performance met optredens vanLawrence Dubrovich en

Kapotte Muziek

Vr, za                                      00.15 Ghost world Terry Zwigoff, 2001, USA, 112 min

Speelweek 13 maart t/m 19 maart

Do t/m zo                                 20.00 Bloody Sunday Peter Greengrass, GB, 2002, 107 min

Di                                            20.00 Filmmakers Present; Lamento Emori (Pieter Moleveld)

                                               Met een introductie door Leo van Hee (English subtitled)

Wo                                          20.00 Het Fort van Souram Serge Paradzjanov, GeorgiŽ,’84, 87’ 

Dag (beh. ma)                         22.00 nog onbekend

Vr, za                                      00.15 Bloody Sunday Peter Greengrass, GB, 2002, 107 min

Speelweek 20 maart t/m 26 maart

Do t/m zo                                19.45 La grande bouffe Marco Ferreri, Fr/I, 1973, 133 min

Di, wo                                     20.00 De kleur van de granaatappel, Sergej Paradzjanov, ArmeniŽ,’69,90’

Dag.(beh.ma)                          22.15 nog onbekend

Vr, za                                      00.15 Following, Christopher Nolan, 1988, GB,78 min

 

Zo 23                                      14.00 Debat: Kunst en Engagement

Speelweek 27 maart t/m 30 maart

Do, zo                                     19.45 La grande bouffe Marco Ferreri, Fr/I, 1973, 133 min

Do, zo                                     22.00 nog onbekend

Vr, za                                      20.00 Nooit Meer Alleen, Theater & Filmproduktie Woeste Dijen

Entree: € 5,50 – do. € 2,75

ov / cjp / stadspas & noppespas: € 4,50

 

Alle films zijn nederlands ondertiteld.

 

GHOST WORLD

Regie: Terry Zwigoff, 2001, USA, 112 min

De twee tieners Enid en Rebecca gaan als eigenzinnige buitenbeentjes door het leven. Na hun afstuderen zijn ze er van overtuigd hun idealen waar te maken. Ze hebben genoeg van het moderne Amerika met winkelcentra en massale eetgelegenheden. Met deze cynische kijk sparen ze niemand en denken ze klaar te zijn voor de volwassen wereld

BLOODY SUNDAY

Peter Greengrass, GB, 2002, 107 min

Zondag 30 januari 1972, Derry, Noord-Ierland. Ivan Cooper is organisator van een geweldloze mars voor gelijke rechten tussen katholieken en protestanten. Hij is vast van plan alle geweld tussen de verschillende partijen uit te sluiten. Maar ondanks zijn overleg met de Unionistische autoriteiten en zijn pogingen om te onderhandelen met de Britse ordestrijdkrachten loopt de betoging uit de hand: dertien mensen worden door het leger doodgeschoten. Sinds die dag staat 30 januari bekend als “BLOODY SUNDAY”. Een datum die tegelijk ook het startschot betekende voor de burgeroorlog in Noord-Ierland.

INSOMNIA

Christopher Nolan, USA, 2002, 118 min

INSOMNIA is een remake van de gelijknamige Norweegse thriller uit 1997. FBI-agent Will Dormer (Al Pacino), die onder streng toezicht staat van Interne Zaken, reist samen met zijn partner Hap Eckhart af naar een afgelegen dorpje in Alaska om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. Ze arriveren in een periode waarin de zon 24 uur per dag straalt, wat Dormer vermoeider maakt dan hij al is. Zijn slapeloosheid leidt tot een fatale fout. Al Pacino en Robin Williams in uitstekende thriller!

GRANDE BOUFFE

Marco Ferreri, Fr/I, 1973, 133 min

Vier veertigers trekken zich terug op een landgoed met het voornemen zich binnen een weekend dood te eten - letterlijk.

Michel, Marcello, Philippe en Ugo (de personages in de film dragen de voornamen van de acteurs) zijn in het dagelijks leven als televisieproducer, piloot, rechter en meesterkok gegoede burgers, maar geven zich op hun afgelegen stek over aan een gastronomische orgie.

FOLLOWING

Christopher Nolan, 1988, GB,78 min

Hoofdpersoon Bill is een werkloze schrijver die zijn tijd doodt met het volgen van willekeurige voorbijgangers. Zelfs zo'n merkwaardige dagvulling kan tot een gezapig leventje leiden, lijkt het, totdat Bill op een kwade dag de verkeerde volgt. Deze Cobb, die Bill in vijf minuten doorheeft, lijkt een geestverwant. Alleen gaat hij een stapje verder. Puur voor de sensatie breekt hij willekeurige huizen binnen, bekijkt de spulletjes, en geeft een meesterlijke analyse van geestesleven en dagelijkse bezigheden van de bewoners. Maar Cobb is meer, veel meer dan een inbreker voor de sport.

 

Films van Sergej Paradzjanov

Het Fort van Soeram

Sergej Paradzjanov,GeorgiŽ, 1984, 87’ 

Eigenzinnige en kleurrijke interpretatie van een oude Georgische legende. De vrijgelaten slaaf Doermisjchan verlaat zijn geliefde Vardo om het geld te verdienen waarmee hij haar kan vrijkopen. Hij wordt als zoon geadopteerd door de koopman Osman Aga die moslim is geworden en hem de helft van zijn fortuin schenkt. Doermisjchan huwt dan echter een andere vrouw en krijgt een zoon, Zoerab. Vardo is ondertussen zieneres geworden en profeteert dat de muren van het fort van Soeram niet meer zullen instorten als ‘de man met het gouden haar en de blauwe ogen’ zich in de fundamenten laat inmetselen. Zoerab herkent zich in deze profetie en offert zich op.

De Kleur van de Granaatappel

Sergej Paradzjanov,ArmeniŽ,1969, 90 min

In een proloog, acht hoofdstukken en een epiloog schetst DE KLEUR VAN DE GRANAATAPPEL een oogverblindend arabesk portret van de achtiende-eeuwse Armeense dichter Aroertjoen Sajadjan, bijgenaamd Sajat Nova ( ‘De Koning van het Lied’). De film is echter meer dan een historische biografie, het is een verbijsterende smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en van de modernistische uitdrukkingsmogelijkheden van de volkskunst van de twintigste eeuw: de cinema.

 

NOOIT MEER ALLEEN

Een Theater & Film Productie van Stichting Woeste Dijen

Nooit Meer Alleen is het verhaal van de dubieuze wereld van een showgezin en hun pension. Een vader en zijn mooie dochter en neef runnen een 'dating-pension', waarin alleenstaanden tijdens hun verblijf de mogelijkheid wordt geboden om onder deskundige begeleiding een partner te vinden. De voorstelling begint op het moment dat het publiek Smart Cinema binnenstroomt. Kaartjesknipper, toiletjuffrouw, directeur en barman, allen zijn personages die het publiek ontvangen en behandelen als alleenstaanden die zullen deelnemen aan een workshop waarin ze worden geholpen in hun zoektocht naar een geschikte levenspartner.

Door afwisselend gebruik te maken van theater en film kunnen we op de soms pijnlijke werkelijkheid inzoomen. De 'gasten' in de zaal kijken als het ware door een vergrootglas naar gebeurtenissen uit het dagelijkse leven.

Stichting Woeste Dijen bestaat sinds 1997 uit een productiehuis voor theater- en film en een galerie. Voor deze voorstelling geldt een andere toegangsprijs.

Filmmakers Present
Every first and third Tuesday of the month filmmakers and video artists will present their work. This series focuses on the short and experimental film.

Tuesday March 4, 20.00 hrs.
 

Karel Doing (Canberra, Australia, 1965) works and lives in Rotterdam. His work moves between experimental film, documentary and fiction; a mix between visual poetry, personal stories and inner reality.
Works presented are:
-
Energy Energy (1999, 16mm zw/w 7 min., silent)
Rotations, transportation, resources: an imaginary feast of technological inventions.
- Nine Optical Toys (200, CD-ROM) Collaboration with sound artist Pierre Bastien. An interactive sound and image installation at your disposal.
- Best Foot Forward (2001, betacam SP, 20 min., English subtitled) 2001 Enigmatic short film about fear and desire
.

Anna Abrahams and Jan Frederik Groot produce since 1989 with Stichting Rongwrong film-and other media projects with an experimental and research character. Abrahams and Groot also present workshops for students on Super-8, on pinhole technology and on Optics and Perspective: the moving eye.
They will present the following works:
- Tropengraf. Een West-Indische overlevering (Grave in the Tropics), (1998, 45 min., 35mm, English subtitled) (production/director: Anna Abrahams, camera: Jan Frederik Groot,
coproducer: VPRO) A documentary whodunit  depicting the relationship between white plantation owners, the Dutch government and the black inhabitants living in the outer districts of Curacao at the beginning of this century. Who killed the assistant of the ostrich farmer at Choloma on the evening of August 27, 1913, and why?
- Simultaneous City (1994, 7 min., 16mm, English spoken)) (production/director: Jan Frederik
Groot, editing: Anna Abrahams). Experimental film about the impossibility to meet what is strange during a travel. With the growing uniformity - everywhere the same television programs, the same buildings, the same food- culture shock is replaced by the shocking similarity.
- Roeien (Rowing), 2003, 1'12" (DVD loop) (production/director Anna Abrahams and
Jan Frederik Groot). Images of a lonely rower on the IJ river recorded with a self-build pinhole camera.

 

Tuesday March 18, 20.00 hrs.

Lamento Emori-A Mystery Tryptich in Elegy Parts by Pieter Moleveld.(2003, dvd, 62 min., English subtitled) With an introduction by Leo van Hee.

Pieter Moleveld (1958, Voorburg) studied with Frans Zwartjes at the Free Acadamy in Den Hague and made dozens of experimental 16 mm films and several video documentaries. In three films and a bonus track, with an outspoken melancholic tone, Moleveld made his final epos.
Elegy part I: Through the Same Gate twice through the same tunnel. Once to be born and the other time to die. Free associative images are accompanied by a text spoken twice about experiences of labour and a struggle with death. When we are born, it is certain that we enter the realm of light and sound, but what about that famous tunnel towards the light from the near death experiences?
Elegy Part II: Somewhere My Friend. Exorcising images by a reflection on the last farewell. The contemplation about the final journey to an unknown and irrevocable end. The journey from somewhere to nowhere that can not concretely be portrayed. The filmmaker makes an attempt that at least provides an atmospheric and melancholic result.
Elegy Part III: Leaving the Film Face Consciously Narcissist Self. Portrait of a filmmaker who regards this film as his requiem (accompanied at the end by the Requiem by Verdi). One more time he stands still, literally and metaphorically, by his film face. A narcissistic exaggeration from which he can then take his leave.
Special bonus track: This is the end of ‘My Way’. Moleveld chose this powerful yet clichťd song by Frank Sinatra because of its tattered emotions, or as he himself says, because of the ‘image forming cuddled to death’. According to the maker, there are no ways, and certainly no My Ways to the landscape of truth. Visual and musical reflections on a farewell.

 

SOUND PERFORMANCES

Tuesday March 11  20.30 hrs.

First evening of a series in which Smart Cinema will give space to an aural experience in which the barriers between music and art will be explored.

Lawrence Dubrovich

New York composer, and occasional DJ,  living and working in Amsterdam. Currently he is establishing a new label for experimental music. For this program he will present an improvised orchestration/re-assembly of found sounds and field recordings, some edited and altered. These elements are reduced to narrow frequency ranges and re-set into a unique harmonic and acoustic structure. Low-tech.

Kapotte Muziek

Founded in 1984 by Frans de Waard and Christian Nijs. After Nijs left in 1987 to become a rock guitarist, de Waard kept Kapotte Muziek going as a studio project until this very day. In 1993 Peter Duimelinks joined forces with de Waard for an extensive tour in the USA. In 1995 they asked Roel Meelkop to join Kapotte Muziek for live performances. Since then Kapotte Muziek exists on two levels: the studio project, run by Frans de Waard only, and the
live project with the three aforementioned members. As a studio project, Kapotte Muziek is concerned with recycling used sound material into a new product. Most of us would now call this 'remixing'. As a live project, Kapotte Muziek uses everyday sounds to make collages/soundscapes, with an emphasis on listening to sound itself, rather than to any preconceived ideas. Pre-recorded environmental sounds are mixed with sounds generated by the live manipulation of found objects, mostly found in the vicinity of the location of the performance. Kapotte Muziek has toured extensively in this formation in Europe, America and Japan. Since 1997 Kapotte Muziek has done several workshops, in which the participants are introduced to the musical methods of the Kapotte Musicians.

 

Debat over Kunst en Engagement

Zondag 23 Maart, 14.00 uur

‘Kunst en engagement’ is een onderwerp dat de laatste tijd in het centrum van het kunstdebat staat. Op dit moment lijkt het of er een evaluatie plaats vindt over waartoe de idealen van de kunst van de jaren 90 hebben geleid. De resultaten van de maatschappelijk positie die de kunst voor zichzelf wilde terug vorderen lijken op een teleurstelling te zijn uitgedraaid. Is de kunst wel zo geŽngageerd of heeft haar samenwerking met de samenleving voornamelijk geresulteerd in een onkritische opname door de samenleving. Populistische cultuurpolitiek en een subsidiestelsel die een officiŽle kunst van engagement produceert, hangen hier nauw mee samen.  Langzamerhand zien we de vraag naar autonomie, een lange tijd uit de mode geraakt begrip in de kunstkritiek, steeds vaker opduiken. De twijfel rijst of de kunst misschien toch niet juist haar kritische vermogen ontleent aan haar unieke positie als vrijplaats, en de mate van afstand die dit impliceert tot de maatschappij. Belangrijke vragen zijn “Kan kunst geŽngageerd zijn, en is dit wenselijk? Kan er gesproken worden van een kentering waarvoor we een begrip als geŽngageerde autonomie kunnen introduceren? Welke mogelijkheden, vormen en contexten staan de kunst ter beschikking in de hedendaagse samenleving om geŽngageerd te zijn?

Het debat neemt de vorm aan van 3 twee gesprekken, gemodelleerd naar het politieke debat, om het vuur terug in de kunst discussie te brengen.

Gasten: Arie Altena (eindredacteur Metropolis M) Lex ter Braak (directeur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving, en Bouwkunst), Ann Demeester (artistiek leider van W139), Jeanne van Heeswijk (kunstenares), Sanne van Rijn (theatermaker bij Zuidelijk Toneel? Hollandia), Bart Verschaffel (redacteur van de Witte Raaf, filosoof, docent aan de universiteit van Gent). Moderator: Tiers Bakker (verbonden aan HTV de IJsberg en de Groene Amsterdammer). 


SMART Project Space | www.smartprojectspace.net
Exhibition Space & Cinema: 1e Const. Huygensstraat 20  
Opening times: Tues-Sat from 12.00-22.00, Sun from 14.00-22.00 hrs.
Mail to: P.O.Box 15004, NL-1001 MA Amsterdam
Phone: +31 20 427.5951
Fax.: +31 20 427.5953
mail:
info@smartprojectspace.net

If this e-mail was forwarded to you by way of someone other then SMART Project Space, and you would appreciate to receive further mailings announcing exhibitions at SMART Project Space, you can send mail to info@smartprojectspace.net with the following command in the body of your email message: "subscribe e-mailing SPS"

If you would want to remove yourself from this mailing list, you can send mail to
info@smartprojectspace.net with the following command in the body of your email message: "unsubscribe e-mailing SPS"