anna abrahams on Tue, 17 Jan 2006 09:23:47 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] warped vision: filmbanktour, tiende etappeWARPED VISION Filmbanktour, tiende etappe Januari-februari 2006


Voor het IDFA 2004 en 2005 stelden medewerkers van De Filmbank een programma samen met documentaires die in het beeldende kunstcircuit te zien zijn geweest. Het nieuwste landelijke tourprogramma van De Filmbank  is een vervolg hierop. ‘WARPED VISION’ presenteert vier experimentele Nederlandse documentaires.Waar documentaireland klaagt over een tekort aan engagement  van de filmmakers, is in de andere kunstvormen juist een  tegenovergestelde ontwikkeling zichtbaar. Steeds meer  beeldend kunstenaars draaien hun blik weg uit de  binnenwereld, hun traditionele domein, en kijken naar  buiten. Ze nemen een camera ter hand en storten zich in de  turbulentie van de maatschappelijke ontwikkelingen.Deze documentaires zijn vaak niet te zien op de doeken van  filmhuizen of filmfestivals, maar worden vertoond in musea  en galeries. De Filmbank wil hier verandering in brengen en  een brug slaan tussen de werelden van de beeldende kunst en  de film.Feather - Erik Urlings (2004, 3’, video)


Een vogel ligt op het midden van de snelweg. Als een laatste groet fladdert het ontzielde beest naar het voorbijrazende verkeer.St. Kilda - Mels van Zutphen (2003, 15’, video)


St Kilda, voor de westkust van Schotland, is de meest afgelegen eilandengroep van Groot-Brittannië, met bovendien  de hoogste cliffs. Eeuwenlang heeft hier een kleine  gemeenschap op een paar vierkante kilometer kunnen  overleven, vrijwel geïsoleerd van de buitenwereld. De  laatste inwoners werden in 1930 geëvacueerd.'St Kilda' is  een film over rituelen, vogels, vrijgezellenwaagstukken en  grote tenen.Pack - Ton van Zantvoort (2004, 3’40”, video)


In Pack wordt een groep wilde honden geobserveerd in de surrealistische setting van de ruïnes van de tempels van Sukhotai. Opgeblazen van de testosteron, de lippen dreigend  opgetrokken – zo leven de beesten in een strikt hiërarchisch georganiseerde roedel.Episode 1 - Renzo Martens (2003, 45’, video)


Renzo Martens dringt Tsjetsjenië binnen - alleen, illegaal  en met een Hi8-camera. Ter plekke neemt hij de rol op zich  van de alom aanwezige TV-kijker om wiens aandacht wordt  gevochten. Tegen een achtergrond van ruïnes en bomaanslagen  vraagt hij vluchtelingen, VN- medewerkers en rebellen niet  hoe zij zich voelen. Hij vraagt hen hoe ze denken dat hij  zich voelt. Tegelijkertijd staat hij daar, met zijn  registrerende camera. De film handelt niet over een of  ander extern fenomeen, maar over de voorwaarden van zijn  eigen bestaan. Filmdebuut van Renzo Martens.WARPED VISION duurt 77 minuten en draait op de volgende locaties:


19 jan      Cinema de Balie               20:15 7 feb       ‘t Hoogt Utrecht              19:30 9 feb       Plaza Futura Eindhoven        21:15 14 feb      Vera Zienema Groningen        21:00 16 feb      Filmhuis Delft                19.45 22 feb      Filmhuis Arnhem               19:30 28 feb      Filmhuis Den Haag             20:30 12 mrt      Lantaren/Venster Rotterdam    17:00
De tour wordt financieel gesteund door het Nederlands Fonds voor  de Film.Voor meer informatie www.filmbank.nl.


Stichting De Filmbank Postbus 74782 1070 BT Amsterdam 020-6125184 (ma, di, wo, vr) bezoekadres: Vondelstraat 69/71 1054 GK Amsterdam
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).