STEIM on Tue, 24 Jan 2006 09:12:18 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [ STEIM ] Concert Announcement Monday January 30 at Frascati


English version below


STEIM presenteert op maandag 30 januari in theater Frascati: MAE_0601 Sound Basics,
een programma dat zich richt op psycho-akoestische en ruimtelijke fenomenen in muziek met werken van Joel Ryan, Nic Collins, Tom Tlalim, Peter Adriaansz, Alvin Lucier en Henry Vega


STEIM presenteert de première van het programma Sound Basics van het MAE, voorheen het Maarten Altena Ensemble. Tevens is dit het eerste programma onder de artistieke leiding van Yannis Kyriakides en Roland Spekle. In Sound Basics zal het MAE duiken in de wereld van het pure geluid en live elektronica. Het programma is gericht op de aard van geluid en de wijze waarop wij het ervaren. Sound Basics onderzoekt de relatie tussen het ensemble en live elektronica. De traditionele functie van muziek met akoestische instrumenten wordt ontrafeld en met behulp van geluidsversterking en computerbewerking opnieuw geconstrueerd.

In het Sound Basics programma spelen een aantal componisten, die een sterke band met STEIM hebben opgebouwd, een belangrijke rol.
Joel Ryan is een pionier in het ontwerpen en bespelen van real-time signal processing. Hij is een meester in het bewerken van het geluid van akoestische instrumenten met behulp van elektronica tijdens live- optredens en heeft gewerkt met illustere musici als Evan Parker, George Lewis, William Forsyth en Frances-Marie Uitti. Ryan zal een nieuw werk voor het MAE creëren, die prikkelende toepassingen van real-time geluidstransformatie van het ensemble laat horen.
Nic Collins zal voor het MAE een nieuwe versie van zijn werk ‘Pea Soup’ maken. In dit stuk creëren de musici feedback-resonanties door te lopen door de ruimte. Een rijke schakering van zich vrij vormende architecturale melodieën ontstaan door de kleinste beweging, geluidsinput en temperatuurschommeling.
Structures VIII van Peter Adriaansz is gebaseerd op de techniek van zgn. “available pitches”, een techniek waarbij de musici hun tonen kiezen uit akkoorden van ‘beschikbare tonen’. Het werk is geïnspireerd door een natuurkundig unicum, de zgn. Schwarzchild Radius: een punt in het centrum van een zwart gat waar zowel zwaartekracht als tijd-ruimte oneindig zijn en “tijd” ophoudt te bestaan.
Tom Tlalim en Henry Vega kunnen gezien worden als vertegenwoordigers van een jonge generatie componisten, die er een avontuurlijke benadering van componeren en elektronische geluidssbewerking op na houden. ‘Kin’, van de in Den Haag gevestigde Israelische componist Tom Tlalim, exploreert de ruimtelijkheid van geluid door de ruimte en tijd van de bron en de bestemming van een versterkt signaal te manipuleren. En Henry Vega laat de instrumenten klinken alsof ze door metaal omgeven zijn. Ook deze compionisten hebben al vaker bij Steim gewerkt.
Als pionier van experimentele muziek exploreert Alvin Lucier al gedurende tientallen jaren de fundamenten van geluid in zijn composities, die uiteenlopen van het gebruik van hersengolven in live- performances tot het oproepen en gebruiken van de akoestiek van de ruimte. Zijn recente werk richt zich op de interferentie-fenomenen tussen geluidsgolven en het resulterende ritme dat klinkt in de ruimte. Lucier’s Still Lives voor piano en sinusgolven is een aansprekend voorbeeld hiervan en zal uitgevoerd worden door Reinier van Houdt, pianist van het MAE.


Joel Ryan   ‘Frameshift Overlap’
Nic Collins     ‘Pea Soup II’
Alvin Lucier    ‘Still Lives’
Peter Adriaansz  ‘Structure # VIII’
Tom Tlalim     ‘Kin’
Henry Vega    ‘The Vapor Collisions’


Datum: Maandag 30 januari 2006 Plaats: Theater Frascati Adres: Nes 63 Aanvang: 20.30 uur Entree: € 11.- / € 9,50 (korting bij stadspas, cjp en studentenkaart) Reserveringen: uitsluitend bij Theater Frascati Meer informatie: 020-6266866 (Theater Frascati) www.nestheaters.nl of 020-6228690 (STEIM) www.steim.nlEnglish version

STEIM presents on Monday January 30 at Theatre Frascati: MAE_0601 Sound Basics,
a programme based around psychoacoustic and spatial phenomena in music
With works by Alvin Lucier, Nic Collins, Joel Ryan, Peter Adriaansz, Tom Tlalim en Henry Vega


STEIM presents sound basics, the first programme of the MAE (formerly the Maarten Altena Ensemble) under the artistic direction of Yannis Kyriakides en Roland Spekle, following on from Maarten Altena.

In sound basics the MAE delve into the world of pure sound and live electronics. The focal point of this concert will be the nature of sound and how we perceive it. It explores the relation between the ensemble and live electronic media. The traditional function of music with acoustic instruments will be stripped down and moulded into any sound whatsoever through the medium of amplification and computer processing.
In sounds basics a feast of primarily new works exploring live electronics will be presented; works by Nic Collins, Joel Ryan, Peter Adriaansz, Tom Tlalim, Henry Vega and Alvin Lucier. Most of these composers and musicians have a (long) relation with STEIM.


Venue: Frascati
Address: Nes 63, Amsterdam
Time: 20.30h
Entrance: € 11.- / € 9,50 (discount with stadspas, cjp and studentcard)
Reservations: exclusively Theater Frascati
More info: 020- 6266866 (frascati) or www.nestheaters.nl or steim: www.steim.nl

To unsubscribe from this list please go to http://list.xs4all.nl/ mailman/listinfo/steim


STEIM
(studio for electro instrumental music)
(studio voor elektro instrumentale muziek)

Achtergracht 19
1017 WL Amsterdam
The Netherlands

Tel: 020-6228690
Fax: 020-6264262
Email: knock@steim.nl
Website: www.steim.nl_______________________________________________
STEIM mailing list
STEIM@list.xs4all.nl
https://list.xs4all.nl/mailman/listinfo/steim
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).