Kunstfort, Marcel van Kerkvoorde on Wed, 23 Aug 2006 10:01:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] De wereld op drift, GLOBAL tentoonstelling op het Kunsfort bij Vijfhuizen


PERSBERICHT

De wereld op drift, GLOBAL tentoonstelling op het Kunsfort bij Vijfhuizen


GLOBAL: Tentoonstelling ter afsluiting van de werkperiode van vier artists in residence: Hiroshi Inanaga (Tokyo, Japan), Alevtina Kakhidze (Kiev, Oekraïne), Frank Konincks (Rotterdam) en Inatome Kyoko (Japan, woont in Amsterdam). Van 2 september t/m 5 november in het Kunstfort bij Vijfhuizen.




Opening zaterdag 2 september 2006 door Ralf Bodelier, Filosoof/ Journalist, 16.00 uur


Kunstenaars vliegen de wereld over om kunst te maken. De kunstwereld lijkt op drift, net als de globaliserende wereld. In China smelt men Europese petflessen om. In Afrika krijgen afgedankte auto’s uit het Westen een nieuw leven en Poolse werknemers knappen Amsterdamse appartementen op. Global zal gaan over het verlangen méé te doen met de moderne, globaliserende samenleving.




Hoe gaat de kunstenaar om met de angst voor een wereld die geen enkele houvast lijkt te bieden. Wat betekenen de constante veranderingen en hoe reageert hij of zij op de tegenbeweging die roept om stilstand en overzicht.



De metersdikke muren van het fort bij Vijfhuizen bieden geen bescherming meer tegen de overhoop gehaalde wereld. Bezoek van over de grens wordt niet langer afgeweerd door soldaten, inundatie en kanonnen. Met Schiphol op een steenworp afstand opende het Kunstfort zijn deuren voor kunstenaars van alle continenten en creëert het zijn eigen globale samenleving.



Het thema Global werd voorgelegd aan vier kunstenaars uit Japan, de Oekraïne en Nederland. Gedurende drie maanden woonden en werkten zij in de gastateliers van het Kunstfort om de tentoonstelling GLOBAL voor te bereiden.



De basis voor het tentoonstellingsprogramma van het Kunstfort is het unieke Fort bij Vijfhuizen dat deel uitmaakt van het UNESCO monument de Stelling van Amsterdam en in 2005 gerestaureerd is. Met zijn bijzondere binnen- en buitenruimtes en projectateliers ontwikkelt het Kunstfort zich tot een instituut dat zich autonoom opstelt én bruggen bouwt. Innoverend met oog voor de traditie en de toekomst. Op gepaste afstand van zowel de cultus van het individu als de grootste gemene deler.



Als innovatief centrum voor actuele kunst ontwikkelt het Kunstfort tentoonstellingen. Daarvoor worden aan kunstenaars opdrachten en ruimte gegeven om hun ideeën te realiseren. Vanaf het moment van de eerste inspiratie tot aan de tentoonstelling, de publicatie en de educatie.



Kunstfort bij Vijfhuizen is goed bereikbaar gelegen in het hart van de Randstad, tussen Haarlem en Hoofddorp aan de rand van de Haarlemmermeer. Het fortterrein omvat een tentoonstellingsgebied met expositieruimtes, ateliers, atelierwoningen en een restaurant.



AGENDA

2 september – 5 november:

GLOBAL: tentoonstelling ter afronding van de projectatelierperiode. Werken in en om het fort en de genieloods.

INTERIORS: Fons Brasser. Fototentoonstelling in de poterne.

September: Fortenmaand

9/10 september: Open Monumentendag

16/17 september: sectorweekend Fortenmaand. 16 september om 15.00 uur: Fratelli Fiasco, De Dwerg, kindertheater.

4 en 5 november: Kunstlijn/open ateliers

4 november: Museumn8 i.s.m het centrum voor Architectuur (thema Reizen en Architectuur).



Cultcorner: filmavonden

17 september: Jabberwocky van Terry Gilliam

8 oktober: Baraka van Ron Fricke

4 november (museumnacht): Paranoia van Adriaan Ditvorst



Nog te zien:

Simone de Groot, Twee Koningskinderen

Serge Verheugen, Lovegun

Peter Spaans, Vijfhuizen Internationaal



Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst. Fortwachter 1, 2141 EE Vijfhuizen, 023-5589013. Vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur, entree vrij. Informatie en routebeschrijving op www.kunstfort.nl.



Noot voor de redactie: (niet ter publicatie)

Meer gedetailleerde en achtergrondinformatie vindt u op de website: www.kunstfort.nl. Daar zijn foto’s en achtergronddocumenten van elke tentoonstelling te downloaden.

Voor meer informatie neem contact op met: 023-5640426 (Marcel van Kerkvoorde)





Extra informatie



Hiroshi Inanaga (Tokyo, Japan)

Uitgangspunt voor het werk van Hiroshi Inanaga is de wereld zelf in zijn geografische en demografische vorm. De Japanse kunstenaar doet al tien jaar lang nauwkeurig onderzoek naar het brede scala aan talen en culturen dat de wereld biedt. Daarnaast houdt hij zich bezig met de infrastructuur die uitwisselingen tussen deze culturen mogelijk maakt. Zijn bevindingen verwerkt Inanaga in thematische wereldkaarten die de beschouwer confronteren met tegenstellingen als diversiteit en standaardisering, mobiliteit en isolatie, centralisatie en globalisatie.



Alevtina Kakhidze (Kiev, Oekraïne)

Het werk van Alevtina Kakhidze toont ons op humoristische wijze de waanzin van de hedendaagse consumptiemaatschappij. Volgens de regels van Kakhidze is het mogelijk de hele wereld te bezitten door middel van reproductie. De in de voormalige Sovjet-Unie opgegroeide kunstenares tekent alles wat ze graag wil hebben en maakt geld op deze manier overbodig. Aan de tekeningen hangt zij het prijskaartje van het oorspronkelijke object, waardoor zij het verschil in waarde tussen origineel en reproductie opheft. Kakhidze versterkt dit concept door de tekeningen veelvuldig te kopieren en zo een fictief fortuin te creëren.



Frank Konincks (Rotterdam)

De sculpturen en installaties van Frank Konincks gaan letterlijk en figuurlijk over het maken van verbindingen. Globalisering ziet Konincks als een steeds verder uitbreidend netwerk, waarbij de relaties zowel integratie als confrontatie teweegbrengen. In zijn werk vertaalt hij dit naar langzaam groeiende constructies, waarin materialen als schilderstape en verbandmiddelen een symbolische rol spelen. Door de positionering van de sculpturen ten opzichte van elkaar ontstaan er weer nieuwe onderlinge relaties en zo creëert Konincks een steeds groter wordend geheel.



Inatome Kyoko (Japan, woont in Amsterdam).

Inatome Kyoko interpreteert het thema Global vanuit haar persoonlijke ervaring als Japanse in Nederland. De observatie van haar gedrag in een andere cultuur en omgeving vormt de belangrijkste inspiratiebron voor haar werk. Hierbij is het spanningsveld tussen binnen en buiten een veelvuldig terugkerend thema. Soms is er de behoefte om je terug te trekken in je eigen leefwereld, waarin globalisering niet bestaat en alles je vertrouwd is. De beschermende muren van het fort bieden Kyoko een toepasselijke ruimte om deze leefwereld te verbeelden.




Met vriendelijke groet,

Marcel van Kerkvoorde
------------------------------------------------------
Stichting Kunstfort Vijfhuizen
Marcel van Kerkvoorde, Curator
+3123-5589013 06-44238143
curator@kunstfort.nl

------------------------------------------------------
Fortwachter 1
2141 EE Vijfhuizen (NH)
Holland
1116.75.790  Rabobank IJmuiden


Routebeschrijving zie: http://www.kunstfort.nl info@kunstfort.nl

__________________________________________
AGENDA


2 september – 5 november:

GLOBAL: tentoonstelling ter afronding van de projectatelierperiode. Werken in en om het fort en de genieloods, Hiroshi Inanaga (Tokyo, Japan), Alevtina Kakhidze (Kiev, Oekraïne), Frank Konincks (Rotterdam) en Inatome Kyoko (Japan, woont in Amsterdam).


INTERIORS: Fons Brasser. Fototentoonstelling in de poterne.

september: Fortenmaand

9/10 september: Open Monumentendag

16/17 september: sectorweekend Fortenmaand. 16 september om 15.00 uur: Fratelli Fiasco, De Dwerg, kindertheater.

4 en 5 november: Kunstlijn/open ateliers

4 november: Museumn8 i.s.m het centrum voor Architectuur (thema Reizen en Architectuur).


Cultcorner: filmavonden

17 september: Jabberwocky van Terry Gilliam

8 oktober: Baraka van Ron Fricke

4 november (museumnacht): Paranoia van Adriaan Ditvorst


Nog te zien:

Simone de Groot, Twee Koningskinderen

Serge Verheugen, Lovegun

Peter Spaans, Vijfhuizen Internationaal






Tentoonstellingen zijn geopend van 13.00-17.00 uur van vrijdag t/m zondag. Het fort terrein is van dinsdag t/m zondag van 10-22.00 uur vrij toegankelijk. Werk dat langer te gast is op het terrein van het Kunstfort is rond het fort te bezichtigen. Het gaat om de werk van Serge Verheugen en Simone de Groot.


__________________________

Actuele agenda: U kunt de agenda bekijken op: http://ical.mac.com/ kerkvoorde/Exhibition-and-eventprogramme:Kunstfort-bij-Vijfhuizen,% 20Centre%20for%20the%20arts,The%20Netherlands

Macgebruikers kunnen een abonnement op de agenda (Ical) nemen via:
webcal://ical.mac.com/kerkvoorde/Exhibition-and- eventprogramme:Kunstfort-bij-Vijfhuizen,%20Centre%20for%20the% 20arts,The%20Netherlands.ics


Ook Windows gebruikers kunnen zich op je iCal kalender abonneren. Gebruik dan Sunbird als agenda programma:
http://www.mozilla.org/projects/calendar/sunbird/index.html


_____________________________

Kijk voor actuele foto's op: http://photocast.mac.com/kerkvoorde/ iPhoto/recentexhibitionkunstfortbijvijfhuizen,the-nethter/index.rss


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).