Publiciteit - Nederlands Film Festival on Tue, 3 Oct 2006 09:21:38 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] DOODEIND bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht


Persbericht Nederlands Film Festival


Utrecht, 27 september 2006


DOODEIND bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht

Vanavond is tijdens de Openingsavond van het 26e Nederlands Film Festival de Filmprijs van de Stad Utrecht 2006 uitgereikt aan Erwin van den Eshof voor zijn speelfilm DOODEIND. De prijs werd overhandigd door loco-burgemeester Harm Janssen van Utrecht.

DOODEIND is een horrorfilm over een groep vrienden die in de Schotse hooglanden verstrengeld raakt in de eeuwenoude vloek van een vervallen landhuis vol dodelijke vuurtongen. De jury prijst onder andere de 'intelligente benadering van het genre, de goed gekozen casting, de prestaties van de acteurs en de doeltreffende art design'. 

De jury kende tevens eervolle vermeldingen toe aan regisseur, schrijver, producent en hoofdrolspeler Jan-Willem van Ewijk voor de speelfilm NU. en aan regisseur Remy van Heugten en schrijver Luuk van Bemmelen voor het korte tv-drama ONE NIGHT STAND II - SHAHRAM EN ABBAS.

Het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht kent de Filmprijs van de Stad Utrecht toe aan het beste regiedebuut uit de Debutantencompetitie van het festival, waarvoor dit jaar 24 eerste zelfstandige speelfilms, documentaires, korte films en tv-dramaproducties zijn geselecteerd. De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag van 5.000 euro.  De winnaar wordt voorgedragen door een onafhankelijke jury, die dit jaar bestaat uit filmproducent Hanneke Niens, regisseur Robert Jan Westdijk en documentairemaker en filmjournalist Annelotte Verhaagen. 

Einde persbericht

Onderstaand: Juryrapport

www.filmfestival.nl 
Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival
Publiciteit
Margo van der Valk, hoofd publiciteit
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
publiciteit@filmfestival.nl

----------------------------------

Juryrapport voor de Filmprijs van de Stad Utrecht 2006

De lichting debutanten is zeer creatief geweest het afgelopen jaar: zowel in de vormgeving van films, de research voor documentaires als in het vinden van geld. Opvallend veel producties zijn buiten de traditionele fondsen en subsidiënten om gefinancierd. Het gevolg: een overweldigend aanbod - kwalitatief en kwantitatief - en dus een felle competitie. Zo fel, dat de jury wil beginnen met twee eervolle vermeldingen: 
regisseur, schrijver, producent en hoofdrolspeler Jan-Willem van Ewijk voor NU.
Regisseur Remy van Heugten en schrijver Luuk van Bemmelen voor 
ONE NIGHT STAND II - SHAHRAM EN ABBAS.

De jury zag een nog verrassender film.
Zonder begeleiding van ervaren dramaturgen of subsidiënten maakte deze debutant samen met een voornamelijk jonge crew een zeer professionele film. De jury is getroffen door de intelligente benadering van het genre, de goed gekozen casting, de prestaties van de acteurs en de doeltreffende art design. Het camerawerk creëert door onverwachte shots en naar de strot grijpende overgangen de suspense waar dit genre zijn bestaansrecht aan ontleent. Het is decennia geleden, dat in Nederland goede horrorfilms zijn gemaakt. Erwin van den Eshof doet het en verdient voor DOODEIND de Filmprijs van de Stad Utrecht.
De jury verwacht in de toekomst nog veel spannende producties van hem te zien, niet alleen in het horrorgenre.

De jury:
Hanneke Niens
Annelotte Verhaagen
Robert Jan Westdijk

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).