Publiciteit - Nederlands Film Festival on Sat, 7 Oct 2006 15:25:47 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ZWARTBOEK bekroond met de Platina Film tijdens Gala van de Nederlandse Film


Persbericht Nederlands Film Festival


Utrecht, 5 oktober 2006


ZWARTBOEK bekroond met de Platina Film tijdens Gala van de Nederlandse Film

Binnen drie weken nadat Paul Verhoevens ZWARTBOEK in première ging, zijn 400.000 bioscoopkaartjes voor de film verkocht. De oorlogsthriller wordt daarom bekroond met de Platina Film. De prijs zal overhandigd worden aan regisseur Paul Verhoeven en producent San Fu Maltha tijdens het Gala van de Nederlandse Film.

Het Gala van de Nederlandse Film in de Stadsschouwburg Utrecht op vrijdag 6 oktober staat in het teken van de uitreiking van de Gouden Kalveren. Zwartboek is genomineerd voor vier Gouden Kalveren in de categorieën Beste Speelfilm, Beste Regie (Paul Verhoeven), Beste Actrice (Carice van Houten) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Halina Reijn).

Zwartboek, naar het scenario van Gerard Soeteman en Paul Verhoeven, is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw, gespeeld door Carice van Houten, die zich aansluit bij het Haagse verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.

Hoofdrollen in de film worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Halina Reijn en Derek de Lint. De film is geproduceerd door Fu Works in samenwerking met Egoli Tossell Film, Clockwork Pictures, Motel Films, Hector, de Motion Investment Group, VIP Medienfonds en de AVRO.

ZWARTBOEK draait op dit moment in 90 bioscoopzalen.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse speelfilm of documentaire tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht.

ZWARTBOEK is gekozen als Nederlandse inzending voor de Best Foreign Language Film Academy Award, de Oscar voor de beste niet-Engelstalige speelfilm. De film is aan meer dan 60 landen verkocht.

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.zwartboekdefilm.nl

Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival
Publiciteit
Margo van der Valk
T +31.30.230.3800
F +31.30.230.3801
E publiciteit@filmfestival.nl 

A-Film Distribution
Joris van Hees
T +31.20.3445163
joris@a-film.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).