Geert Lovink on Mon, 16 Oct 2006 17:09:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Stroom Symposium 'After Neurath'


From: Stroom Den Haag <info@stroom.nl>

Symposium 'After Neurath'

dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november 2006, 10-17 uur
locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
entree gratis (voor € 20 kunt u deelnemen aan een lunch op beide dagen en een diner/buffet op dag 1)
reserveren verplicht (uiterlijk 26 oktober)


Otto Neurath (1882-1945) was Oostenrijks wetenschapsfilosoof, politiek econoom en één van de toonaangevende figuren van de Unity of Science Movement in Wenen. Al deze interesses kwamen samen in een beeldsysteem dat in de jaren 30 bekend werd onder de naam ISOTYPE (International System of Typographic Picture Education); de voorloper van het pictogram zoals we dat vandaag de dag overal tegenkomen, van vliegvelden tot winkelstraten.
Tussen 1934 en 1940 woonde Neurath in Den Haag, waar hij samen met een team dat onder meer bestond uit zijn vrouw Marie Reidemeister en de kunstenaar Gerd Arntz, een systeem ontwierp dat heldere verbindingen legt tussen kennisgebieden die niet duidelijk in woorden uit te leggen zijn.


De eerste dag van het symposium vinden er lezingen plaats van toonaangevende sprekers, waaronder filosoof, mediaconsulent en schrijver Frank Hartmann (D), redacteur en schrijver Robin Kinross (GB), theoreticus Kristóf Nyíri (H), en grafisch vormgever/kunstenaar Femke Snelting (NL). De tweede dag bestaat uit workshops m.m.v. vormgevers van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Werkplaats Typografie in Arnhem. 

dag 1, dinsdag 31 oktober, 10-17 uur
10:00 uur - inloop en introductie
11:00 uur - Frank Hartmann "The quest for an 'inclusive form of the icon'-analogue to digital visualisation"
12:00 uur - Kristóf Nyíri "The Isotype and its Precursors"
13:00 uur - Lunchtijd
14:00 uur - Robin Kinross "Isotype work as design work"
15:00 uur - Femke Snelting "Corset/Skin/Skeleton"
16:00 uur - Vragen en discussie
Na afloop is er een diner/buffet in aanwezigheid van de sprekers.


dag 2, woensdag 1 november, 10-17 uur
Vormgevers van diverse academies presenteren eigen werk en leiden workshops waarbij het ISOTYPE als uitgangspunt dient in de productie van hedendaagse ontwerpen. Deze ontwerpen zullen gedurende de gehele manifestatie (oktober 2006 t/m april 2007) in het openbaar getoond worden.


Beide dagen kunt u gebruik maken van een lunch bij Stroom. Kosten, inclusief deelname aan het diner/buffet op dag 1, zijn € 20.

Dit symposium is het eerste grote evenement van de manifestatie 'After Neurath' waarin gesproken wordt over de achtergrond en het actuele belang van het werk van de Oostenrijker Otto Neurath. De manifestatie ‘After Neurath’ is verspreid over 2006 en 2007 geprogrammeerd, in aanloop naar en in het verlengde van de aanstaande parlementsverkiezingen. Heldere informatievoorziening en kiesrecht waren in de optiek van Neurath immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de constatering van een groeiende kloof tussen ‘Den Haag’ en ‘de kiezer’ en de roep om directe invloed in de vorm van referendum en spoeddebat, wordt de relevantie van het denken van Neurath op wetenschappers, kunstenaars, vormgevers en theoretici alleen maar benadrukt. Naast het symposium zijn workshops, een tentoonstelling in het voorjaar van 2007, een publicatie en diverse andere evenementen gepland. Meer informatie over de manifestatie "After Neurath' en het symposium vindt u op www.stroom.nl
 
Stroom Den Haag richt zich vanuit beeldende kunst, architectuur, stedenbouw en vormgeving op de stedelijke omgeving.
Hogewal 1-9, 2514 HA Den Haag    Tel: 070 3658985    Email: info@stroom.nl    Website: www.stroom.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).