nieuwsbriefspreeksteen on Sat, 21 Oct 2006 09:23:58 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] [Nieuwsbriefspreeksteen] 13: de Armeense kwestie, Smit & Zwarthemden, ondersteboven.nl, Theo van Gogh-dag, record bezoekersaantalInhoud van deze ongebruikelijk lange nieuwsbrief:

1. 22 oktober Turks-Armeense kwestie vs vrijheid van meningsuiting
2. 29 oktober Luc Jalink (lijst CDA) wil lijst CDA ondersteboven...
3. 2 november organiseren we weer een Theo van Gogh speakers corner
4. 5 november komt Michiel Smit het nog een keer proberen: debat AUB?
5. record aantal bezoekers van de site op zaterdag 14 oktober: hoe staat het ermee?1. Op 22 oktober onder andere de Turks-Armeense kwestie versus de vrijheid van meningsuiting


Een angemelde spreker is Karwan Fatah van Stop de Oorlog:
http://www.stopoorlog.nl/
Op suggestie van een reguliere bezoeker bij de speakers corner gaat het deze zondag ook over de heibel in Nederland, Frankrijk en Turkije, over wat er wel of niet gezegd of gedacht of 'gevonden' mag worden.


In Turkije mag men de Turkse identiteit niet beledigen. Er is in de Turkse geschiedenis officieel geen Armeense genocide geweest. De officiële Turkse geschiedenis wordt in Turkije gelijk gesteld aan de Turkse identiteit en dus is schrijven (laat staan zeggen) dat er wel een genocide heeft plaats gevonden, strafbaar en goed voor rellen. In Frankrijk is net een voorlopig wetsvoorstel aangenomen die het ontkennen van die genocide strafbaar stelt (een wet te veel?). Om het nog moeilijker te maken is het in Duitsland officieel verboden de Holocaust te ontkennen. In Nederland werd er voorgesteld hier ook het ontkennen van de Armeense genocide te verbieden. Terwijl het niet direct strafbaar is in Nederland de Holocaust te ontkennen, first things first? Dit voorstel is er uiteraard niet doorgekomen. Dan zijn er nog de "staatjes in de staat" in Nederland, de politieke partijen, met name CDA en PvdA. Turken die op deze lijsten stonden zijn door hun partijleiding acuut gescreend op Armenië-standpunten en uitspraken. Buigen of barsten. Partijdiscipline op volle toeren. Genoeg om van alle kanten betogen over uit te nodigen. En natuurlijk ook de spontane onderwerpen.

In reactie op ons verzoek aan de Franse ambassade om een reactie op de Spreeksteen krijgen we een verwijzing naar http:// www.ambafrance.nl/article.php?id_article=7784 voor het officiële standpunt. Helaas kon niemand komen.
Turken en Armeniers, komt allen naar de speakers corner.2. 29 oktober Luc Jalink (lijst CDA) wil lijst CDA ondersteboven...

Luc Jalink is een van de kandidaten die nieuw op de kieslijst van het CDA staat en ook nog eens heel laag. Wij willen stimuleren dat laaggeplaatste nieuwelingen als Luc Jalink met voorkeurstemmen toch in de kamer komen en daarom hebben we hem uitgenodigd. Luc Jalink zal zijn punten en thema's op de Spreeksteen voor het voetlicht brengen en verdedigen. Daarnaast nodigen we hierbij ook alle nieuwe kandidaten op alle andere kieslijsten uit om ook naar de Spreeksteen te komen om hetzelfde te doen. "Waarom moeten wij op u stemmen?"

Zie ook de bijbehorende campagnewebsite http://www.ondersteboven.nl


3. Op 2 november organiseren we weer een Theo van Gogh speakers corner

Vorig jaar deden we dat ook. Frenk der Nederlanden schreef toen een 'verveeld' stukje in het Parool waarin hij meldde dat er niemand was. Er waren bijna meer journalisten en camera's dan publiek, waaronder hijzelf, Martin Bril en nog wat columnisten. Naar onze schatting waren er toch zeker een kleine 40 à 90 mensen gedurende de sessie.

Zo kwam ondere D.C. Lama zijn cartoons veilen om als laatste te proberen geld te slaan uit de dood van zijn voormalige hoofdredacteur en buurman Theo van Gogh (sic).

Frenk van der Linden was er om te betogen dat hij nooit iets naars over van Gogh had gezegd en dat hij er van overtuigd bleef dat "de methode van Gogh" leidde tot de dood van van Gogh en dat we ons moeten inhouden. Corrigeer ons als de notulen niet kloppen, want in het rumoer dat ontstond kunnen we wat woorden gemist hebben.

'Fabiola' de Belse was er en er waren nog wat sprekers en in het publiek was in ieder geval een delegatie Fortuyn fans.

Dit jaar willen we de spreeksteen vol krijgen met 'rechte ruggen'. Zo hebben we bijvoorbeeld André Rouvoet (ChristenUnie) uitgenodigd. Weet u er nog meer? Nodig ze uit en stuur ons een kopietje en alles komt goed.


4. Op 5 november komt Michiel Smit het nog een keer proberen, een debat alstublieft?


"Wat? Nog een keer? Zijn jullie gek geworden? Zijn jullie aanhanger van Michiel Smit?"
Nee. Wij beschouwen de eerste poging als mislukt omdat er geen toespraak hoorbaar en geen debat mogelijk was. Voor het eerst sinds de oprichting werd de vrijheid van meningsuiting gehinderd bij de speakers corner. Overnieuw dus.


Voor het debat hebben we de specialist 'debatteren met andere culturen', Samira Abbos uitgenodigd om te helpen de zwarthemden aan het debatteren te krijgen. Het gaat haar aan het hart en heeft onder voorbehoud toegezegd. Ook hebben we voor die gelegenheid Machiel Keestra uitgenodigd. Hij is docent op de UvA bij het instituut voor interdisciplinaire studies. De professionele debaters die bij de eerste poging teleurgesteld weer weggegaan zijn bij het zien van de massa zwarthemden kunnen hopelijk nu wel het woord krijgen.

Enkele suggesties:
1) geen commerciële aanprijzingen
2) sprekers zoveel mogelijk laten uitpraten en alleen met korte vragen onderbreken
3) ga op de spreeksteen of een bankje verderop staan als je spreekt en je richt je tot het publiek
4) ben je het niet eens met een spreker ga het debat met hem aan na eerst vragen te stellen
5) een spreker onhoorbaar maken of anderszins niet-verbaal aanvallen is niet de bedoeling
6) men heeft recht op weerwoord en wederhoor, maar niemand is verplicht te spreken of te luisteren
7) ieder individuen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen uitspraken
8) spreekkoren, fluit-protest-concerten en andere geluidsbarrières tegen sprekers, vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting omdat er juist vrijheid van anderen mee ingeperkt wordt; vrijheid van vergadering gaat boven een demonstratie
9) ieder individu bij de speakers corner moeten het doen met de 'blote stembanden', geen geluidsversterking dus
10) sprekers die precies op hetzelfde moment willen spreken als degene die op de Spreeksteen staat pakken een bank iets verder op of gebruiken een door hen zelf meegebrachte verhoging.


Deze gebruiksregels waren vooralsnog ongeschreven en zijn ontstaan in het gebruik. Sommige regels staan echter in de wet. Al deze regels hebben betrekking op het 'open' houden van de speakers corner. Ze voorkomen dat er voor de activiteiten een vergunning aangevraagd moet worden, zorgen ervoor dat sprekers en debatten, voor een ieder die dat wil, te volgen zijn en dat iedereen die dat wil zelf ook een toespraak kan houden en deel kan nemen aan het debat, onafhankelijk van de inhoud daarvan.

Uitsluiting van sommigen op basis van de inhoud van toespraken of debat is dan ook niet aan de orde en geen goed idee. Weglopen bij een spreker of debat en naar een andere spreker verderop gaan luisteren is een uiterste, maar beschaafde, optie voor mensen die niet naar de ene spreker willen luisteren en ook geen debat met hem willen. Dit werkt al 150 jaar goed in Hyde park in Londen.

5. recordaantal sitebezoekers op zaterdag 14 oktober

De interpretaties van de statistieken die we van onze provider ontvangen lopen uiteen. Maar wat een 'hit' ook moge betekenen, 16000 hits op 1 dag vonden wij wel veel. In de eerste 18 dagen van deze maand hadden we 50.066 hits. Dat zijn gemiddeld 2781 hits per dag. We hebben in die tijd ook 3865 hits gehad op de homepage zelf. De homepage heeft deze maand 1029+ Gb aan dataverkeer gegenereerd. We gaan voor u uitzoeken hoeveel bezoekers dat ruwweg zijn, maar dat het veel meer is dan voorheen is wel duidelijk. Als het echt zo is dat het opgetelde aantal bezoekers uit de verschillende domeinen 43.980 is in de laatste 18 dagen dan belooft dat veel goeds.

Verder zijn we aan het ploeteren om die camera in de lucht en aan de paal te krijgen, maar dat dreigt toch echt te gaan lukken.

Wat mensen nog niet vaak genoeg doen naar onze smaak, is een waardering geven aan de filmpjes die ze bekijken en ook agenderen sprekers zichzelf nog niet op de site, terwijl er wel veel spontane sprekers komen op zondagmiddagen!
Het beste programma om de filpjes in te bekijken is overigens Quicktime. Men kan dit gratis downloaden!


Wij houden u op de hoogte.

vriendelijke groet


Bart de Groot

web: www.spreeksteen.nl
mob: 0649630211
skype: massaproducties_______________________________________________
Nieuwsbriefspreeksteen mailing list http://www.spreeksteen.nl
Nieuwsbriefspreeksteen@spreeksteen.nl
https://list.xs4all.nl/mailman/listinfo/nieuwsbriefspreeksteen
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).