Tjebbe van Tijen via Chello on Sun, 22 Oct 2006 22:27:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] AMSTERDAM: KOOPLUST OF ZONDAGSRUST geen uitzonderting maar regel


Beste Paul ...

ik weet van het Rokin, maar de trend van zondagfiles is er een in stijgende lijn met pieken in vakanties e.d. vandaag was dat de herfstvakantie...

ik woon aan een van de inval-allees naar de binnenstad, de weg van het Mr. Visserplein naar de Baluwe brug en dan meestal rechts af opstoppned tot op de Munt... kan dat alles wekelijks zien en horen...

Trouwens die files zijn er ook snachts met name op de vrijdag en zaterdag... met toeterende gekken om drie uur snachts en soms om 5 uur sochtends in een file staand op weg of weg van het hossen en heisen op het rembrandtplein...

De luchtvervuiling van al dat verkeer dat curieus genoeg dwars over de metro rijdt (waar ik ooit tegen demonstreerde)) en die zo gezegd in het begin van de zeventiger jaern voorgesteld werd als het middel dat de auto' druk op de binnensatd zou verminderen...

Het kwaad zit hem in de winkel lobby, evenals de horeca hebben zij weinig of geen begrip, laat staan zin om de negatieve kanten van de steeds meer verruimde openingstijden in ogenschouw te nemen...

Ik wil dat er gemeten wordt (lawaai, stank, stofdeeltjes, andere ongezonden stoffen in de lucht) en weet welk zeker dat het op vele plaatsen ver boven de door de overheid zelf gestelde normen komt.

Moeten we Pieter van Vollenhove dan met zijn lantarencommissie een rapport laten opmaken? (hebben we wellicht eens voordeel van het koningshuis via een aangetrouwde tak...)

De incidentele Milieudefenbsie meting in 2005 tijdens een autovrije dag is natuurlijk omvoldoende...

http://www.weekvandevooruitgang.nl/content/nieuws/nieuws_item.php?id=95

Denk dat het nieuwe milieu-activisme niet met spandoeken en zielige dieren moet paraderen, maar zelf meet netwerken dient aan te leggen... en daarmee de lakse overheden op basis van feitelijke meetresultaten en bestaande wetgeving moet dwingen om naast "goed voor de economie" "goed voor het toerisme" "goed voor de winkeliers" "goed voor de horeca: ook in te zien dat dat gelijk loopt met "slecht voor de ademhaling" "slecht voor de beplanting" "slecht voor de stadsdieren" (behalve dan de farao mieren) enzovoort.

groet

tjebbe
On 2006- Oct -22, at 21:10, paul wrote:

hey tjebbe,
ben het redelijk met je eens, maar volgens mij is het jou ontgaan dat vandaag (op andere dagen is dat niet zo dan staat daar de file) de hele rokin afgesloten was. dus de hele verkeer die via de vijzelstaat de stadt ingaat most via de amstel en de visserplein ergens naartoe (gebruikelijk gaan die idioten naar de parkeergarage van de bijenkorf...)
groet, paulOn Oct 22, 2006, at 5:49 PM, Tjebbe van Tijen via Chello wrote:

Zondag 22 oktober 2006

13:00 uur ik fiets van mijn huis naar het CS gebouw, het voormalige postkantoor bij het station:
- Waterlooplein file
- Mr Visserplein bumper aan bumper
- Valkenbugerstraat file voor zover het oog reikt
- Prins Hendrikkade van alle kanten zit het verkeer vast
de moedwillig in het gedrang geraakte automobilisten delen hun smart met anderen door overbodig toeteren....


... pas nadat ik mijn fiets over trappetjes en stoepranden bij het Nemo gebouw getild heb kom ik gedurende enkele minuten buiten het opgepropte blik, de koplampen en de adembenemende uitstoot van uitlaatgassen als gevolg van stationair in een file staande automobielen.

16:15 ik fiets weer terug:

- Prins Hendrikkade file
- Valkenburgerstraat bumper aan bumper
- Mr. Visserplein de nodeloos dringende automobilisten laten fietsers en voetgangers nauwelijks ruimte, zij moeten zich door het blikgedrang en kwaadblikkende bestuurders wringen
- Waterlooplein tot over de Blauwe Brug staat het verkeer aan beide zijden vast.


Als ik weer thuis ben en uit het raam kijk is de hiervoor beschreven situatie niet veranderd, misschien zijn de auto's enkele meters naar een mij onbekend doel vooruitgekropen...

... wel zie ik dat op de vensterbank die ik drie dagen terug afnam - waarbij een zwarte stoflaag zich aan de vaatlap hechtte die zelfs met Dubro niet weg te spoelen is - al weer een nieuwe groezellaag gevormd is.

Ik ben niet christelijk opgevoed, maar zie wel het nut van een "dag des Heeren"; één dag in de week maar mag de binnenstad verstoken blijven van de koopzondag of koopzaterdag plaag... al was het maar voor de vele bomen en vogels om even bij te komen.

Waar blijven al die partijen die het woord 'groen' en de term 'milieu' in hun verkiezingsmanifesten schrijven, is er ooit een 'milieu-effecten-rapportage' gemaakt van dat opgestoom naar winkelstraat, waren- koffiehuis?

Flaneren mag, maar dan te voet, te fiets, te paard of roeiend als het moet.

Hoe kan het zijn dat het gemeenschappelijke belang van groot- en klein winkelbedrijf, gevestigd aan de winkeladers van de stad, enkel voor een dagje extra gewin, de gezondheid van de stad en ons zelf zo mag aantasten?

Dit is de strijd tussen KOOPLUST en ZONDAGRUST, tussen ADEMNOOD en OPLUCHTING.

Het kan verkeren op de dag des Heeren: het geloofsprincipe van de zondagsrust heeft een nieuwe ecologische betekenis gekregen en misschien moeten wij allen die dit niet langer willen dulden onze stem geven aan die fundamenteel gelovige partijen die 55 keer per jaar een dagje rust gunnen aan zichzelf en hun omgeving.

zondag 22 oktober 2006, 17:00 uur (ik kijk weer uit het raam; de file is nog niet opgelost)


Tjebbe van Tijen

Imaginary Museum Projects
dramatizing historical information
http://imaginarymuseum.org

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).


--
http://www.voyantes.net/blog | skype: paulkeller | http://beta.plazes.com/user/paul/
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).