Geert Dekkers on Wed, 25 Oct 2006 15:11:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] is kunst onderzoek? discussie op scienceguide.nl


De vraag die bij mij opkomt na het lezen van de 2 artikelen en het bijgehorende repliek: waarom wordt de vergelijking tussen wetenschaps- en kunstpraktijk gemaakt? Wat is er zinvol aan een poging om zoiets divers als theater van Gerardjan Rijnders een installatie van Job Koelewijn, portretten van Marlene Dumas, dans, (etc) onder de noemer van "onderzoek" te brengen. Totdat je leest in een repliek van Camiel van Winkel aan Henk Borgdorff :

Dat zou nog geen probleem hoeven zijn, ware het niet dat het onderwijsapparaat snakt naar generalisaties die zich laten omzetten in beleid – in onderzoeksprogramma’s, onderzoeksscholen, opleidingsprofielen.
http://www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=102110

Is dat waar gezocht wordt door Borgdorff: een manier om de kunst(en) te kwalificeren door er formele criteria aan te verbinden? Of is het oneerlijk om in de tekst van Borgdorff een "hidden agenda" te zien?

Geert Dekkers
http://nznl.com
http://nznl.net
http://nznl.org
On 25/10/2006, at 1:39 PM, Geert Lovink wrote:

Kunst genereert en transformeert kennis
24 oktober - Taal is niet altijd het beste medium om over kunst te communiceren. Soms kunnen interpretaties van kunst het beste gepresenteerd worden in de vorm van concerten of cd's. Maar dat betekent niet dat het hierbij niet om onderzoek of kennis zou gaan. Dit betoogt dr Marcel Cobussen van de Faculteit der Kunsten aan de Universiteit Leiden in reactie op een discussie op de pagina Kunstonderzoek tussen de lectoren Camiel van Winkel (Avans) en Henk Borgdorff (AHK). Lees dit artikel verder op www.ScienceGuide.nl

______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).