Annick Smit on Tue, 5 Jun 2007 13:20:53 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht: Nederlands Film Festival brengt Canon van de Nederlandse Film en eerbetoon Haanstra


PERSBERICHT NEDERLANDS FILM FESTIVAL

Utrecht, 4 juni 2007


Nederlands Film Festival brengt de Canon van de Nederlandse Film en een eerbetoon aan Bert Haanstra

De Canon van de Nederlandse Film
Het Nederlands Film Festival presenteert tijdens zijn 27e editie de Canon van de Nederlandse Film. Deze Canon bestaat uit een lijst van Nederlandse films die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse filmcultuur en die de veelzijdigheid van de Nederlands film weerspiegelen. 

Tevens stelt de commissie een lijst op van belangrijke momenten en gebeurtenissen in de Nederlandse filmgeschiedenis. Vooral deze lijst biedt een leidraad voor de Nederlandse filmgeschiedenis voor filmliefhebbers en voor het onderwijs. 

De Canon van de Nederlandse Film is in opdracht van het Nederlands Film Festival samengesteld door een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. De commissie bestaat tevens uit Rommy Albers (onderzoeker Filmmuseum), Karel Dibbets (mediahistoricus Universiteit van Amsterdam), Jan Pieter Ekker (filmjournalist de Volkskrant), Bert Hogenkamp (bijzonder hoogleraar Universiteit Utrecht, mediahistoricus Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Sonja de Leeuw (hoogleraar Film- en Televisiewetenschap Universiteit Utrecht), Alex de Ronde (directeur Het Ketelhuis) en Herman de Wit (hoofd programma Nederlands Film Festival).

De commissie maakt tijdens het Nederlands Film Festival de Canon van de Nederlandse Film  bekend met een publicatie en een dvd-box met de gekozen films. Tevens worden de films op het festival vertoond. Na afloop van het festival is er een tour  van de Canon-films langs verschillende filmtheaters.

De Nederlandse Film Canon is tot stand gekomen in samenwerking met het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, het Nederlands Fonds voor de Film en de Volkskrant.

In the Picture Bert Haanstra
Het Nederlands Film Festival presenteert, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Kunst en Cultuur Overijssel en het Overijssels Film Overleg (OFO), een groots opgezet programma rond Bert Haanstra (31 mei 1916 - 23 oktober 1997). Tien jaar nadat Nederlands bekendste filmmaker overleed, zijn tijdens het Nederlands Film Festival, in filmtheaters in Overijssel en bij Beeld en Geluid de films van Haanstra weer te zien.

Haanstra's zonen Rimko en Jurre droegen de films onlangs over aan de Nederlandse staat, die ze in beheer gaf van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dankzij het restauratie- en conserveringswerk van dit instituut is het mogelijk de films weer in volle glorie te vertonen. Beeld en Geluid brengt in samenwerking met Just Entertainment een dvd-box uit waarin alle films van Bert Haanstra zijn opgenomen. 

Cineast Rolf Orthel maakt met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en AVRO's Close Up een filmportret van Bert Haanstra dat tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht en Overijssel in première gaat.

Tevens organiseert het festival in het kader van het In the Picture-programma een seminar waarin het werk van de maker van beroemde films als Fanfare, Glas en Alleman besproken worden. 

www.filmfestival.nl
Nederlands Film Festival 26 september t/m 6 oktober 2007

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie: 
Nederlands Film Festival	
Annick Smit, hoofd publiciteit			
T 030-2303800					 
F 030-2303801					
E publiciteit@filmfestival.nl			
W www.filmfestival.nl				
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).