Geert Lovink on Thu, 7 Jun 2007 09:31:28 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Okke Ornstein: Bang links mist de boot op het internet (DNR)


Bang links mist de boot op het internet
Door Okke Ornstein

http://www.denieuwereporter.nl/?p=969

In juni vorig jaar publiceerde De Nieuwe Reporter een stuk van Henk Blanken getiteld ‘Waarom Bloggers Rechts Zijn’. Bloggers zijn populistisch, tegendraads en anti-autoritair, aldus Blanken die GeenStijl het bekendste voorbeeld noemt. Links komt er in de blogosphere niet of nauwelijks aan te pas. Waarom niet?

Het pas verworven digitale martelaarschap van Hanneke Groenteman heeft het geroep om filters, hekken om het internet en cyber-identificatieplicht weer flink doen oplaaien. In een even dramatische als razendsnelle opeenvolging van gebeurtenissen die de voormalige TV-presentatrice duidelijk teveel waren geworden werd haar weblog bijna ten grave gedragen als gevolg van e-mails die Groenteman ontving. E-mails die haar digitale veiligheid ernstig dreigden aan te tasten. De zaak - die door online Nederland met ingehouden adem werd gevolgd - keerde zich echter op het laatste moment ten goede toen de journaliste besloot tóch door te bloggen, eveneens als gevolg van e-mails. Maar het was op het nippertje.
Opgelucht wijdden de ‘echte journalisten’ zich weer aan ontsnapte gorilla's.


Groenteman, die inmiddels weer gewoon over haar maagverkleiningsoperatie schrijft, heeft haar avonturen in de ‘blogosphere’ vooral aan zichzelf te danken. Ze schreef hoe ze werd beroofd, hoe dat allerlei politiek incorrecte gevoelens bij haar opriep, maar liet weg dat het hier een paar ‘kutmarokkaantjes’ betrof. Vervolgens stelde ze dat ze dat niet zeker wist, wat natuurlijk onzin is. Ik verwed er wat onder dat als het twee hoogblonde jochies waren geweest ze dit opgelucht en bijna trots in haar reportage over het voorval had vermeld. En die roepen ook geen politiek incorrecte woede op waarna, zoals Groenteman meldde, de ‘innerlijke beschaving weer op orde’ gesteld moest worden. Dat vond ook de redactie van het weblog WaarvanAkte en daarna GeenStijl, die de schokkende gebeurtenissen op hun site brachten, inclusief de Marokkaantjes. En toen kreeg Groenteman boze reacties en boze e-mails. Logisch, als je als ‘echte journalist’ de waarheid achterhoudt, zou men denken. Maar zo werkt dat niet op de linkerhelft van het internet.

Bangigheid
Het Groentemandrama is illustratief voor de bangigheid waarmee links Nederland zich op het internet manifesteert. Waar rechts voluit gaat, het enige heilige huisje na het andere omvertrapt, ‘echte’ journalisten voor gek zet en het publiek onderdeel maakt van de content, gooit links de comments dicht, wil pasjes en heeft slapeloze nachten bij het idee dat zomaar iedereen in staat zou zijn om ‘anoniem’ zijn of haar mening te geven of überhaupt ongevraagd zijn mond open te doen.


Rechts heeft het relatief nieuwe medium voluit omarmd, experimenteert, verkent grenzen en laat zich door niemand de digitale wet voorschrijven. Links is voornamelijk bang. Hanneke Groenteman kan niet tegen e-mails. Eerder hield Femke Halsema op met haar blog nadat ze de GeenStijl aanhang op digitaal bezoek had gehad.
Ik heb ooit op mijn site GeenStijl omschreven als ‘'s lands meest gelezen borrelblog’, hetgeen de heren (dames hebben bij GeenStijl vooral een ‘decoratieve’ functie) deed besluiten mijn blog met een bezoek van de site's ‘komjoenitie’ te vereren. Na ongeveer tweeduizend reacties had ik het idee dat alles wel zo'n beetje gezegd was en heb ik de comments maar op slot gedaan voor het betreffende artikel. Het ebde nog een dag of twee na en toen was de kudde weer vertrokken, nieuwe avonturen tegemoet. Ik heb er niet slecht van geslapen, er verder weinig over nagedacht en geen moment zelfs maar overwogen om met bloggen te stoppen. De Groentemannen en Halsema's zijn geen slachtoffers, het zijn aanstellers.


Talkradio
Weblogs en burgerjournalistiek en alles wat daarbij komt wordt op deze site vaak afgezet tegen de ‘echte kranten’ en het werk van ‘echte journalisten’. Een veel betere vergelijking kan worden gemaakt met talkradio. Dat bestaat in Nederland niet of nauwelijks, maar in de Verenigde Staten wel. Daar domineert rechts talkradio om dezelfde redenen waarom rechts in Nederland de blogosphere domineert. Rechtse talkradiohosts zijn simplistisch, duidelijk, ze hebben lef en ze omarmen hun publiek, maken hen deel van de uitzending. Weblogs, gelijk talkradio, zijn de enige eilanden in de media waar het publiek kan ontsnappen aan de dictatuur van de ‘formats’, de ‘deskundigen’ en de ‘echte journalisten’.
GeenStijl is, net als Rush Limbaugh, populair omdat ze het opnemen tegen een alomtegenwoordige maar onzichtbare vijand, een machine. En omdat ze appeleren aan de ziel van de boze en bittere burger die zich alleen voelt in de strijd om het bestaan, die een klotebaan heeft en daarom in het geniep, zoals ze dat bij GeenStijl noemen, ‘zit te F5-en’. Geen wonder dat de advertentieverkopen goed gaan.


Dit ‘segment’ zou natuurlijk tot de jachtgronden van links moeten behoren, maar links laat het terrain en dus de potentiële kiezers geheel over aan de borrelblogs. Links is te aardig, hoort men wel zeggen, te politiek correct, de ideeën zijn te gecompliceerd om tot populistische ‘soundbites’ of blogposts gereduceerd te worden en links is niet leuk, niet entertaining.
GeenStijl heeft het steevast over ‘de Azijnbode’ als ze de Volkskrant bedoelen. Rechts veroordeelt ‘en plain publique’ terwijl links nog aan het bestuderen is. De enige voorzichtige uitzondering is, af en toe, de site en campagnes van de SP en Jan Marijnissen. Die wordt dan ook door links en rechts regelmatig voor ‘simplistisch’ of zelfs ‘conservatief’uitgemaakt, en zijn kiezers zouden ‘proteststemmers’ zijn - alsof het een besmettelijke ziekte betreft of anders toch wel een vervelende handicap.


Kan een links GeenStijl? Ik denk van wel, als we Francisco van Jole en Hanneke Groenteman er maar buiten houden. Ondanks mijn eigen ervaring met het borrelblog ben ik wel degelijk fan van GeenStijl. Hun politieke boodschap deugt niet, maar ze slagen erin die te brengen op een manier die een groot publiek aanspreekt. Kom daar bij links maar eens om! Ze gaan bovendien lijnrecht in tegen ‘hoe het hoort in de journalistiek’. Geen autoriteit is veilig en zo moet het ook. Ze lopen in Nederland voorop in de integratie van diverse soorten media. Waar op De Nieuwe Reporter eindeloze debatten worden gevoerd over langere zinnen of kortere zinnen qua webjournalistiek; hoe kranten hun publiek moeten vasthouden en hoe nou toch om te gaan met zulke zaken als video en comments en blogs en stukjes interactief en of het Volkskrant CMS nou wel of niet kan linken - tijdens die eindeloze debatten dus – schrijft GeenStijl gewoon zoals het ze uitkomt, ze vinden nieuwe woorden uit, dagelijks een eigen videoreportage en een eigen heuse media en link dump. En iedereen mag meedoen. Het is onzin om te denken dat een linkse variant onmogelijk is omdat bloggers, per Blanken's definitie, nou eenmaal rechts zijn.

Linkse variant op GeenStijl
Links moet nou eindelijk eens de koudwatervrees voor de nieuwe media overwinnen en ophouden bang te zijn voor hun eigen publiek. Met halfslachtige linkse portalsites en truttige initiatieven zoals Linkse Lente komen we er niet. In plaats daarvan zou ik pleiten voor een linkse variant op GeenStijl, op de Rush Limbaughs en O'Reilly's. Geen hoogdravende analyses, maar recht voor z'n raap links nieuws en opinie. ‘Campaigning journalism’, zoals een van de GeenStijl-redacteuren het ooit omschreef. Intelligent, maar ook sarcastisch, satirisch en grappig.


Het moet nog veel verder gaan dan GeenStijl; vervuilende bedrijven sidderen voor de aanhang; bussen huren voor het Wilders partijcongres; een Blokker boycot als het nieuwste racistische jaarverslag weer uit is en anders wel een veel brutalere Rutger (nog te veel ‘man bijt hond’, ik denk meer aan een soort vintage Pieter Storms) met camera er naartoe - er zal toch anders wel ergens een reporter te vinden zijn die kan wat Michael Moore kan? Ieder item, ieder artikel moet zijn als het mitrailleurvuur van Rambo aan het eind van de eerste film; een regen van kogels op de machine die het slagveld controleert. Het publiek moet er nog veel meer bij dan op GeenStijl; niks geen pasjes of hekken er omheen maar een kakafonie van comments, debat, initiatieven, leeuwen en gladiatoren.

En vooral géén debatten over wie nou een journalist is en wie niet en of het politiek wel allemaal correct en verantwoord is en dat het toch allemaal veel ingewikkelder en gecompliceerder is. Links moet de ramen opengooien en de tuindeuren liefst ook. Weg met die pijprooklucht.

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).