TINKEBELL. on Sat, 9 Jun 2007 11:25:30 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] EMPATHY™ gelanceerd op The Hague Festivals ‘07


PERSBERICHT

EMPATHY™ gelanceerd op The Hague Festivals ‘07

In de nacht van 7 op 8 juni heeft kunstenaarsgroep EMPATHY™ (TINKEBELL. / Vincent W.J. van Gerven Oei / Jonas Staal) in een guerrilla-actie de foto-tentoonstelling van Marco Eschler op de Grote Marktstraat te Den Haag geclaimd. Hiermee definieert zij empathie als groeimarkt in onze hedendaagse samenleving.

Lees meer in het onderstaande bericht:

Op de Grote Marktstraat in Den Haag is vanaf vandaag het eerste project getoond van de tentoonstelling-, lezing- en interventieserie EMPATHY™. Met behulp van een serie van ruim dertig borden, stellen de kunstenaars van EMPATHY™ het gebruik van beelden ter discussie die in reclamecampagnes worden gebruikt om empathie op te wekken bij consumenten. Volgens het EMPATHY™ team betreft empathie de belangrijkste markt op dit moment, of het nu om consumptieproducten gaat of om het opwekken van morele standpunten betreft hedendaagse conflicten: in alle gevallen dient men allereerst de markt van empathie aan te spreken. Een markt met eigen codes, mechanismen, zoals nu te zien is op de Grote Marktstraat in de vorm van uitvergrote foto’s van onderdrukte mensen in niet-westerse werelddelen, uitgehongerde kinderen, veteranen, idyllische natuursettings, etcetera. In plaats van het toekennen van een specifieke betekenis aan deze beelden, adopteert het EMPATHY™ team deze als een geheel: als het actuele vocabulaire waar zowel hulp- als commerciële organisaties betrokkenheid van consumenten mee hopen te bewerkstelligen.

Oorspronkelijk betrof de tentoonstelling op de Grote Marktstraat een serie werken van Marco Eschler (http://www.escherphoto.com), die de betreffende foto’s tijdens zijn reizen nam en deze tentoonstelde in samenhang met een aantal begrippen. Bij de tentoonstelling werd zijn opzet als volgt beschreven:

‘Alle woorden hebben een krachtige uitstraling, die mensen juist kunnen richten op de dankbaarheid en schoonheid van het leven en daarmee een vredig gevoel stimuleren, wat zij op hun beurt weer kunnen doorgeven aan anderen. Vrede begint bij jezelf, en als er maar meer mensen hier de voorkeur aan geven, zal de vrede zichtbaarder worden en daarmee uiteindelijk ook het recht.’

Het EMPATHY™ team respecteert kunstuitingen in de openbare ruimte, maar vindt het moreel onacceptabel dat een dergelijke banalisering van beelden en symbolen aan ons wordt opgedrongen, onze leefomgeving infiltreert en de publieke ruimte vervuilt.

Meer informatie zal vanaf dit weekend te vinden zijn op de EMPATHY™ website. Hierover wordt u tezijnertijd bericht.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).