Michelle 't Hart on Tue, 19 Jun 2007 12:23:46 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Persbericht Lancering CineGrid Nederland


Persbericht
Amsterdam, 19 juni 2007

Een internationaal consortium van gerenommeerde partijen voert een wereldwijd uniek experiment. De voorstelling Era la Notte wordt opgenomen in de hoogste kwaliteit video en audio die op dit moment mogelijk is. Het levert ultrascherpe beelden op die in Nederland nog nooit zijn vertoond. Op 22 juni zal daar verandering in komen. In Pakhuis de Zwijger zullen fragmenten van deze voorstelling worden vertoond die 20 en 21 juni zijn opgenomen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Tijdens de opname van 20 juni is deze voorstelling ook live in Amerika te volgen.

Waag Society presenteert hiermee in samenwerking met diverse (inter-)nationale partners CineGrid Nederland, dat opname, real-time transport en projectie van ultra-hoge kwaliteit video en audio mogelijk maakt. Er wordt gebruik gemaakt van “4K-projectie” wat een viermaal hogere kwaliteit biedt dan HDTV. Daarmee is 4K bij uitstek geschikt voor de vertoning van digitale cinema, maar dan veel scherper dan nu in de bioscoop is te zien. De beleving is intenser en dat opent deuren naar nieuwe toepassingen ten behoeve van entertainment, cultuur, onderwijs en wetenschap.

CineGrid Nederland
CineGrid is een internationaal onderzoeksprogramma naar de mogelijkheden van ultra-hoge kwaliteit audiovisuele productie, transport en vertoning in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Op dit moment zijn er ter wereld maar drie permanente locaties waar dit kan worden vertoond: twee in Californië en één in Japan. CineGrid Nederland wordt het eerste Europese knooppunt in dit netwerk. De Nederlandse initiatiefnemers zijn de Universiteit van Amsterdam, SARA, SURFnet en Waag Society. Zij werken hiervoor samen met een groot aantal partijen, waaronder het Holland Festival, Filmmuseum, International Documentary Festival, Cultuurfabriek, BeamSystems, MediaGilde en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.


4K Cinema
De opnames en projectie bieden een viermaal hogere kwaliteit dan HDTV en zijn zo scherp dat ze de scherpte van het menselijk oog benaderen. De hoeveelheid data is enorm groot (50 MB/beeld) en vereist de beschikbaarheid van snelle glasvezelverbindingen. Bij de huidige 4K-voorstellingen zijn de filmfragmenten nog kort, vaak korter dan één minuut. De ontwikkeling verkeert in een prototypisch en experimenteel stadium. Op basis van experimenten opent zich echter een wijds scala aan mogelijkheden en toepassingen in educatie, (medische) wetenschap, kunst en entertainment.


Era la Notte
Tijdens het Holland Festival schittert topsopraan Anna Caterina Antonacci in een geënsceneerde solo madrigalen uit de vroeg-Italiaanse barok. Dankzij deze genereuze medewerking van de sopraan en de producenten kwam de opname binnen handbereik. Hiervoor komen wetenschappers, technici, kunstenaars en filmmakers vanuit de hele wereld samen. De opnamen worden onderdeel van het CineGrid netwerk.


Nederlandse partners in dit project zijn: SURFnet, UvA, SARA, Holland Festival, BeamSystems, Cultuurfabriek en Waag Society
Internationale partners zijn: KEIO University Japan, University of California San Diego, Pacific Interface


Financiers van dit project zijn: Amsterdam Innovatie Motor en HGIS Cultuurfonds. Daarnaast werken vele partijen vaak belangeloos mee aan het project.

Meer informatie is te vinden op www.waag.org en www.cinegrid.nl
Er is ook een mailinglijst voor het project geopend. U kunt zich hierop aanmelden via de volgende link: https://mailman.waag.org/cgi-bin/mailman/listinfo/cinegrid-nl


U kunt deze middag ook bijwonen door een e-mail te sturen aan reserveren@waag.org

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).