Stoffel Debuysere @ argos on Wed, 24 Oct 2007 10:18:42 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] ARGOS deze week: Johan Grimonprez, Laura Mulvey, Steve Reinke, Hans op de Beeck, Auguste Orts, ..


ARGOS, Centrum voor Kunst & Media in Brussel, presenteert

woe 24.10.2007 // 20:30 // ARTIST PRESENTATION // gratis

Johan Grimonprez In conversation with Dirk De Wit (iak/ibk)

Argos heeft sinds 1998 de taak op zich genomen om een belangrijk deel van de Belgische audiovisuele kunstproductie veilig te stellen. Zo werd heel wat videowerk uit de jaren 1970 tot 1990 van een onvermijdelijk fysiek verval gered, opgekuist, geconserveerd, en waar nodig gerestaureerd. Ook het vroege videowerk van Johan Grimonprez, waaronder het in samenwerking met Meg Stuart gerealiseerde Smell the Flowers while You Can (1993) en Lost Nation (1999), de videocomponent van het gelijknamige mediatheekproject van Herman Asselberghs en Dieter Lesage, werd onder de hoede van Argos gereviseerd. De video’s worden in 2008 uitgebracht als een DVD compilatie, maar worden nu reeds publiekelijk gepresenteerd. Grimonprez zelf geeft in een gesprek met Dirk De Wit tekst en uitleg bij de ethische en technische keuzes die tijdens het restauratieproces werden gemaakt.

--------------
do 25.10.2007 // 20:30 // CONCERT // 5 euro

Tetuzi Akiyama + Jozef van Wissem
Mattin + Junko + Michel Henritzi
Co-production with (K-RAA-K)3

--------------

vrij 26.10.2007 // 20:30 // LECTURE //gratis

Laura Mulvey

Filmmaakster en -critica Laura Mulvey (UK, 1941) is professor film- en mediastudies aan Birkbeck College, University of London. Haar kritisch werk uit de jaren 1970, vooral haar essay Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975), wordt beschouwd als een van de belangrijkste bouwstenen van de feministische filmtheorie. In de periode 1974-1982 produceerde ze samen met haar man Peter Wollen tal van theoretische films, met raakvlakken in de discours van feminisme, semiotiek, psychoanalyse en linkse politiek. Later produceerde ze samen met kunstenaar Mark Lewis ook de film Disgraced Monuments (1993). Haar recente boek Death 24x a Second: Stillness and the Moving Image (2006) biedt een aantal reflecties op de impact van nieuwe technologieën op de cinema ervaring, en dan vooral betreffende de relatie tussen het bewegend en stilstaand beeld. De mogelijkheden om het beeld te vertragen, herhalen en bevriezen zorgen immers voor een verschuiving van een voyeuristische naar een eerder fetisjistische verhouding tot het cinematografisch object.

in de context van het programma 'Cinema in Transit'

--------------

zat  27.10.2007 // 20:30 // PREMIERE SCREENING // gratis

Steve Reinke: Final Thoughts + interview

Kunstenaar en auteur Steve Reinke (CA, 1963) is vooral bekend voor zijn prikkelende video essays, waarin hij de talloze permutaties van identiteit, sexualiteit en kunst verkent. In een toon die afwisselend weemoedig, spottend en klinisch klinkt, becommentarieert, analyseert en parodieert hij alles wat hij op zijn weg vindt en lokt ons zo mee in een wereld van veelvormige ficties. Hij woont in Toronto en Chicago, waar hij Kunsttheorie en –praktijk doceert aan Northwestern University. Hij schreef onder andere, samen met Chris Gehman, de antologie The Sharpest Point: Animation at the End of Cinema. In 2004 werd Everybody Loves Nothing gepubliceerd, een verzameling van zijn scripts. Zijn werk wordt wereldwijd vertoond en maakt ondertussen deel uit van verzamelingen als die van het Museum of Modern Art (New York), Centre Pompidou (Paris) of de National Gallery (Ottawa).

Final Thoughts is een archief van fragmenten: teksten, tekeningen, stills, foto’s, audio en footage: digitaal of op pellicule; gefilmd of gevonden. De voltooiing is pas voorzien op het ogenblik van Reinke’s dood. Het werk herinnert aan zijn bekendste werk, The Hundred Videos (1989-1996), de zelfomschreven totale som van zijn werk als jonge kunstenaar. Zoals bij Hundred Videos zijn ook hier humor en intelligentie essentieel. Reinke video’s zijn doorspekt met commentaarstemmen die breken met de typische opbiechtende vertelstem; tezelfdertijd ontdoen ze zich van conventionele betekenissen - de representatie wordt gedeconstrueerd en geridiculiseerd. Zoals reeds blijkt uit de titels (Ghosts of Gay Porn, Ask the Insects, My Rectum is not a Grave (Notes to a Film Industry in Crisis) etc.) haalt Reinke zijn inspiratie uit een plethora aan bronnen: sex, absurde obsessies, of de cinema-industrie.

--------------

Woensdag 31.10.2007 // 20/30 // PREMIERE SCREENING // gratis

HANS OP DE BEECK: Drifting

Drifting is een narratieve video waarin een oude man, off-screen, afscheid neemt van zijn geliefde. Uit zijn relaas blijkt dat die geliefde zelfmoord pleegde toen ze beiden nog jong waren. Op het einde van zijn leven tracht de verteller alles op een rijtje te zetten. Hij spreekt over de tragedie, maar ook over haar onvoorstelbare schoonheid, die hij met zich meedraagt; het blijkt ook dat zijn geliefde niet enkel zijn geliefde was. De video brengt ‘kleine’ handelingen in beeld, van personages die zich in een donkere gestileerde omgeving bevinden. Op de Beeck schreef de tekst in 2004 en maakte naar aanleiding van de recente monografie ‘Hans Op de Beeck: On Vanishing’ een Engelstalige versie van de video.

Hans Op De Beeck (BE, 1969) studeerde aan de Brusselse Hogeschool Sint-Lukas en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij is een multidisciplinair kunstenaar: hij maakt gebruik van video, installaties, beeldhouwwerk, foto’s, teksten, animatiefilms of schetsen. Op de Beeck is op zoek naar een soort parallelle wereld, een tijdloos nergens. Het betreft een unheimlich no man’s land waarin nauwelijks plaats is voor menselijke wezens. Hij peilt naar een (geestelijk) wezen ‘in overgang’, een ‘tussenin’, een ogenschijnlijk onredelijke entiteit: onbegrensd, chaotisch, ongedefinieerd. Op de Beeck stelde onder andere tentoon in de Fondazione Bevilacqua Masa (Venice), het GEM (Den Haag) en Galerie Xavier Hufkens (Brussel). In 2001 won hij de Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst en in 2006 de Eugène Baie Prijs.

--------------

donderdag 01.11.2007 // 20:30 // ARTIST PRESENTATION // gratis
Auguste Orts In conversation with Benjamin Cook (LUX) and Katerina Gregos (Argos)



De verspreiding van film en videowerk in de context van de audiovisuele of beeldende kunsten kan heel verscheiden zijn: van cinema tot museum, van commerciële galerie tot festival, van televisie tot evenement, van publieke ruimte tot kunstencentrum, van web tot mediatheek. Elke context heeft een eigen specificiteit op het vlak van presentatie, financiering en communicatie. Het werk van de kunstenaars betrokken bij Auguste Orts kruist deze verschillende terreinen en is dan ook een ideaal uitgangspunt om de implicaties van deze beschikbare distributiekanalen te bevragen en op zoek te gaan naar een manier om de tussenliggende muren te slopen. Een avond lang onderzoeken de leden van Auguste Orts deze kwesties en worden daarbij vergezeld van Benjamin Cook, directeur van LUX, Londen, die spreekt vanuit zijn ervaring bij LUX, hun distributiestrategieën, het webplatform LUXonline en ‘The Artists Cinema’, een project i.s.m. Frieze Art Fair.


Auguste Orts is een productie- en distributieplatform, opgericht door vier Brusselse kunstenaars: Manon de Boer, Sven Augustijnen, Anouk De Clercq en Herman Asselberghs. Auguste Orts verkiest om ideeën en gevoeligheden te bespreken, eerder dan genres en technieken, en ontwikkelen kunstprojecten op het kruispunt van cinema, video, beeldende kunsten, documentaire en experimental film. Deze projecten kunnen worden gepresenteerd als screenings, installaties, publicaties of websites. Artistiek onderzoek en een voorkeur voor zelforganisatie vormen de belangrijkste drijfveren van Auguste Orts.



Stoffel Debuysere
www.argosarts.org
mail: stoffel@argosarts.org
skype: stoffeldebuysere
phone: +32 2 229 00 03
mobile: +32 496200605



______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).