Johan Oomen on Sat, 15 Mar 2008 13:10:14 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Webstroom nieuwsbrief maart 2008


Webstroom nieuwsbrief,  maart 2008
 De Webstroom nieuwsbrief staat ook deze keer weer vol met interessante nieuwtjes. Bijvoorbeeld over Medea, Myngle, Chumby, Mogulus, Jing, Viddix,....Nieuwsgierig geworden? Lees hem helemaal!

 

Webstroom is de community die zich richt op de innovatieve inzet van video en videoconferencing in het hoger onderwijs. De community bestaat uit deskundigen uit het onderwijs, de AV-wereld en ICT specialisten. Webstroom wordt ondersteund door SURF en SURFnet.

 

Aanmelden voor deze nieuwsbrief? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws.

De Webstroom subsite is te vinden op http://video.surfnet.nl/info/webstroom <http://video.surfnet.nl/info/webstroom/home.jsp> . 

Op http://video.surfnet.nl/info/attachment.db?202732 staat de nieuwsbrief digitaal.

 

Mail uw nieuws naar de reactie: zie colofon.


INHOUD


1.         Nieuws van Webstroom

2.         SURFacademy: Summerschool Repositories

3.         Congressen

4.         Japanners en Groningers volgen simultaan college

5.         Vooraankondiging landelijke editie van 5 minutes of fame

6.         Colleges online

7.         Solliciteren kun je leren

8.         Themabijeenkomst Weblectures

9.         Nieuwe media in het Voortgezet Onderwijs

10.        Onderwijs wordt aantrekkelijk door het op YouTube te plaatsen

11.        Virtuele omgevingen waardevol voor het onderwijs

12.        Wereldrecordpoging filmpjes uploaden op YouTube gevestigd

13.        A Vision of Students Today

14.        Workshop en videowedstrijd MAX 100

15.        MEDEA Awards 2008

16.        Wikipedia-auteurs krijgen videopodium: Kaltura

17.        LiWA Living Web archives: websites gearchiveerd

18.        TV kijken op je mobiel

19.        BBC: 'mobiele televisie nog ver onderontwikkeld'

20.        Live streamen vanaf telefoon

21.        Telegraaf en Sony narrowcasten je concertkiekjes

22.        Video for dummies

23.        Noontime Video Snacking Rises: Learning Opportunities?

24.        NOS en BNN met video op Hyves

25.        Boer zoekt Vrouw ook hit op Uitzending Gemist

26.        R.E.M. brengt video's nieuwe single onder vrije licentie uit

27.        Europees geld voor op peer-to-peer gebaseerde internet-TV

28.        Feebs

29.        Myngle

30.        Mogulus

31.        Jing

32.        VIDDIX = Video 2.0

33.        Chumby

34.        iPod in het onderwijs

35.        How to Play Downloaded Videos on Your iPod, Xbox 360, or DVD Player

36.        YouTube Launching Live Video This Year

37.        YouTube test hogere resolutie

38.        Pangea day: the first global campfire

39.        Show in a Box

40.        Colofon

 


1.         Nieuws van Webstroom


Webstroom Bijeenkomsten

Dit jaar zijn er nog de volgende Webstroombijeenkomsten:

- SURF Samendag 11 juni in de jaarbeurs in Utrecht met het thema Implementatie 

- 23 september 

- 11 november Preconferentie Onderwijsdagen

 

Webstroom als expertisecentrum: Verslag 19 februari 2008

Op dinsdag middag 19 februari 2008 was er een Webstroom bijeenkomst. Circa 40 deelnemers waren naar het kantoor van SURFnet gekomen voor een inspirerende middag. 

Het verslag van deze bijeenkomst staat op: video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=201943

 

SURFspace

SURFspace.nl is de nieuwe onderwijsportal van SURFfoundation, waar relevante informatie over e-learning thematisch samengebracht wordt. SURFspace is er vóór en dóór ICT&Onderwijs professionals; iedereen kan de portal verrijken door er artikelen, commentaar, bijeenkomsten en nieuws op te plaatsen.

Voor berichtgeving over het gebruik van video in het Nederlandse onderwijs blijft Webstroom de belangrijkste site. De inhoud van het video gedeelte van SURFspace zal automatisch overgenomen worden van de Webstroom website. Met deze werkwijze blijft de website van de Webstroomcommunity dichtbij de content op de SURFnet Videotheek.

www.surfspace.nl <http://www.surfspace.nl/>  

 

SURFmedia in aantocht

Binnen afzienbare tijd zal SURFnet de nieuwe live en on-demand streaming videodienst SURFmedia lanceren. In SURFmedia kunnen studenten, docenten en onderzoekers hoogwaardige kwaliteit audio & videobestanden eenvoudig en veilig bewaren, delen, en bekijken.

Met de lancering van SURFmedia gaan er een aantal zaken veranderen: de huidige videodiensten SURFnet Videotheek, de Video Portal en live-kanalen worden geïntegreerd ondergebracht in SURFmedia. De collectie audio en videobestanden verhuizen vanuit de SURFnet Videotheek mee naar SURFmedia, bestaande afspeel url's blijven vanzelfsprekend werken. De accounts voor SURFmedia zullen niet meer worden uitgegeven door de sectiebeheerders van de aangesloten instellingen. Elke docent, student, onderzoeker of andere medewerker van de instelling kan voortaan zelfstandig een account aanmaken en beheren. 

Lees verder: video.surfnet.nl/info/nieuwsbericht_content.jsp?objectnumber=201748 


2.         SURFacademy: Summerschool Repositories


Van 20 tot en met 22 mei 2008 organiseren SURFfoundation en Fontys Hogescholen gezamenlijk een Summerschool over Repositories. Repositories zijn speciaal ingerichte databanken waarmee hogescholen en universiteiten hun kennisproducten onderling en met het beroepenveld kunnen delen en verspreiden. Een voorbeeld van zo'n repository is de hbo-kennisbank <http://www.hbo-kennisbank.nl/nl/page/page.view/hbo_about.page> , waarin publicaties, scripties en leermiddelen worden ontsloten.

 

Meer informatie over de Summerschool repositories is beschikbaar op de website van SURFFoundation <http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?fs=&ch=def&id=29&archive=0&tab=2> . Inschrijven is nu mogelijk via dit online inschrijfformulier <http://surf.eccoo.rug.nl/sis/du/614/registration> .


3.         Congressen


DIVERSE 2008: laatste call for proposals!

De internationale DIVERSE Conferentie, dat zich richt op het gebruik van video en videoconferencing in het hoger onderwijs, zal dit jaar van 1 tot en met 3 juli worden gehouden bij INHOLLAND Haarlem. DIVERSE staat voor "Developing Innovative Visual Educational Resources for Students Everywhere". In de afgelopen jaren is DIVERSE uitgegroeid tot een actieve community van experts van over de hele wereld die bijeen komen om kennis en ervaringen rondom inzet van video in het onderwijs te delen.

 

Naast keynotes, presentaties van cases en onderzoek zullen er dit jaar ook masterclasses georganiseerd worden rondom onderwerpen als 'Video and the Social Web' en 'Active Worlds'. Ook de StreamTeam projecten (onderdeel van de de samenwerking tussen SURF en JISC) zullen tijdens DIVERSE aan bod komen. Tot 31 maart kunnen nog voorstellen voor presentaties worden ingediend binnen de volgende tracks:

Track 1 Pedagogy and assessment

Track 2 Tools and content oriented applications

Track 3 Projects and cases: implementation and sustainability

Track 4 People and technology: societal aspects

 

Op de conferentie website wordt beschreven in welke vorm de voorstellen aangeboden dienen te worden; in eerste instantie gaat het over een samenvatting van 250 woorden. De uitgebreide papers worden gepubliceerd in de conference proceedings. 

Meer informatie staat op: www.inholland.nl/diverse2008 

 

Learning on Screen 2008

Dit jaar zal Learning on Screen op 18 en 19 maart gehouden worden in het Engelse York. 

"Learning on Screen is for those developing and using moving image and sound content in learning, teaching and research - so it brings together lecturers, researchers, producers, courseware creators, providers and staff developers. The event will offer conference sessions within the main lecture theatre, an exhibition, and parallel screenings of new content in an adjacent lecture theatre."

Meer informatie: www.bufvc.ac.uk/learningonscreen 

 

Economies of the commons

Op donderdag 10 april 2008 vindt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een seminar en op vrijdag 11 en zaterdag 12 april in De Balie, Amsterdam een internationale conferentie plaats over nieuwe audiovisuele cultuur op internet: Internationale conferentie 'Economies of the Commons: Strategies for Sustainable Access and Creative Reuse of Images and Sounds Online'

 

De Balie, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Stichting Kennisland organiseren een internationale conferentie en een publieksprogramma rond de nieuwe vormen van audiovisuele cultuur die momenteel op internet ontstaan. Deze ontwikkelingen zijn primair het gevolg van de exponentieel groeiende mogelijkheden voor publieke toegang tot omroeparchieven, audiovisuele collecties van cultuurinstellingen en de nieuwe vormen van cultuurproductie waarin audiovisuele werken worden uitgewisseld, hergebruikt, gecombineerd en de rechtstreekse verbinding tussen maker en publiek op internet tot stand wordt gebracht. Op de conferentie website is het complete programma (sprekers van over de hele wereld) te vinden.

Inschrijven kan op: www.ecommons.eu <http://www.ecommons.eu/>  (15 / 25 euro) 

 

ED-MEDIA 2008

The World Conference on Educational Multimedia, Hypermedia & Telecommunications June 30-July 4, 2008 * Vienna, Austria

Call for presentations, 7 april 2008. 

Meer informatie: www.aace.org/conf/edmedia/call.htm <http://www.aace.org/conf/edmedia/call.htm> 


4.         Japanners en Groningers volgen simultaan college


Studenten Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen en van de universiteit van Osaka in Japan hebben donderdag tegelijkertijd hetzelfde college gevolgd. Studenten in Japan konden de lezing in Groningen volgen via internet. Ze zagen en hoorden het college en kregen de mogelijkheid om mee te praten en vragen te stellen.

 

Het is voor het eerst dat de twee universiteiten simultaan een college hielden. De technische mogelijkheden worden nu verder uitgebreid en na de zomer zullen vaker gezamenlijke lessen worden gevolgd.

Bekijk de reportage / Lees verder / Over genomen van www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=71738 

 

Dit was de eerste pilot. De bijdrage van het UOCG zat met name in het ondersteunen van de docent om interactie momenten met de studenten in Groningen en Osaka te creeeren. Deze pilot zal worden uitgebouwd mbv een NIOTtraject (http://www.rug.nl/uocg/onderwijs/rug0708/ICT-NIOT) en mogelijk ook naar andere vakgebieden binnen de faculteit FWN van de RuG. 

Van onze correspondent: Gert-Jan Verheij


5.         Vooraankondiging landelijke editie van 5 minutes of fame


De Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit organiseren dit jaar een landelijke editie van 5 Minutes of Fame, het filmfestival voor en door studenten. Naast de landelijke editie op 17 oktober 2008 worden er ook lokale edities worden opgezet.

 

De lokale edities bij de HvA, UU en VA vinden plaats 6 juni a.s. Het zou leuk zijn als de landelijke editie ook echt een landelijke editie kan worden, en dat zoveel mogelijk hogere onderwijsinstellingen gaan deelnemen. De filmpjes moeten een maand voor de landelijke editie op 17 oktober ingediend zijn.

 

Er is al veel materiaal beschikbaar voor hergebruik!

Lees verder: video.surfnet.nl/info/webstroom/artikel_content.jsp?objectnumber=201892 


6.         Colleges online


Wat betekent college op internet voor u?

Michiel Hulsbergen geeft een presentatie over colleges online. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de consequenties. De presentatie is te bekijken via de in Delft gebruikte techniek om colleges op te nemen: MediaSite. 

Bekijk de presentatie op: collegerama.tudelft.nl/mediasite/Viewer/Viewers/Viewer320TL.aspx?mode=Default&peid=126f9a11-b8a2-4dbf-92cd-d63896e514e3&pid=29a23316-7ccf-4c00-8524-fc0d8177b390&playerType=WM7# <http://collegerama.tudelft.nl/mediasite/Viewer/Viewers/Viewer320TL.aspx?mode=Default&peid=126f9a11-b8a2-4dbf-92cd-d63896e514e3&pid=29a23316-7ccf-4c00-8524-fc0d8177b390&playerType=WM7>  (alleen te bekijken in Internet Explorer)


7.         Solliciteren kun je leren 


Het Sollicitatie project van het Coenecoop college uit Waddinxveen is een groot, vakoverstijgend project voor de examenleerlingen van alle afdelingen. Margreet van den Berg schrijft op haar ICT en Onderwijs blog het volgende:

"Ik kende het project niet, maar gelukkig hebben ze een prachtige site waar veel informatie te vinden is over het project, o.a. een uitgebreide handleiding hoe je moet solliciteren, vanaf het kiezen van een baan op basis van een advertentie via het schrijven van een sollicitatiebrief met CV, tot en met de feedback na het sollicitatieproject. Leuk en handig vind ik ook de filmpjes die te vinden zijn op de site. Een deel daarvan is extern vervaardigd, maar evenzoveel filmpjes zijn gemaakt door de school zelf."

Meer informatie staat op: www.sollicitatieproject.nl <http://www.sollicitatieproject.nl/>  

Bron: ict-en-onderwijs.blogspot.com/2008/01/solliciteren-kun-je-leren.html 


8.         Themabijeenkomst Weblectures


Op 18 februari vond de eerste themabijeenkomst in 2008 plaats van het ICT en Onderwijs lab van Fontys Hogescholen. Onderwerp van de (interne) bijeenkomst was "weblectures"; het live streamen/uitzenden van presentaties, lessen, colleges en/of het "inblikken" ervan voor online hergebruik. 

 

Tijdens de ochtend vertelde Paul Dirckx van Fontys PTH over het (live) streamen van colleges met behulp van Wirecast, Patrick de Vos van Fontys Hogeschool Verpleegkunde gaf een demonstratie van het live streamen van colleges met behulp van MediaEncoder en het online plaatsten van opnames via VCASMO.

Arjan van Ginneken van de afdeling Onderwijs vertelde over het Kennisopbouw en Kennisdistributie project "Multimediale Ondersteuning van het onderwijs" dat van start is gegaan en de betrokkenheid van de afdeling bij het NAP tendervoorstel rond weblectures.

Pierre Gorissen gaf een korte inleiding over het ICT en Onderwijs Lab en legde uit hoe met het door het Lab aangeschafte Echo360 systeem colleges en presentaties kunnen worden gecaptured.

 

De presentaties, audio- en video-bestanden van de themabijeenkomst zijn voor iedereen beschikbaar op deze pagina: www.fontys.nl/ictolab/themabijeenkomst.weblectures.februari.243718.htm 

Van onze correspondent: Pierre Gorissen


9.         Nieuwe media in het Voortgezet Onderwijs


Keuzevak aan de Groningse lerarenopleiding is géén knoppencursus

 

Nieuwe media bieden veel mogelijkheden om iets extra's te doen in de klas. Het keuzevak 'Nieuwe Media in het Voortgezet Onderwijs' aan de eerstegraads lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen laat cursisten die mogelijkheden verkennen. Daarbij staat de techniek nadrukkelijk niet voorop. Cursisten leren zinnige en aantrekkelijke leersituaties ontwerpen, die duidelijke meerwaarde hebben ten opzichte van een standaard lesmethode.

Dit is het begin van een artikel over het keuzevak Nieuwe media in het Voortgezetonderwijs in het blad Vives (VO-ict blad).

lees het hele artikel op:www.rug.nl/staff/g.j.verheij/P16_17_ict_lerarenopleiding.pdf?as=pdf 

Van onze correspondent Gert-Jan Verheij


10.   Onderwijs wordt aantrekkelijk door het op YouTube te plaatsen


De Washington Post wijdt een artikel aan onderwijsinstellingen die college 's opnemen en deze via YouTube of iTunes  vrij toegankelijk maken: "For schools, the courses can bring benefits, luring applicants, spreading the university's name, impressing donors, keeping alumni engaged."

 

Het onderwijs wordt hiermee aantrekkelijker voor een breder publiek, schrijft de 'Post'. Denk daarbij ook aan studenten uit Derde Wereld landen.

 

Volgens dit artikel investeert het MIT jaarlijks 4 miljoen dollar in het toegankelijk maken van leerstof via Internet. 

Overgenomen van: wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2008/01/onderwijs-wordt.html 


11.   Virtuele omgevingen waardevol voor het onderwijs


Om een virtuele omgeving als Second Live binnen het onderwijs goed te gebruiken is het verstandig om het project te koppelen aan een concreet onderwerp. Aldus één van de conclusies uit een onderzoek dat in opdracht van Stichting Kennisnet is uitgevoerd. Zeven VO-scholen hebben deelgenomen aan een pilot. Vier scholen voerden een pilot uit met Active Worlds, drie scholen experimenteerden met Second Life. Op de website MUVE's in het onderwijs vind je de belangrijkste bevindingen.

Overgenomen van / Lees verder: wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2008/02/virtuele-omgevi.html 


12.   Wereldrecordpoging filmpjes uploaden op YouTube gevestigd


Studenten van Stenden hogeschool zijn er op de open dag van 8 maart jl. in geslaagd het wereldrecord filmpjes uploaden op YouTube te vestigen. Zij interviewden bezoekers, studenten en medewerkers en verstuurden uiteindelijk 155 filmpjes naar YouTube. In totaal hebben 215 mensen meegewerkt aan een interview. 

 

Om 9.00 uur gaf collegevoorzitter Robert Veenstra het startschot voor de actie, die tot 17.00 uur duurde. Op de locaties in Leeuwarden, Emmen en Groningen liepen camerateams rond om interviews af te nemen en impressiefilmpjes van de open dag op te nemen. Op de campussites in het buitenland zijn vooraf filmpjes opgenomen. In het zenuwcentrum in Leeuwarden werden vervolgens de beelden ingeladen en klaargemaakt voor het uploaden op YouTube. Het resultaat is een reeks leuke filmpjes die een goede sfeerimpressie geeft van Stenden en de open dag, te zien op het kanaal Stenden hogeschool-university. 

Bron: http://www.chn.nl/News/_zG9ocM1pvjt46v_cmArmiHAWHj4eEbb7


13.   A Vision of Students Today


Hoe kijken studenten tegen onderwijs aan...Laat je inspireren.

Kijk op: www.youtube.com/watch?v=dGCJ46vyR9o 


14.   Workshop en videowedstrijd MAX 100


Voor iedereen vanaf 15 jaar en ouder organiseren Kosmopolis Rotterdam en TIEScast in maart videoworkshops. De filmpjes, gemaakt met een mobiele telefoon of camera, mogen maximaal 100 seconden duren. Inzendingen voor de wedstrijd maken kans op de MAX 100 Trofee en apparatuur ter waarde van 250 euro.

 

De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar mensen in Amsterdam en Rotterdam met een Marokkaanse en Turkse achtergrond en in de leeftijd tot 35 jaar. Dit zogeheten TIES-project wil in vijftien Europese steden de integratie van tweede generatie immigranten uit Marokko en Turkije in kaart brengen. Aanvullend op dit onderzoek is in de films te zien hoe de jongeren zichzelf in beeld willen brengen.

Overgenomen van / Lees verder: www.kosmopolisrotterdam.nl/index.php?id=171&tx_ttnews[tt_news]=157&tx_ttnews[backPid]=126&cHash=83e39edb69 <http://www.kosmopolisrotterdam.nl/index.php?id=171&tx_ttnews%5btt_news%5d=157&tx_ttnews%5bbackPid%5d=126&cHash=83e39edb69>  


15.   MEDEA Awards 2008


Encouraging the use of digital moving images and sound in education

 

De MEDEA Awards 2008 hebben als doel het gebruik en productie van digitale video en geluid in het onderwijs. "Our goal is to encourage educators to use the advantages that video and audio can bring to the classroom." 

 

"The 2008 awards will be presented during a special event in December 2008 at Online Educa Berlin, the world's largest international conference on technology supported learning and training. Special parallel sessions will be dedicated to the use of video in education at Online Educa 2008 to present and discuss the award winning applications of video and audio in education."

 

De wedstrijd is open tot 30 september 2008.

Meer informatie staat op: www.medea-awards.com <http://www.medea-awards.com/> .


16.   Wikipedia-auteurs krijgen videopodium: Kaltura


Door samen te gaan werken met openbronproject Kaltura stapt Wikipedia af van zijn alleen-tekstbenadering. De twee testen samen een mediadienst die wikisites van beeld en geluid gaat voorzien.

 

De Kalturas, zoals de widgets gaan heten, bevatten daarnaast een tijdlijn waarin gebruikers kunnen zien welke auteurs de clip hebben bewerkt. Het is mogelijk om oude versies te bekijken, zodat duidelijk wordt wat is verwijderd of toegevoegd. Controversiële onderwerpen als nazisme, terrorisme en abortus gaan vrijwel zeker problemen opleveren zodra er beeld en geluid aan de populaire webencyclopedie wordt toegevoegd. Het is afwachten hoeveel beeldmateriaal uiteindelijk overeind blijft als ook copyrightorganisaties gaan meekijken.

Overgenomen van: www.tiscali.nl/content/article/cmult/wikipediaauteurs_krijgen_videopodium/416323.htm 

www.kaltura.com <http://www.kaltura.com/>  


17.   LiWA Living Web archives: websites gearchiveerd


Living Web Archives is een driejarig Europees onderzoeksproject dat eerder deze maand in Hannover werd gelanceerd. Het doel van LiWA is technologie te ontwikkelen om websites op een efficiënte  en duurzame manier te archiveren. Beeld en Geluid zal de technologie inzetten voor het conserveren en duurzaam toegankelijk maken van mediagerelateerde websites.

LiWA kan voortbouwen op bestaande 'open source' technologie en doet dat in nauwe samenwerking met de IIPC, de International Internet Preservation Consortium www.netpreserve.org/. Verschillende leden van het LiWA consortium zijn lid van deze koepelorganisatie. 

De omroepen en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij LiWA, vanaf het initiële definiëren van gebruikerswensen tot het uittesten en uitrollen van de technologie.

Lees verder op: http://instituut.beeldengeluid.nl/index.aspx?ChapterID=8608&contentid=23157 <http://instituut.beeldengeluid.nl/index.aspx?ChapterID=8608&contentid=23157> 

htp://www.liwa-project.eu/


18.   TV kijken op je mobiel


KPN komt dit jaar met TV kijken op je mobiel. Voor een abonnementsbedrag van waarschijnlijk 10 euro per maand kun je enkele zenders gaan bekijken. Men gaat gebruik maken van de DVB-H techniek. Deze levert een betere kwaliteit beeld op dan via UMTS. Nadeel is dat het schakelen tussen zender ongeveer 7 seconden duurt. Op www.nrc.nl/media/article935410.ece/Tv_kijken_op_je_mobiel_voor_10_euro_per_maand staat een demo. Het is nog niet duidelijk welke kanalen via de mobiel te bekijken zijn. 

Bron: NRC.nl/media


19.   BBC: 'mobiele televisie nog ver onderontwikkeld'


"Van alle functies die een mobiele telefoon biedt, is het kijken van televisie het meest onderbenut." Aldus Peter Mercier van BBC Worldwide. Er zijn amper geschikte toestellen en de bedrijfsmodellen voor mobiele tv worden nog niet duidelijk.

"Vorig jaar gaven we 100 miljoen uit aan het afkopen van rechten voor het mobiele platform. Vanuit BBC Worldwide, de commerciële dochter van de publieke omroep BBC, investeren we fors in mobiel maar de markt groeit langzaam. Italië is het land met de hoogste penetratie van Umts-telefoons met 35 procent. Maar van kritische massa is in het algemeen nog lang geen sprake."

 

Iets meer dan 1 procent van de telefooneigenaren kijkt wel eens naar een streaming video, aldus een onderzoeksrapport van M:Metrics.

Overgenomen van: www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2348781


20.   Live streamen vanaf telefoon


via Qik kun je live via je mobiel video streamen. De gestreamde beelden worden ook in de videotheek van Qik opgeslagen.

Probeer het zelf op qik.com <http://qik.com/>  


21.   Telegraaf en Sony narrowcasten je concertkiekjes


Tonie van Ringelestijn op Bright.nl: "Bij welk concert je ook komt, altijd zie je mensen met hun mobieltje verwoede pogingen doen met hun mobieltje een nog enigszins aardig plaatje te schieten. Daar steek ik ook wel eens m'n arm voor boven het publiek uit (sorry). Sony Ericsson en De Telegraaf willen dat je die shots van optredens stuurt naar het nieuwe Mobile Concert Report."

Overgenomen van: www.bright.nl/telegraaf-en-sony-narrowcasten-je-concertkiekjes 

www.mobileconcertreport.nl <http://www.mobileconcertreport.nl/>  


22.   Video for dummies


Nu de bandbreedte nauwelijks nog een issue is, is video aan een ongekende opmars bezig. In openbare ruimtes en kantoren, op websites en zelfs op mobiele telefoontjes rukt bewegend beeld op. Hoe kunnen bedrijven hun voordeel doen met deze nieuwe beeldenstorm? En waar hebben we het precies over? In het artikel van Management Team geeft men een overzicht.

Bron / lees verder: www.mt.nl/artikel/1172925/ICT_special_Video_for_dummies.html 


23.   Noontime Video Snacking Rises: Learning Opportunities?


There is a visible growth in employee viewing of video content during their lunch breaks. There is an acute spike in bandwidth usage during the lunch hour, as employees watch video from sources like YouTube, CNN, ABC and television networks. A genre of lunchtime video is emerging, with daily targeted short segments produced for the lunchtime crowd. The phrase "video snacking" refers to this emerging trend, which the NY Times addressed in an interesting article today:

 

"In some offices, workers coordinate their midday Web-watching schedules, the better to shout out punch lines to one another across rows of desks. Some people gravitate to sites where they can reliably find Webcasts of a certain length - say, a three-minute political wrap-up - to minimize both their mouse clicks and the sandwich crumbs that wind up in the keyboard. 

 

"Go take a walk around your office" at lunchtime, said Alan Wurtzel, head of research for NBC. "Out of 20 people, I'm going to guarantee that 5 are going to be on some sort of site that is not work-related." 

 

The midday spike in Web traffic is not a new phenomenon, but media companies have started responding in a meaningful way over the last year. They are creating new shows, timing the posts to coincide with hunger pangs. And they are rejiggering the way they sell advertising online, recognizing that noontime programs can command a premium." 

 

So, what if we harnessed the concept of Video Snacking for learning.

Imagine your organization producing a short 5 to 7 minute show every day, for viewing during lunch. Ideas?

Overgenomen van / Bron: Learning TRENDS by Elliott Masie - Jan 5, 2008.


24.   NOS en BNN met video op Hyves


Met één muisklik kunnen bezoekers van Nos.nl en Bnn's 101.tv videofragmenten kopiëren naar hun Hyves-profiel. Daarnaast begint de profielensite een proef met Tele2 om basisfuncties op digitale televisie toegankelijk te maken.  

Het kopiëren van YouTubevideo's naar Hyves-profielen is al een peulenschil en gebeurt en masse op de vriendensite. Nu is het ook mogelijk om, bijvoorbeeld, Journaal-fragmenten in een profielpagina te verwerken. Hetzelfde geldt voor uitzendingen van 101, het digitale themakanaal voor jongeren waarvan Bnn de samenstelling coördineert. 

Overgenomen van: www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2337737


25.   Boer zoekt Vrouw ook hit op Uitzending Gemist


Boer zoekt Vrouw is ook op internet populair. De afleveringen en extra video's van het KRO-programma werden in januari circa 2,7 miljoen keer bekeken via Uitzending Gemist. Dat is een nieuw record, aldus een woordvoerster van Nederlandse Publieke Omroep. 

In de Top 3 best bekeken programma's op Uitzending Gemist staan in januari naast Boer zoekt Vrouw, ONM (522.000) en Wie is... de Mol (451.000). De programma's van de publieke omroepen werden in de afgelopen maand in totaal circa 13,4 miljoen keer via internet bekeken. Een jaar geleden bleef de teller in januari nog staan op 5,9 miljoen.

Overgenomen van: www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showNieuws&id=52198


26.   R.E.M. brengt video's nieuwe single onder vrije licentie uit


In 1981 verscheen hun eerste single 'Radio Free Europe', in 1983 gevolgd door het nog immer onnavolgbare album 'Murmur'. We hebben het natuurlijk over de Amerikaanse groep R.E.M., met zanger Michael Stipe als frontman. Als voorproefje op het nieuwe album ('Accelerate'), dat op 1 april moet uitkomen, is de single 'Supernatural Serious' verschenen. Opmerkelijk daarbij is dat er 11 begeleidende MP4-video's zijn verschenen, die allen onder een vrije source-licentie (Artistic License 2.0) zijn uitgebracht. Luisteraars en kijkers worden aangemoedigd om de video's te remixen en te delen op YouTube. 

 

In het kader van de nieuwe single, is een website opgezet. Een overzicht van de elf video-opnamen kun je hier zien: http://youtube.com/remsuperserious.

Overgenomen van www.livre.nl/nieuws/open-content/r.e.m.-brengt-videos-nieuwe-single-onder-vrije-licentie-uit-14022008.html 


27.   Europees geld voor op peer-to-peer gebaseerde internet-TV


P2P-Next, een pan-Europees consortium met 21 industriële partners, omroepen, mediabedrijven en onderzoeksinstituten, heeft een subsidie van 19 miljoen euro gekregen van de Europese Unie. Met de subsidie kan het consortium onderzoek doen naar de mogelijke toepassingen van peer-to-peer (P2P) technologie voor toekomstige internettelevisie. De partners, waaronder de Britse omroep BBC, de Technische Universiteit Delft, de European Broadcasting Union (EBU), Pioneer en het VTT Technical Research Centre of Finland, willen een Europees systeem voor de volgende generatie internettelevisie ontwikkelen, gebaseerd op P2P en sociale gebruikersinteractie. 

 

In een verklaring zegt het consortium dit over het project: 'Het P2P-Next project zal vier jaar lopen, en behelst onder meer een experiment met nieuwe mediatoepassingen die op een breed scala van apparaten moeten gaan draaien. Dit ambitieuze project leidt bij succesvolle testresultaten tot een platform waarmee gebruikers zelf live interactieve programma's kunnen verspreiden via hun PC of TV. 

Overgenomen van / Lees verder: www.livre.nl/nieuws/media/europees-geld-voor-op-peer-to-peer-gebaseerde-internet-tv-20022008.html 


28.   Feebs


Video's voor de game-, computer-, gadget- en technologie-minded Nederland.

 

Feebs biedt een videoplatform voor de ICT-Sector. Feebs is een nieuwe videosite voor game-, computer-, gadget- en technologie-minded Nederland, maar ook voor de professional in de ICT-, marketing- en mediasector. Hier kunnen bezoekers dus hun filmpjes uploaden in hoge kwaliteit en delen met de rest van de wereld.

 

"Feebs is eigenlijk ontstaan omdat wij de ICT-sector een eigen videoplatform wilden aanbieden. Grote videosites zijn succesvol, maar raken door de overvloed aan video's hun overzichtelijkheid en identiteit kwijt, wat ertoe leidt dat gebruikers niet meer weten waar ze moeten kijken. Daarnaast zijn deze sites ook vergeven van video's waar het grootste deel van de gebruikers helemaal geen behoefte aan heeft. Geen Joran parodieën, geen duizend-en-een-voetbalgoals, geen slechte artiesten die proberen eeuwige roem te vergaren of mensen die zichzelf te serieus nemen, maar gewoon video's waar je wat aan hebt. Trailers en beelden van de nieuwste games, videoverslagen van persconferenties en beurzen, interviews met mensen in de ICT die er toe doen en video tutorials voor het installeren van hardware en het gebruiken van software."

Overgenomen van: www.frankwatching.com/archive/2008/03/04/site-gespot-feebsnl 

www.feebs.nl <http://www.feebs.nl/>  


29.   Myngle


De tijd is rijp voor de uitbreiding van de taalonderwijsmarkt van offline naar online om een aantal verschillende redenen: gratis hoogwaardige VoIP (zoals Skype), de internationale hoge breedbandpenetratie en de technologie die het mogelijk maakt om whiteboard-technologie tegen aanvaardbare prijzen te bouwen.

 

Myngle voorziet in prive-cursussen van leraren in alle soorten talen en op elk gewenst niveau. Je kan je eigen leraar of student kiezen op basis van jouw wensen en beschikbaarheid. Je doet het vanuit je eigen huis. Geen klaslokalen meer, geen reistijden meer. Je bepaalt zelf je eigen tijd en kiest daar een geschikte leraar of leerling bij. Leraren en zelfs offline taalscholen bereiken via Myngle studenten overal in de wereld, en vergroten via het internet hun bereik exponentieel. Taalscholen kunnen via Myngle ook seizoensschommelingen opvangen.

Overgenomen van: www.frankwatching.com/archive/2007/12/12/site-gespot-mynglecom 

www.myngle.com <http://www.myngle.com/>  


30.   Mogulus


Mogulus is een online dienst om live televisie te maken, met meerdere camera's, live beelden van webcam gemixt met online video's van YouTube of andere videokanalen en video's vanaf je eigen computer. Ook zit er een chatfunctionaliteit naast de videospeler en kunnen meerdere mensen van meerdere locaties meedoen aan het programma

Klein nadeel is dat het programma, na de live uitzending niet on demand is terug te kijken, maar weer opnieuw moeten worden geprogrammeerd op je Mogulus kanaal. 

Overgenomen van: vprodigitaal.wetpaint.com/page/Mogulus?t=anon 

www.mogulus.com <http://www.mogulus.com/>  


31.   Jing


Jing is een gratis screencapture tool van Techsmith beschikbaar voor Windows en Mac. Jing is super simpel in gebruik is. Je kunt er afbeeldingen en video's mee vastleggen en delen... van jou computer naar de hele wereld. 

Op http://www.gorissen.info/Pierre/jing/Jing_met_FTP_en_Flickr.swf legt Pierre Gorrissen uit hoe Jing werkt.

Bron: www.gorissen.info/Pierre/item/2008/1/19/jing-met-ftp-en-flickr 

www.jingproject.com <http://www.jingproject.com/>  


32.   VIDDIX = Video 2.0


VIDDIX is een online videoplatform dat het mogelijk maakt om video te verrijken met vrijwel alle andere vormen van interactieve content. Een prachtig voorbeeld van een nieuwe generatie videoplayers. De VIDDIX-videoplayer is opgebouwd uit twee schermen. In het linkerscherm wordt het videomateriaal afgespeeld. Via het rechterscherm, het 'iPanel', kunnen alle andere vormen van content worden getoond. De content in het tweede scherm kan via een 'timeline' aan het videomateriaal worden gekoppeld. Je kunt hierbij denken aan simpele teksten of presentaties met hyperlinks tot complete flash-objecten, formulieren en zelfs live content via bijvoorbeeld RSS.

Overgenomen van: www.frankwatching.com/archive/2008/02/26/viddix-video-20

www.viddix.com <http://www.viddix.com/>  


33.   Chumby


Chumby is een nieuw apparaatje met een videoscherm. Je kunt je abonneren op enkele feeds, welke wisselend op de Chumby worden vertoont. Het is je klok, weerbericht, nieuwszender, webcam viewer, ebay assistenten, etc, etc. Natuurlijk kun je je ook abonneren op videokanalen. 

Het is ook mogelijk om een virutuele Chumby te maken. 

Zie de demo op www.chumby.com <http://www.chumby.com/>  

 


34.   iPod in het onderwijs


iPods are more than just music players. iPods have functionality that can be used in many different ways for teaching and learning. Op learninginhand.com staat een overzicht van de mogelijkheden. Tevens tips, lesplannen, etc. 

Bron: Wilfred Rubens weblog

www.learninginhand.com/ipod 


35.   How to Play Downloaded Videos on Your iPod, Xbox 360, or DVD Player


De mensen van Internet Ducttape hebben een artikel geschreven waarin staat over hoe je een video omzet naar je iPod, Xbox of DVDspeler zet. Het bevat ook een overzicht van te gebruiken software. 

Lees het artikel op: internetducttape.com/2008/01/27/how-to-play-download-videos-on-ipod


36.   YouTube Launching Live Video This Year


YouTube co-founder Steve Chen has confirmed that the service will use Google's vast resources to launch live streaming functionality this year, according to a video interview on Sarah Meyer's new show Pop17. This appears to be the first confirmation of such plans. YouTube live is probably going to be very big.

 

When I think I'm hearing about something new in online video I check with Liz Gannes at NewTeeVee and sure enough, Gannes posted tonight that this is to her knowledge the first time live video has been confirmed by YouTube. Gannes also has the transcript of the short conversation, in case you have any difficulty hearing the interview.

Overgenomen van: www.readwriteweb.com/archives/youtube_launching_live_video_t.php 


37.   YouTube test hogere resolutie


Videosite YouTube heeft nooit veel te maken gehad met videomateriaal in hoge resolutie. Integendeel, de site staat er juist om bekend dat videomateriaal in lage resolutie wordt getoond om bandbreedte te besparen. Daar gaat verandering in komen. Nieuwsblog Cybernet meldt dat YouTube een code heeft ontworpen die aan de URL van de video kan worden toegevoegd. Deze extra code zorgt ervoor dat de video in hoge kwaliteit wordt afgespeeld. 

De optie is momenteel beschikbaar voor ongeveer een op de zes video's. Wie de code &fmt=6 aan een YouTube URL toevoegt, krijgt de video in een beter formaat te zien, tenzij de functie voor het desbetreffende filmpje niet beschikbaar is.

Overgenomen van: www.hccmagazine.nl/index.cfm?fuseaction=home.showNieuws&id=52333


38.   Pangea day: the first global campfire


Op 10 mei is het Pangea dag. "In a world where people are often divided by borders, difference, and conflict, it's easy to lose sight of what we all have in common. Pangea Day seeks to overcome that - to help people see themselves in others - through the power of film."

 

Het was tot 15 februari mogelijk om een filmpje in te sturen. Deze zullen op Pangea Day via diverse kanalen worden verspreid. Op de site staat dat inzenden nog steeds mogelijk is. Op 10 mei zullen over de wereld diverse activiteiten worden georganiseerd in het kader van deze bijzondere dag.

Kijk en lees verder op: www.pangeaday.org/


39.   Show in a Box


WordPress is een van de populairste gratis blog sites. Show in a Box biedt plugins om video's te presenteren in WordPress blogs. Op de website van Show in a Box staan verschillende instructievideo's.

 

"Show in a Box is a package of free video-centric themes and plugins for WordPress, made by and for independent web video creators. All of these tools are open source and ready to be tweaked to look as good as your video content does.

 

Bekijk de showcases op: http://showinabox.tv/category/showcase/


40.   Colofon


Deze nieuwsbrief wordt periodiek samengesteld door de Webstroom redactie: Michel Jansen en Johan Oomen. Reacties en opmerkingen kunt u sturen naar m.jansen@ond.vu.nl. 

 

Aanmelden? Mail naar listserv@nic.surfnet.nl met het commando: subscribe webstroomnieuws

Afmelden? Mail listserv@nic.surfnet.nl met het commando: unsubscribe webstroomnieuws

 

|==============================================================| | Webstroom is de community van streaming video | | deskundigen uit het hoger onderwijs. | | Meer informatie over de Webstroom Community is te vinden op: | | | | http://video.surfnet.nl/info/webstroom | | | | Word ook lid van deze community! | |==============================================================| 
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).