Eric Kluitenberg on Sat, 23 May 2009 12:40:06 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] "Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten" - Boekpresentatie en debat, De Balie, Woensdag 10 juni, 20.30 uur


geacht nettime-nl,

Voor dit forum is onze scepsis over (minimaal) de huidige inrichting van het auteursrecht bepaald geen noviteit. Echter, een interview op 24 april in NRCH Handelsblad met Joost Smiers n.a.v. zijn nieuwe boek samen met Marieke van Schijndelen bracht een ware lawine aan protest van bezorgde belangenorganisaties teweeg. Het kern-argument van beide auteurs circuleert inmiddels enkele jaren in diverse gremia op internet (inclusief de Balie website, hier: www.debalie.nl/artikel.jsp?podiumid=media&articleid=31582 ), maar ook op diverse mailinglijsten en andere websites.

Niemand raakte echt opgewonden - maar als het NRC het afdrukt is het kennelijk plotsklaps een reële bedreiging voor de status quo. Zodanig zelfs dat het NRC zich geroepen voelde om maarliefst twee hele pagina's in te richten voor de stroom reacties die zij ontving.
(het nrc web archief bevat de betreffende commotie:
http://archief.nrc.nl/index.php/2009/April/24/Cultureel+Supplement/C08/Creatief+handhaven+of+intelligent+geld%3F )

Wat is hiervan de conclusie?
Alles mag op internet want het maakt toch niets uit?
Maar het heilige schrijn van het NRC mag in de polder provincie niet worden bevlekt met dit soort onwelgevallige opmerkingen?

Opmerkelijk, zeggen we dan.

Hoe dan ook, woensdag 10 juni in De Balie een discussie naar aanleiding van het boek met een eerbiedwaardig forum. We gaan er die avond simpelweg van uit dat het auteursrecht inmiddels in haar huidige vorm is afgeschaft. Maar er is dan nog een groot probleem met de markttoegang voor nieuwe en kleinere (en middelgrote) spelers, namelijk de marktdominantie van de media en uitgeef-reuzen, van Elsevier tot Rupert Murdoch tot Apple iTunes music store.

What is to be done?

Opdelen die conglomeraten! Gebruik de mededingingsregels zoals ze bedoeld zijn - elke partij die de markt gaat overheersen wordt simpelweg gestopt door de wetgever en gedwongen zichzelf klein te maken. Markten moeten actief open worden gehouden voor kleine ondernemers, vernieuwers, toetreders en anderen.

De vraag van de avond is, hoe gaat zo'n markt werken? Hoe worden kunstenaars, vormgevers, creatieve ondernemers, schrijvers, muzikanten en kwalitatief hoogwaardige uitgevers met het hart op de rechte plek hier economisch beter van?

Of in de modieuze terminologie van ons huidige tijdsgewricht: Hoe gaat een nieuwe marktordening werken tegen marktverstoring door conglomeraten en kartels en vóór een open en innovatieve creatieve economie?

Welaan, komt en praat mee!

vriendelijke groet,

Eric


-----------------------------------

A  A  N  K  O  N  D  I  G  I  N  G

Boekpresentatie en debat
Woensdag 10 Juni 2009, 20.30 uur
De Balie, Amsterdam

ADIEU AUTEURSRECHT, VAARWEL CULTURELE CONGLOMERATEN
nieuwe business modellen voor de kunsten


“Als we het auteursrecht afschaffen en de mededingingswetgeving radicaal toepassen op de culturele sector, gaan kunstenaars meer verdienen en wordt de samenleving verrijkt met een grotere culturele diversiteit.” Joost Smiers in NRC handelsblad van 24 april j.l.

Het auteursrecht is onder onze ogen aan het wegsmelten, en met recht en rede. Waarom er nog verder mee doortobben? Veel moeilijker is om het besef te laten doordringen dat culturele conglomeraten, die de markt domineren, de democratische communicatie in onze samenleving ondermijnen. Misschien moeten we aan het idee wennen, maar met mededingingsrecht kunnen, en moeten we ze in vele kleinere stukken opdelen.

Dus, adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten. Dit is dan ook de titel van het nieuwe boek van Joost Smiers en Marieke van Schijndelen dat half mei bij Boom Juridische uitgevers verschijnt.

In De Balie vindt op 10 juni een debat plaats met makers, vertegenwoordigers van de cultuurindustrie en economen over hun nu al omstreden analyses en oplossingen. De vonken zullen ervan afvliegen, afgaande op de fel contrasterende reacties in NRC Handelsblad van 24 april j.l. op het interview met Joost Smiers in deze krant van de week daarvoor over de thema’s van Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten.

Het boek wordt die avond aangeboden aan cultuureconoom Arjo Klamer die enkele gedachten aan het werk zal wijden. De insteek van het debat is: laten we ervan uitgaan dat het auteursrecht niet meer bestaat, en dat er inderdaad geen marktdominante culturele conglomeraten meer zijn. Hoe gaan kunstenaars, hun producenten en hun uitgevers – als culturele ondernemers die niet meer van de markt worden weg-geduwd door blockbusters, bestsellers en sterren – dan hun inkomen verdienen? Kortom, hoe kunnen we die nu nog ondenkbare toekomst concreet vorm geven?

Met:

Hans Abbing (econoom, beeldend kunstenaar en fotograaf, hoogleraar emeritus kunst-sociologie, Universiteit van Amsterdam),
Annelys de Vet (Grafisch ontwerper, Brussel / Amsterdam),
Nirav Christophe (schrijver en lector Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Geert Lovink (Mediatheoreticus, Institute of Network Cultures, Hogeschool van Amsterdam),
Jan Willem Sligting (Paradiso, Amsterdam),
Pim van Klink (Econoom, doceert kunsteconomie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen)

O.l.v. Stan Rijven (cultuursocioloog, muziekpublicist, dj en programmamaker)


Datum | Woensdag 10 juni 2009
Aanvang | 20.30 uur
Vrije entree
Telefonisch reserveren | ma. t/m za.12.00 -18.00 uur: 020-5535100.
(reserveren wordt sterk aanbevolen).

Dit debat is tevens live te volgen via internet, zie:
www.debalie.nl/live

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
www.debalie.nl/media











______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).