michelle on Wed, 3 Jun 2009 14:57:47 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] 24 juni aanstaande Bio(medische) visualisatie technieken


Waag Society organiseert op 24 juni aanstaande een avond over bio(medische) visualisatie technieken en de relatie met kunst en design.

In het kader van het programma Utopian Practices gaan voor de tweede keer kunstenaars, designers en wetenschappers met elkaar in gesprek. Het thema van deze avond is Mirror on Invisible Vision en wordt ingeleid door professor Rob Zwijnenberg, hoogleraar in de relatie tussen kunst en wetenschap, Universiteit Leiden en oprichter van The Arts & Genomics Centre.

De aanleiding van de avond is het onlangs verschenen boek Invisible Vision: Could Science learn from the Arts? door Sabine E. Wildevuur, tijdens het project visiting fellow aan de Universiteit van Oxford en Maastricht en programmaleider Zorg bij Waag Society.

Tijdens de avond worden drie presentaties gehouden vanuit verschillende invalshoeken. Er wordt onderzocht of er een meerwaarde is wanneer kunstenaars (ook zonder wetenschappelijke interpretatiemiddelen) natuurlijke of medische processen visualiseren en of de wetenschap daarvan kan leren, en vice versa)?

Visualisatie
De mogelijkheden van (wetenschappelijke) visualisatie zijn de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Visualisatie wordt o.a. toegepast om de enorme hoeveelheden data die tot ons komen begrijpelijk te maken door het te visualiseren, maar wordt ook gebruikt via toepassingen als Virtual Reality. Maar wat lijkt als een simpele oplossing om data te vertalen in een beeld, brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Er zijn verschillende beeldverwerkingtechnieken met verschillende resultaten. Waarop moet worden gelet bij de vertaling van data naar beeld? En kunnen kunstenaars en designers daar een rol in spelen? En wat ligt er verder aan uitdagingen op dit vlak waar wetenschap, kunst en design elkaar ontmoeten?

Sprekers en presentatoren zijn:
Robert Zwijnenberg, The Arts & Genomics Centre; Lucas Evers, Waag Society; Sabine Wildevuur, Waag Society; Bert Otten, Universiteit Groningen; Kaisu Koski, kunstenares; Wiro Niessen, Erasmus Universiteit; Jose-Luis de Vicente, researcher and writer (onder voorbehoud).

Datum en locatie
Woensdagavond 24 juni 2009,
tijd 20.00 -22.00 uur.
Theatrum Anatomicum
Nieuwmarkt 4,
1012 CR Amsterdam

De avond is ook live te volgen via het streamingkanaal KillerTV.nl
http://waag.org/news/54532
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).