Eric Kluitenberg on Wed, 3 Jun 2009 22:44:25 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Reminder: Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten, boekpresentatie en debat, De Balie, Woensdag 10 juni 20.30 uur


R  E  M  I  N  D  E  R

Boekpresentatie en debat
Woensdag 10 Juni 2009, 20.30 uur
De Balie, Amsterdam

ADIEU AUTEURSRECHT, VAARWEL CULTURELE CONGLOMERATEN
nieuwe business modellen voor de kunsten


“Als we het auteursrecht afschaffen en de mededingwetgeving radicaal toepassen op de culturele sector, gaan kunstenaars meer verdienen en wordt de samenleving verrijkt met een grotere culturele diversiteit.” Joost Smiers in NRC handelsblad van 24 april j.l.

Het auteursrecht is onder onze ogen aan het wegsmelten, en met recht en rede. Waarom er nog verder mee doortobben? Veel moeilijker is om het besef te laten doordringen dat culturele conglomeraten, die de markt domineren, de democratische communicatie in onze samenleving ondermijnen. Misschien moeten we aan het idee wennen, maar met mededingingsrecht kunnen, en moeten we ze in vele kleinere stukken opdelen.

Dus, adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten. Dit is dan ook de titel van het nieuwe boek van Joost Smiers en Marieke van Schijndel dat zojuist bij Boom Juridische uitgevers is verschenen. (zie: www.boomuitgeversdenhaag.nl/?view=books&id=11653&menutree=4|1|2| 340 )

In De Balie vindt op 10 juni een debat plaats met makers, vertegenwoordigers van de cultuurindustrie en economen over hun nu al omstreden analyses en oplossingen. De vonken zullen ervan afvliegen, afgaande op de fel contrasterende reacties in NRC Handelsblad van 24 april j.l. op het interview met Joost Smiers in deze krant van de week daarvoor over de thema’s van Adieu auteursrecht, vaarwel culturele conglomeraten.

Het boek wordt die avond aangeboden aan cultuureconoom Arjo Klamer die enkele gedachten aan het werk zal wijden. De insteek van het debat is: laten we ervan uitgaan dat het auteursrecht niet meer bestaat, en dat er inderdaad geen marktdominante culturele conglomeraten meer zijn. Hoe gaan kunstenaars, hun producenten en hun uitgevers – als culturele ondernemers die niet meer van de markt worden weg-geduwd door blockbusters, bestsellers en sterren – dan hun inkomen verdienen? Kortom, hoe kunnen we die nu nog ondenkbare toekomst concreet vorm geven?

Met:

Hans Abbing (econoom, beeldend kunstenaar en fotograaf, hoogleraar emeritus kunst-sociologie, Universiteit van Amsterdam),
Annelys de Vet (Grafisch ontwerper, Brussel / Amsterdam),
Nirav Christophe (schrijver en lector Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Geert Lovink (Mediatheoreticus, Institute of Network Cultures, Hogeschool van Amsterdam),
Jan Willem Sligting (Paradiso, Amsterdam),
Pim van Klink (Econoom, doceert kunsteconomie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen)

O.l.v. Stan Rijven (cultuursocioloog, muziekpublicist, dj en programmamaker)


Datum | Woensdag 10 juni 2009
Aanvang | 20.30 uur
Vrije entree
Telefonisch reserveren | ma. t/m za.12.00 -18.00 uur: 020-5535100.
(reserveren wordt sterk aanbevolen).

Dit debat is tevens live te volgen via internet, zie:
www.debalie.nl/live

De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
www.debalie.nl/media______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).