Jo van der Spek M2M on Tue, 9 Jun 2009 09:26:44 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] De bezoeking van Fofana in Alphen


Wie je niet kent kan je vermoorden
Door Jo van der Spek

Fofana heeft het laatste jaar van zijn leven verloren in het Nederlandse detentiecomplex. Hij was nog een jongen toen hij zijn familie in Bamako (Mali) verliet en naar zijn oom in Brooklyn (New York) trok. Later woonde hij in Montreal (Canada). Bijna een jaar geleden nam hij het vliegtuig om naar Italie te reizen, met een ticket via Schiphol. Er was iets mis met dat ticket en zo liep hij vast. Iemand raadde hem aan asiel aan te vragen en daarop werd hij als ontoelaatbare vreemdeling overgebracht maar Schiphol Oost, de afdeling die vroeger het "Grenshospitium" werd genoemd (Art. 6 van de Vreemdelingenwet). Was dit zijn straf voor een verkeerde ticket, voor luisteren naar een slechte raadgeving, voor het vragen van asiel? Fofana stelt die vraag al bijna een jaar aan de Marechaussee, de IND, Vluchtelingenwerk, advocaten, zijn ambassade. Is asiel vragen in misdrijf in dit land?

Fofana ziet er goed uit, een echte sportman. Hij speelt voetbal en basketbal. In detentiecomplex Alphen aan den Rijn rent hij dagelijks rondjes, tenzij hij in OBS zit (de isoleercel). En hij houdt van muziek: reggae, hiphop ("ik woonde tenslotte in New York").

Alphen is al zijn vierde of vijfde "bewaarplaats". Op 26 juni zit hij precies een jaar vast. En dat is meer dan lang genoeg.

Fofana is zijn vertrouwen in mensen kwijt. Voor hem zijn alle Nederlandsers hetzelfde: advocaten, politie, IND, VWN, geestelijk verzorgers, bezoekers van Humanitas ze zij allemaal deel van een systeem dat hem en zijn broeders en zusters kapot maakt. Hij volet het en hij ziet het om zich heen. Hij vecht ertegen en ondergaat de gevolgen. Hij vertelt ons regelmatig aan de telefoon hoe mensen zich elke dag verzetten. Over de Pakistaan die de eenheid in zijn eentje schoonmaakte voor 10 Euro per week. Op een dag zei hij dat ie het niet alleen meer aankon en hulp nodig had. De andere mannen wilden wel meehelpen, maar niet voor niets. Toen zei de directeur: "Graag of niet."en de eenheid werd helemaal niet meer schoongemaakt. Ze kregen alleen nog ontbijt en moetsen zelf inkopen, koken en hun kleren wassen. Toen we hem afgelopen zaterdag bezochten haddenbwe een T-shirt van de Schoonmakers campagne meegenomen. Die vechten voor respect en fatoenlijk loon. Die verdienen nu 10 Euro per uur. We lieten het T- shirt zien met de tekst "Power to the cleaners". Dat vond hij cool. Maar bij de receptie zeiden ze dat we het pas op 15 juni kunnen afgeven.

Toevallig zat achter ons de "illegale" Marokkaan van een andere afdeling die nu de schoonmaakklus doet. Hij ziet eruit als een piraat met een hoofddoekje en hij wil ook een T-shirt. Eigenlijk wil iedereen zo'n T-shirt! Daarom hebben we FNV-Bondgenoten gevraagd of ze er nog 21 over hebben. Als gebaar van solidariteit. En dat kan! Binnenkort gaan we ze bezorgen, met een mooie, goed gevulde taart erbij.

Fofana kan de andere afdelingen zien. Hij ziet mensen vechten. Hij weet hoe vaak mensen in isoleercellen worden gegooid. Hij ziet hoe een Chinees op zijn eigen afdeling wegkwijnt. Die eet niet, drinkt niet en slaapt niet. Hij zit al 8 maanden vast. Gelukkig heeft hij nu contact met een Chinees buiten.

Fofana was een van de aanvoerders van de hongerstaking die op 18 februari uitbrak in Blok L op Schiphol Oost.

Fofana wil zijn vrijheid terug. Hij is uitgeput en wanhopig.

Geen grenzen tussen ons!

--

Lees ook het Verslag van een bezoekster op Vertrokken Gezichten:

http://www.vertrokkengezichten.net/index.php?option=com_content&task=view&id=351&Itemid=18

En geld helpt voor telefoon en bezoek en aktie: ING 3452284 tnv Jo van der Spek, Amsterdam, ovv Alphen


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).