Mieke Gerritzen on Thu, 18 Jun 2009 15:46:07 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitnodiging Dutch Design Database zaterdag 27 juni


DUTCH DESIGN DATABASE

Graphic Design Museum Breda
Boschstraat 22, 4811 GH Breda
www.graphicdesignmuseum.com

Opening tentoonstelling 27 juni om 16.00 uur.

SAMENSTELLING EN ONTWERP: NIELS SCHRADER EN BAS VAN LIER
Op 27 juni start Dutch Design Database, een tentoonstelling over de professionalisering van het ontwerpvak in Nederland. De Dutch Design Database is een online verzamelplaats voor beeldmateriaal van drukwerk, animaties, websites, filmpjes en ander visueel communicatief materiaal vanaf 1945 tot nu en later. In de tentoonstelling ervaart de bezoeker de fysieke kracht van data en loopt als het ware door de database terwijl hij ondergedompeld wordt in het werk, de feiten, cijfers en ontwikkelingen van het grafische vakgebied tussen 1945 en nu. Ook gedurende de tentoonstelling kunnen Nederlandse ontwerpers en bureau’s werk uploaden naar www.dutchdesigndatabase.com

De tentoonstelling Dutch Design Database wordt op 27 juni geopend door Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

---------
Dutch Design Database.

Grafisch ontwerpen is een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Teksten en beelden verschijnen in vluchtige media als internet, billboards en mobiele telefoons. Terwijl de reguliere kranten en tv kanalen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden verkoopt Apple meer iphone apps dan ooit tevoren. Er komen steeds meer producten op de markt die de gewenste informatie selecteren en op maat aanleveren. De consument laat zich niet meer bedienen maar bedient zichzelf.

Het museum signaleert deze ontwikkelingen en constateert dat dit consequenties heeft voor het erfgoed van onze cultuur. Verzamelaars zetten tegenwoordig hun objecten zelf online op Flickr en Facebook om zo hun persoonlijke fascinaties te delen met anderen. Zo beheert iedereen als het ware een “persoonlijk museum” en worden documenten zorgvuldig bewaard op de computer.

Het Graphic Design Museum is zich bewust van het huidige democratische digitale tijdperk waarin het verzamelen, digitaliseren, het opslaan en presenteren van informatie en beeld voor iedereen mogelijk is. Activiteiten waarmee voorheen uitsluitend de musea zich bezig hielden. De vraag hoe de selectie voor kwaliteit en bijzonder werk plaatsvindt duikt wel meteen op.

Het Graphic Design Museum introduceert het project Dutch Design Database, dit is een experimenteel project gericht op het verzamelen en in kaart brengen van beeldmateriaal op het gebied van visuele communicatie. Het museum wil met dit project overzicht scheppen in het nederlandse historische grafische erfgoed maar meteen ook de positie bepalen voor de wildgroei van nieuw beeld dat wordt rondgepompt door de media.

Het grafische werk van voor de jaren 90 bestond vooral uit objecten, terwijl het werk van na de jaren 90 voornamelijk uit bestanden bestaat. De verschuiving van materieel naar immaterieel behoeft andere methoden voor verzamelen en beheren. Op dit moment bevat de Dutch Design Database al meer dan 28.000 beelden dankzij de ontwerpers die hun werk hebben ge-upload. In het museum kunt u vanaf 27 juni deze database fysiek ervaren, maar ook virtueel "doorbladeren".
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).