michelle on Mon, 17 Aug 2009 16:18:17 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] (Un)limited Design Contest laat iedereen ontwerpen


*(Un)limited Design Contest laat iedereen ontwerpen*
*IdeeÃn om te delen, te kopiÃren Ãn aan te passen in een open design wedstrijd*

AMSTERDAM, 17 augustus - Een druk op de knop en de lamp, armband of chocolaatje van je dromen rolt uit een machine. Dit is de realiteit van nu - moderne digitale fabricageapparatuur maakt het mogelijk. En tot 12 oktober 2009 kun je het zelf uitproberen.

Het is zo simpel als langskomen bij een van de FabLabs in Nederland en meedoen aan de (Un)limited Design Contest <http://www.unlimiteddesigncontest.nl>. Professionele ontwerpers en niet professionals worden uitgenodigd mee te doen.

De wedstrijd is een experiment in open design - creativiteit die ontstaat door het publiekelijk delen van informatie en open-source software om mee te ontwerpen en te produceren. Deelnemers kunnen een nieuw ontwerp maken of bestaande ontwerpen aanpassen, inclusief de inzendingen van anderen. Daarom worden naast de ontwerpen zelf ook de blue prints en de instructies van de inzendingen gepubliceerd op de wedstrijdsite.

"Met de contest willen we een open manier van vormgeven onder de aandacht brengen, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit de richting is waarin innovatie zich beweegt", zegt Roel Klaassen, programmamanager bij Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion.

/De (Un)limited Design Contest is een project van Premsela en Waag Society in samenwerking met de Nederlandse FabLabs en Creative Commons Nederland./


*FabLab ontwerp workshops*
In september en oktober zullen drie bekende Nederlandse ontwerpers workshops geven rondom de drie categorieÃn van de wedstrijd: Food, Fashion en Form. De productontwerper Frank âTjepâ Tjepkema, food designer Marije Vogelzang en modeontwerper Zelda âZldaâ Beauchampet zullen tevens hun eigen ontwerp gebruiken als inspiratie voor de deelnemers.
*
*
*Dutch Design Week*
Premsela en Waag Society stellen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de genomineerde ontwerpen tentoon. Tijdens de week wordt ook een tijdelijk FabLab geopend voor publiek om te ontwerpen en te experimenteren.

De drie winnaars worden op 23 oktober feestelijk bekendgemaakt. Per categorie (Food, Form en Fashion) zal ÃÃn product als winnaar gekozen worden. De winnende producten zijn vervolgens in de 0900-Design winkel en via hun website verkrijgbaar. Winnaars krijgen van 0900-Design ondersteuning in het positioneren van hun product in de markt.
*
*
*Hoe kan je je inschrijven?*
Kijk op www.unlimiteddesigncontest.nl <http://www.unlimiteddesigncontest.nl> of meld je aan tussen 13 augustus en 12 oktober bij een FabLab in Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Voor FabLab contactinformatie, zie www.amsterdam.fablab.nl <http://www.amsterdam.fablab.nl> (Amsterdam), www.cabfablab.nl <http://www.cabfablab.nl> (Den Haaf) of www.protospace.nl <http://www.protospace.nl> (Utrecht).

*NOOT VOOR REDACTIE:*

*Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u terecht bij:*
/Vanessa van Houtum, Project Manager/
/Telefoon: +31 (0) 6 14674491/
/E-mail: houtum@premsela.org <mailto:houtum@premsela.org>/
/Interviews met de designers, op aanvraag./

*Over Premsela*
Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion werkt sinds 2002 aan de verbetering van het culturele designklimaat in Nederland. Dat gebeurt door middel van lezingen, debatten, tentoonstellingen onderzoek en publicaties, in binnen- en buitenland. De komende jaren voert Premsela meerjarige programma's uit op het gebied van erfgoed en geschiedenis, mondialisering en amateurisme. Premsela is de uitgever van Morf, het grootste designtijdschrift van Nederland, en van de internationale portal Design.nl.
www.premsela.org <http://www.premsela.org>

*Over Waag Society*
Stichting Waag Society is een medialab opgericht in 1996 en gevestigd in Amsterdam. Waag Society onderzoekt en ontwikkelt projecten, pilots en prototypes, waarbij zij gebruik maakt van creatieve technologie voor sociaal en culturele innovatie. Als internationaal bekend instituut behoort Waag Society tot de grootste creatieve medialabs ter wereld en ontwikkelt nieuwe media en e-cultuur binnen de domeinen zorg, samenleving, cultuur en onderwijs. Waag Society hanteert de methode van Creative Research, experimenteel interdisciplinair onderzoek waarin kunstenaars, creatieven en gebruikers centraal staan en een grote invloed hebben op het eindresultaat: Users as Designers.
www.waag.org <http://www.waag.org>

*Over Fablabâ*
Fablab is een ruimte met meerdere computergestuurde machines voor het maken van prototypen en modellen, naar concept van Neil Gershenfeld, MIT (USA). Het FabLab werkt met open source en open content.â Voorbeeld van machines zijn: Spirit GE Laser cutterBZT, pf 1000c Milling Machine, Modela MDX-20, CAMM 1 GX-24 Vinyl cutter, Brother DB2-B714 Lock Stitch Machine, Janome MC 200E Embroidery machine
www.fablab.nl <http://www.fablab.nl>

*Over Creative Commonsâ*
Creative Commons Nederland streeft de ontwikkeling en promotie van en de voorlichting over de Creative Commons-licenties in Nederland na. Creative Commons licenties stellen makers in staat om hun auteursrechtelijk beschermd werk voor bepaalde vormen van hergebruik vrij te geven, zonder dat de bescherming die het auteursrecht hen biedt, wordt opgegeven. Hiervoor zijn een aantal standaardlicenties ontwikkeld die gratis en openbaar op het internet beschikbaar zijn.
www.creativecommons.nl <http://www.creativecommons.nl>
*
*
*Over Dutch Design Week*
Tijdens de Dutch Design Week 2009, zal Eindhoven gedurende 9 dagen compleet in design zijn ondergedompeld. Het grootste design event in Nederland biedt een platform voor gerenomeerde design bureaus, bekende designers, opkomende design talenten en net afgestudeerde studenten. Naast (Un)limited Design Contest zal ook Design|LAB uit Eindhoven georganiseerd door Studium Generale in het Gaslab op het TU terrein workshops, lezingen en presentaties geven.
www.designlab.nu <http://www.designlab.nu>
www.dutchdesignweek.nl <http://www.dutchdesignweek.nl>
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).