michelle on Thu, 10 Sep 2009 12:24:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Alternatieve biologie op 11-9-2009


De VivoArts School for Transgenic Aesthetics Ltd. (VASTAL) is een tijdelijk onderzoeks- en opleidingsinstituut van biokunstenaar Adam Zaretsky en Waag Society. Zaretsky gebruikt levende organismen in zijn kunst. VASTAL organiseert in september een viertal activiteiten.

Op 11 september 2009 wordt de lezing/discussie Alternatieve biologie gehouden: Transgenetica onder invloed van zonlicht, synthetische biologie, biomimicry in de nanotechnologie, postnatuurlijke historie en groene biobrandstof.

Huub de Groot is hoogleraar biofysische organische chemie aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de winning van biobrandstoffen uit micro-organismen door blootstelling aan zonlicht. Zijn aandacht gaat daarbij uit naar de ontwikkeling van bruikbare en duurzame technologieën bedoeld ter vervanging van fossiele brandstoffen.

Richard Pell is hoogleraar kunstgeschiedenis aan Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS) en mede-oprichter van het Center for PostNatural History (www.postnatural.org). Rich zal spreken over het onderzoek van het Center naar de geografische plaatsing van transgene planten en dieren. Ook zal hij iets zeggen over synthetische biologie en zijn rol als iGEM Judge.

Wanneer?
11 september 2009
20:00 – 22:00 uur

Waar?
Flamingoserre,
Plantage Middenlaan 41 a,
1018 DC Amsterdam

De toegang is gratis. Reserveren is niet noodzakelijk.

Zaretsky: "Ik wil mensen kennis aanbieden, waardoor ze hun angst voor complexiteit kwijtraken en ze aan het debat over deze technologie gaan deelnemen. In de workshops die ik met VivoArts geef, leer je wel de technieken uit het laboratorium […]. Maar het eigenlijke doel van die ervaring is het nadenken over wat je aan het doen bent. Het gaat niet om het leren invoegen van een gen in een ander organisme, maar om de vraag waarom we dat willen en welke gevolgen het heeft."

Uit: ‘DNA in de keuken’ door Tracy Metz, NRC/Handelsblad, 10 juli 2009.
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).