Josephine Bosma on Sun, 10 Oct 2010 04:34:10 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Bijzonder, veelbesproken en betwitterd kunstproject: ether invasie van het MoMA


Gastgebruik MoMA door Nederlandse kunstenaarhttp://www.sndrv.nl/moma/Aanstaande zaterdag 9 oktober presenteert de Nederlandse kunstenaar Sander Veenhof in samenwerking met zijn New Yorkse collega Mark Skwarek een expositie in het Museum of Modern Art in New York. De expositie beslaat alle zes verdiepingen, inclusief een speciaal voor de gelegenheid aanwezige zevende verdieping. Het MoMA museum zelf is niet betrokken, en is ook niet op de hoogte gesteld. De tentoonstelling is binnen de muren van het museum geplaatst op basis van augmented reality techniek. Dat is het positioneren van virtuele elementen op specifieke plaatsen in de fysieke ruimte. Reguliere bezoekers van het museum kunnen de tentoonstelling daarom niet waarnemen, maar diegenen die rondkijken door een hedendaagse smartphone met camera (zoals een iPhone of een Android telefoon) zien een mix van fysiek aanwezige kunst en virtueel geplaatste werken.


De tentoonstelling toont hoe de scheiding tussen fysieke werkelijkheid en virtuele realiteit vervaagt, maar de implicaties daarvan zijn nog significanter. De muren van het MoMA vormen niet langer de heilige definitie van wat als kunst gepresenteerd wordt en wat niet. Bezoekers bepalen zelf wat zij zien, kunstenaars bepalen zelf waar zij wat tonen. Is het nog te vroeg om te stellen dat de orde van musea, curatoren, galeristen, kunstenaars en publiek ondersteboven ligt? Dan moet virtuele kunst aanschouwd binnen een objectief kritische kunst context zich staande weten houden. Het bastion van moderne kunst MoMA leek Veenhof en Skwarek een ideale plek om dat te onderzoeken.


Zelf onuitgenodigde gastgebruikers van het museum, claimen Veenhof en Skwarek niet alle beschikbare virtuele ruimte, maar nodigden zij kunstenaars wereldwijd uit ook een werk of een gehele parallelle virtuele expositie te plaatsen op 9 oktober. Wellicht wordt zaterdag dus een hele verzameling virtuele tentoonstellingen geopend, misschien slechts één, of misschien zelfs geen een, als het MoMA het gebruik van mobiele telefoons die dag verbiedt.


Opening: zaterdag 9 oktober 16:00 door een Twitterende 'augmented' Bruce Sterling

Lokatie: MoMA, NYC - verdiepingen 1 t/m 6 + virtuele 7e verdieping

Benodigd: iPhone or Android device met daarop de "Layar AR browser"


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).