Tjebbe van Tijen via Chello on Sat, 20 Oct 2012 14:12:54 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Leers & Rieu op Tournee in Afrika in 2013


Leers & Rieu op Tournee in Afrika in 2013

HOE MOET DAT NU VERDER MET LEERS? enkele jaren terug maakte ik bij het afscheid van Gerd Leers als burgermeester van Maastricht een stasieportret van Leers die ooit de Machiavelli prijs kreeg en ondanks zijn dubbelrol als burgervader in Limburg en bouwspeculant in Bulgarije toch van een prachtig afscheidsfeest mocht genieten met zijn vriend André Rieu op het vrijthof in Maastricht.

Leers heeft het ver geschopt, maar hoe moet het nu verder?

Maar nu, na de val van het Kabinet Rutte I en het CDA als regeringspartij?

Wat te doen na een ministerschap van "Immigratie en Asiel" geprojecteerd op de achtergrond van vertrekweigeraars in miezerige tentenkampen. Dat weinig glorieuze beeld blijft hangen. Dat past niet bij een mooi glimmende pak en een flamboyante stropdas.

Er is geen weg terug naar Maastricht, of het moet zijn als secondant spreekmeester bij de 'troupe' van André Rieu... misschien een tour samen met Rieu door de migratiegebieden in Afrika? Een Weense wals in de Sahel of een polka in Somalië. Zouden ze er daar van gediend zijn?

Op het eerste gehoor klinkt dat raar, maar was het niet in 2009 dat ik las:

"André Rieu denkt er serieus over na om een concert te geven op de Noordpool. Daarmee wil de wereldberoemde violist en orkestleider uit Maastricht aandacht vragen voor het smelten van de ijskappen en klimaatverandering." (*)


Dat mondiaal engagement van de grote orkestleider zou eveneens ingezet kunnen worden voor het probleem van oorlogsellende en armoede en het lokkende rijke Europa. De avonturen van Rieu in Afrika met Leers als explikator is zonder meer voorstelbaar.

Dit politieke drama-panorama staat op Flickr:

http://flic.kr/p/dmdGFh


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).