Paradiso | Het Wonder van Eindhoven on Mon, 14 Jan 2013 11:00:25 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Het Wonder van Eindhoven



PERSBERICHT

Maandag 14 januari 2013

Nieuwe namen voor het Wonder van Eindhoven
Amsterdam zet lichtstad in de schijnwerpers

Voor het culturele festival Het Wonder van Eindhoven zijn nieuwe namen en programma onderdelen bekend gemaakt. Aan het avondprogramma in Paradiso op zaterdag 16 februari zijn onder meer Eefje de Visser, de robotband van TeamDARE en André ‘Drosha’ Grekhov toegevoegd. Eerder die dag is er een design conferentie over de invloed van Eindhovens ontwerp op de wereld van het design, met o.a. Gijs Bakker en John Körmeling als sprekers. En de Melkweg toont in de maand februari werk van vier Eindhovense fotografen en een aantal werken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Allemaal in het teken van Eindhovens heden en verleden als creatieve biotoop, een verhaal dat wordt verteld door Paradiso, de VPRO en Uitgeverij Podium

Avondprogramma Paradiso
Nieuwe namen zijn aan de line-up van het programma in Paradiso op zaterdagavond 16 februari toegevoegd: Eefje de Visser, TeamDARE robotband, André ‘Drosha’ Grekhov, Maurits Westerik (GEM) en the Ruggeds. Het programma bestaat uit een afwisselend en divers programma van popmuziek, design, presentaties, kunst, technologie, wetenschap, geschiedenis en meer. Al eerder waren bekend gemaakt: Rob van Gijzel (Burgemeester Eindhoven), Frits Spits, Arno Kantelberg, Rob van Hattum, Charles Esche (van Abbemuseum), Frans Nauta (oud-secretaris van het Innovatieplatform), korte productpresentaties door designers en mensen van de Technische Universiteit en de High Tech Campus, Theo Maassen, Fresku, The Kik, Anneke van Giersbergen, Stuurbaard Bakkebaard, Armand en Ad van Meurs (The Watchman). Meer informatie en kaarten via de website van Paradiso, www.paradiso.nl.

Design conferentie
Wat maakt Eindhoven dé designstad van Nederland? Waarom gebeurt er in Eindhoven zoveel en waarom trekt de stad grote nationale en internationale namen op gebied van design aan? Heeft de gemeente hierin een leidende rol gehad, zijn het de ontwerpers zelf die dit proces in gang hebben gezet of komt het door de belangrijke rol van onderwijs in de stad? Deze vragen staan centraal tijdens de design conferentie op zaterdagmiddag 16 februari, van 13.00 tot 17.00 uur in De Balie. Jos Roijmans en Ton van Gool vertellen het verhaal van het Strijp S complex. Rob van der Ploeg deelt zijn ervaringen met het opzetten van de creatieve broedplaats Sectie C. Miriam van der Lubbe vertelt, als een van de grondleggers, over de Dutch Design Week. Gijs Bakker, een van de oprichters van Droog Design, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Design Academy en vertelt over het design onderwijs in Eindhoven. En architect/kunstenaar John Körmeling deelt zijn ervaringen met hoe het is om als ontwerper in Eindhoven te wonen en te werken. Meer informatie en kaarten via de website van Paradiso, www.paradiso.nl , en De Balie, www.debalie.nl.

Melkweg
De Melkweg Galerie toont het werk van vier Eindhovense fotografen: Ruud Balk (Ateliers); Norbert van Onna (Architectuur), Boudewijn Bollman (Strijp-S) en Jos Jansen (High Tech Campus) van vrijdag 1 t/m zondag 24 februari 2013. Een aantal werken uit de collectie van het Van Abbemuseum komt naar de Melkweg Mediaroom op vrijdag 15 t/m zondag 17 februari 2013. Het Van Abbemuseum presenteert de video-installatie Flooded McDonald’s (2009) van de Deense kunstenaarsgroep SUPERFLEX en een selectie tekeningen en lichtsculptuur Nog Een (1990) van John Körmeling. Beide tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens openingstijden. Zie voor meer informatie de website van de Melkweg, www.melkweg.nl .

Het Wonder van Eindhoven
Tijdens het festival in Amsterdam zijn er optredens, lezingen, tentoonstellingen en presentaties en is er aandacht voor popmuziek, design, beeldende kunst, documentaires, geschiedenis en wetenschap. Ook wordt Het Wonder van Eindhoven vastgelegd in boekvorm door Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire, met Brabantse roots. De VPRO besteedt er aandacht aan vanuit themakanalen Geschiedenis, Wetenschap en de VPRO Gids. Het digitale kanaal Holland Doc 24 staat vanaf 16 februari een week lang in het teken van de lichtstad met documentaires over Eindhoven zoals: 100 Films and a Funeral, Van Nipkow tot kleur, Kamer 306, Eindhoven Rockcity, De verveling voorbij en Memoires van een vergeetal.

Het Wonder Van Eindhoven laat zien hoe Eindhoven in de twintigste eeuw fungeerde als een Silicon Valley avant la lettre en hoe de stad zich opnieuw uitvindt in de eenentwintigste eeuw. In de 20e eeuw was Eindhoven een boomtown met een verhaal dat leest als Mad Men in Nederland. Eindhoven was de stad van Philips, de cd-speler, het fameuze NatLab en de automobielfabriek DAF. Vandaag de dag is de grootste stad van Noord-Brabant nog steeds een symbiose van bedrijfsleven, wetenschap, kunst en cultuur met onder andere de nieuwe bedrijvigheid op Strijp-S, de Dutch Design Week, de Design Academy, de High Tech Campus en de Technische Universiteit.

Het Wonder van Eindhoven is een initiatief van Paradiso, de VPRO en Uitgeverij Podium en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Eindhoven, Eindhoven365 en het VSBfonds.

Voor meer informatie: www.wondervaneindhoven.nl	
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).