Miriam Rasch on Mon, 18 Mar 2013 12:17:54 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Unlike Us Magazine: 10 artikelen over social media (in het Nederlands)


Nu verschenen: het Unlike Us Magazine: 10 artikelen over social media. Ga op je iPad naar unlikeus.dmci.hva.nl/ en kies voor 'Voeg toe aan beginscherm' om het magazine gratis te downloaden. Er is ook een pdf beschikbaar: Unlike Us Magazine: 10 artikelen over social media.

Het Instituut voor Netwerkcultuur publiceerde onlangs de Unlike Us Reader, die de bron vormt van deze tien Nederlandstalige kritische artikelen over social media. Ze zijn verrijkt met discussiepunten, filmpjes en links, onder redactie van Marc Stumpel en Miriam Rasch. Het magazine is gericht op een breed publiek, maar speciaal bedoeld voor gebruik in het onderwijs en dient als ingang voor de studie van sociale media zoals die verder uitgebreid in de Engelstalige reader aan bod komt.

Veel van de auteurs zullen spreken op de conferentie Unlike Us #3 - Social media: Join or Decline die plaatsvindt op 22 en 23 maart. Kijk op networkcultures.org/unlikeus voor meer informatie.

Woord vooraf

Als je niet op Facebook zit, tel je niet mee. In elk geval onder studenten lijkt dat vaak op te gaan. Maar wat betekent het om op Facebook te zitten, behalve dat je je vrienden 24 uur per dag kunt updaten over waar je bent en hoe je je voelt? Misschien ben je meer een twitteraar. Is het dan wel wenselijk dat alle tweets ooit verzonden tot in de eeuwigheid bewaard blijven in de Amerikaanse Library of Congress, zoals onlangs weer in het nieuws kwam? Stel nu dat je dat helemaal niet wilt, kun je daar dan wat aan doen?

In de INC Reader Unlike Us: Social Media Monopolies and Their Alternatives zijn rond de dertig artikelen bijeen gebracht waarin designers, programmeurs, onderzoekers en activisten dit soort vragen aan de orde stellen. Het Unlike Us Magazine biedt een selectie van tien artikelen die zijn vertaald en bewerkt voor een breed publiek. We hopen dat vooral studenten zich aangesproken voelen door het materiaal – tekst, video, links – en dat de discussiepunten aanzetten tot verder nadenken. Iedereen is tenslotte dag in dag uit online te vinden en zelfs als je heel bewust níet voor Facebook of Twitter kiest, is het haast onmogelijk om aan de sociale media-logica te ontsnappen.

Marc Stumpel en Miriam Rasch,
Instituut voor Netwerkcultuur
Amsterdam, maart 2013

Marc Stumpel and Miriam Rasch (eds), Unlike Us Magazine: 10 artikelen over social media. Amsterdam: Institute of Network Cultures, 2013. http://unlikeus.dmci.hva.nl/

Miriam Rasch, MA
Institute of Network Cultures
Amsterdam University of Applied Sciences | HvA
room 04A07
Rhijnspoorplein 1
NL-1091 GC Amsterdam
t: +31 20 5951865
f: +31 20 5951840
miriam@networkcultures.org
www.networkcultures.org

PO BOX 1025
NL-1000 BA Amsterdam

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).