Geert Lovink on Fri, 16 Jan 2015 12:01:23 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] stage bij INC


Stageplaats bij INC: Onderzoek naar digitale wensen en behoeften van kunst- en cultuurtijdschriften

Hou je van kunst en cultuur? Ben je geïnteresseerd in media, zowel op papier als online? Vind je een levendig publiek debat over de kunsten belangrijk? Het lectoraat Netwerkcultuur zoekt voor een onderzoeksproject in samenwerking met het Domein voor Kunstkritieken het Laboratorium Actuele Kunstkritiek een student (stage/afstuderen) voor een

Onderzoek naar digitale wensen en behoeften van kunst- en cultuurtijdschriften
4 maanden, 3-4 dagen per week, februari t/m mei 2015

Een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse kunst- en cultuurtijdschriften, het lectoraat Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam en het Amsterdam Creative Industries Network brengt sinds 2012 schrijvers, beeldmakers, vormgevers en webredacteuren samen. Overheidssubsidies lopen terug en de tijdschriften moeten op eigen kracht zichzelf heruitvinden. Een papieren tijdschrift maken is waar deze redacties ruimschoots ervaring in hebben – maar de stap naar het digitale domein is vaak lastig. Terwijl digitalisering ook kansen biedt; juist nu moet het mogelijk zijn een nieuw publiek aan te boren.

Er is al veel materiaal verzameld omtrent deze vragen (zie http://actuelekunstkritiek.org/) maar om scherp te krijgen wat de volgende stap is naar een actuele, relevante en digitale kunstkritiek is het nodig een compleet beeld te krijgen van de wensen en behoeften van de betreffende redacties: dan gaat het om organisatie, tools, inhoud en vorm – tekst, (film)beeld en audio, interactief en via verschillende dragers (web, podcasts, YouTube, sociale media). Zo’n inventarisatie zal bij voorkeur gebeuren door een enquête, gevolgd door face-to-face interviews. De resultaten worden gepresenteerd op een bijeenkomst voor alle deelnemers in mei 2015. Op deze bijeenkomst zullen ook rondetafelgesprekken, intervisies en workshops plaatsvinden. Bij de organisatie van deze dag zul je ook een rol spelen. In een vervolgtraject worden de noodzakelijke stappen naar een gedigitaliseerde werkomgeving ook daadwerkelijk gezet.

We zoeken een enthousiaste HBO- of WO-student met belangstelling voor kunst en cultuur die dit onderzoek onder begeleiding gaat opzetten en uitvoeren. Dat kan in de vorm van een stage of voor een afstudeeronderzoek, of anderszins. Je bent niet bang om op pad te gaan, mensen te interviewen en na te bellen en weet je zowel in woord als geschrift goed uit te drukken.

Het lectoraat Netwerkcultuur (INC) is onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam en houdt zich in de vorm van toegepast onderzoek, evenementen en publicaties bezig met het veld van de digitale cultuur. Binnen het recentelijk opgezette Publishing Lab waar dit onderzoek is ondergebracht, worden projecten opgezet op het snijvlak van uitgeven en digitale technologieën, zowel in print als digitaal.

De student maakt onderdeel uit van een klein team binnen een grote organisatie. Wij bieden:

	• de kans om deel uit te maken van een inspirerend en gedreven onderzoeksteam;
	• ervaring in onderzoek, de kunst- en cultuursector en nieuwe ontwikkelingen in uitgeven en media;
	• zelfstandigheid, vrijheid én gedegen begeleiding;
	• een uitgebreid netwerk van een groot aantal Vlaamse en Nederlandse kunstenaars, media, onderwijsinstellingen, 			onderzoekscentra en culturele instellingen;
	• een compensatie van ongeveer € 400 per maand.
Voor meer informatie neem je contact op met de projectleider Miriam Rasch, miriam@networkcultures.org of 020-5951865.

Reageren: stuur je motivatie en cv naar miriam@networkcultures.org voor 25 januari 2015.


______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).