Dan Masca on Fri, 28 Feb 2003 19:30:09 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Patapievici zice


intr-un articol de pe DWelle.de
 
http://www.dwelle.de/romanian/irak/356281.html
...
 
Atitudinea scriitorului romān Horea-Roman Patapievici este mai critica. Nu numai pentru politicieni, ci si pentru generatia tīnara din fostele tari socialiste, Uniunea Europeana nu mai este astazi un sistem de referinta:

"Formula de Occident pe care astazi tineretul o īmbratisaza se refera nu la occidentul Europei, ci la occidentul Europei īnsasi, care este Statele Unite. Daca ne uitam, sociologic vorbind, la optiunile majoritatii tinere a populatiilor din Europa Centrala si de Est, o sa vedem ca toate aspiratiile acesteia sunt īndreptate spre Statele Unite, pentru ca procesul de integrare europeana la suprafata politica si institutionala se face prin intermediul institutiilor legate de integrarea europeana, dar īn fapt exista un curent subteran profund, care arata ca integrarea se face direct īn Statele Unite, īn valorile, īn cultura populara..."

Se formeaza cu adevarat īn Europa de Est - asa cum s-a exprimat Rumsfeld - o "Europa noua", care se orienteaza īn general dupa Statele Unite, īn opozitie cu "vechea Europa", respectiv Germania si Franta? Scriitorul si criticul literar grec Demosthenes Kourtovik inverseaza termenii acestei clasificari:

""Noua Europa" - asa cum o īntelege Rumsfeld - este de fapt "vechea Europa", caci "Europa veche" este sinonim cu acea supunere oarba fata de politica americana. Atitudinea celor mai multe guverne europene ar putea īnsemna, dimpotriva, semnalul pentru o Europa cu adevarat "noua". Polarizarea ce se contureaza acum īntre America si Europa este, poate, momentana; dar ea semnalizeaza, dupa parerea mea, un proces mai adīnc, mai īndelungat. Europa si Statele Unite evolueaza īndepartīndu-se."