Vlad Nanca on Sat, 13 Dec 2003 09:16:15 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] expozitie cu tema muzicala



2020 vs HT003 prezinta

Expozitie cu tema muzicala

Galeria HT003 16 decembrie 2003 – 17 ianuarie 2004

 

Tom Wilson 

Milos Jovanovic 

Grupul Sanitar 

Andreea Paduraru / Parazitii 

Tom Wilson este promoter. Milos Iovanovic este designer. Andreea Paduraru este regizor. Grupul Sanitar nu canta. Aceasta este prima expozitie cu tema muzicala din Romania. 

 

Selectioner: Vlad Nanca

Vernisaj marti, 16 decembrie ora 18.30 

in prezenta autorilor si a formatiei Parazitii 

si cu muzica pusa de Dreamrec.

Expozitie realizata cu sprijinul Centrului Intenational pentru Arta Contemporana

Galeria HT003 este in str Hanul cu tei nr 22 cu accesul din str. Lipscani si str Blanari.

Programul de vizitare: de luni pana vineri intre 11-18, sambata 11-14, duminica inchis.

+++++++++

2020 vs HT003 prezinta

Expozitie cu tema muzicala

Galeria HT003 16 decembrie 2003 – 17 ianuarie 2004



 

Expozitie cu tema muzicala

 

 

"…am intins miinile si m-am simtit minunat, muzica asta ma facea sa calatoresc, in centrul a ceva, aproape ca nimic nu era mai bine decit sa dansez ore intregi relaxat." 

"Azi a fost un mare party…"

Selim özdogan, Mai mult (roman), Aufbau Verlag Berlin 2002 

 

"to spin without fingers"

John Wyatt 1735, inventatorul masinii de tesut

 

 

 

p e r c e p t i a

Stim deja ca doar o mica parte din invatat are loc in scoli.Astazi poti sa inveti din grafica unui flyer, poti sa inveti din stilul muzical propus de un DJ de care nici macar nu ai auzit. Astazi poti sa inveti dintr-un clip muzical. 

Fara sa realizam traim o revolutie culturala in continua desfasurare. Incepind cu anii 90’

cultura cluburilor afecteaza din ce in ce mai mult viata de noapte si viata de zi. Este o schimbare care ne afecteaza metabolismul si productiile culturale si felul in care ne investim pe noi insine din punct de vedere social, economic si biologic.

Pentru prima data a fost recunoscut potentialul subcultural al party-urilor si al DJ-ingului. 

Pe linga capitalul monetar astazi avem un capital subcultural care odata acumulat modifica layout-ul vietii noastre de zi cu zi. Perceptia – cunoasterea mediului inconjurator – antreneaza si perfectioneaza gusturile noastre stilistice si estetice. 

A trai in mod prelungit inconjurat de aceste productii culturale (flyere, liste de DJ, videoclipuri) ne invata sa diferentiem si sa facem distinctii micronice intre lucruri aparent similare. Astazi inveti sa faci distinctia dintre electroclash si ghettotech, intre new skool si freestyle si sa recunosti MC-ul de pe post. 

O specializare asemanatoare cu cea a cunoscatorilor de vinuri care identifica bouquet-ul vinului opereaza din ce in ce mai des, facindu-ne sa fim selectivi si atenti cind e vorba de compozitia vizual-auditiva a vietii noastre. Asta se intimpla chiar si cind devenim superficiali sau nu constientizam ce facem – a cauta ceea ce e cool a devenit un reflex cultural.

 

 

p r o d u c t i a d e a r t e f a c t e

Toate artefactele strinse in expozitia asta sint deja puternic integrate, puternic conexate unele cu altele, de aceea si-au pierdut specificitatea geografica, istorica sau culturala. Ea exista acum ingropata in continuitatea procesului de productie. DJ Democracy o sa continue sa aiba loc in mai departe, Milos o sa continue sa produca flyere pentru Web, Parazitii o sa scoata noi clipuri muzicale iar Grupul Sanitar o sa mimeze si alte nume mari ale muzicii. 

Cine mai stie azi legatura dintre DJ Democracy si Stick it On din Birmingham? Pe cine intereseaza care e relatia lui Milos cu Serbia? Oare citi amplaseaza istoria Parazitilor intr-o istorie mai larga a hip-hop-ului? Citi o sa se lase de playback dupa ce o sa asculte Grupul Sanitar?

Trebuie sa ne bucuram ca macar putem trasa primele liste facute de Tom pentru primul DJ Democracy, sa fim fericiti ca avem the best of Milos in domeniu de flyere si ca avem cum sa vedem Parazitii pe un monitor intr-o galerie din centrul Bucurestiului si pe cei de la Grupul Sanitar impartind invitatii cu supozitoare sigilate.

 

 

a r h i v a r e a v i z u a l a a f e n o m e n u l u I m u z i c a l 



Un alt aspect important pe care vreau sa-l discut aici este aspectul vizual al culturilor de club si rolul memoriei. Aceasta expozitie se configureaza in jurul unor artefacte eminamente vizuale – dovezi ale importantei acordate interfetei grafice atunci cind e vorba de compozitia unui track sau a unui flyer. Cuvintul, textul, imaginea, toate acestea se adreseaza ochiului si cu toate astea sint strins legate de muzica pe care o suporta, sprijina si promoveaza. 

 

Asa arata muzica!

Capacitatea de stocare a informatiei merge in paralel cu perderea informatiei. Flyerele sint aruncate, risipite; afisele-listele sint putine si se pierd repede videoclipurile se succed intr-un ritm rapid si trupele boyzband se desfiinteaza de la sine. O expozitie de acest tip blocheaza temporal aceste scurgeri de informatie, ea produce o arhivare automata a unor momente voit trecatoare. 

Asta au incercat si Norbert Möslang si Gianni Jetzer in proiectul lor Electronic Music Archive desfasurat intre 6 Septembrie si 9 Noiembrie 2003. 

Si aceasta este o incercarea de arhivare si identificare a unor peak-uri subculturale. Asta se intimpla cu toate aceste artefacte. In continuare eu vin cu aceste texte si ele alaturi de 

statement-ul celor implicati constintuie un singur corpus.

Pina acum nu am folosit termenul de artist pentru ca nu este vorba de artisti in sensul de artisti plastici sau artisti lirici. Daca exista vre-un statement comun atunci acesta este no artist=no logo. Sa fii membru UAP sau artist profesionist nu mai este demult un criteriu de selectie si nici nu constituie gradul in care poti influenta direct sau modifica coordonatele culturii vizuale. Prin prelungirea oculara a fenomenului muzical, sustinut de impactul sau social, vedem cu ochii nostrii directia unui megatrend comparabil poate doar cu jocurile pe calculator si advertising industry cind e vorba de potential cultural revolutionar.

De la "It’s more fun to compute" (Kraftwerk, "Computerwelt", 1981) si pina la "It’s cool, it’s hot, it’s everything I’m not" (Dirty Harry, "D’Bop", 1988), muzica electronica si-a sublimat apetitul electronic. Astazi in 2003 nu facem decit sa proclamam ceea ce filozoful Günther Andreas numea deja in 1956 ‘rusinea prometeica’ – rusinea omului fata de masinile care sint intotdeuna mai perfecte ca el si a caror performanta rotativa parca batjocoreste impotmolirea noastra in propria corporalitate carnala.

 

Stefan Tiron





Vlad Nanca

Calea Grivitei 39, Apartament 8, Sector 1, 010703 Bucuresti ROMANIA
Tel +40 21 6504452   /  Fax +40 21 3121311  /  Mobile +40 723 240434










---------------------------------
   BT Yahoo! Broadband - Save £80 when you order online today. Hurry! Offer ends 21st December 2003. The way the internet was meant to be. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/