Irina Cios on Mon, 31 May 2004 11:07:45 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] vernisaj SHAKE THE LIMITS!


Centrul International pentru Arta Contemporana & Muzeul National de Arta Contemporana 

va invita sa participati la vernisajul expozitiei:


SHAKE THE LIMITS

vineri 4 iunie, 2004, 18:00

MNAC /  Kalinderu Media Lab, 

Str. Vasile Sion nr. 2 - 4, Bucuresti,


Artisti participanti: Daniel Blaufuks (PT), Pavel Braila (MD), Alexandra Croitoru (RO), Joao Paulo Feliciano (PT), Angela Ferreira (PT), Veli Grano (FI), Teodor Graur (RO) Tellervo Kalleinen (FI), Mihaela Kavdanska (BG/RO), Dominik Lejman (PL), Ciprian Muresan (RO), Cristian Pogacean (RO), RASSIM (BG), Miguel Soares (PT), Time's Up (A), Roi Vaara (FI)


Curator: Maria Rus Bojan (RO/NL)


Expozitia va fi deschisa in perioada 5.06 - 25.07.2004, de marti pana duminica, intre orele 10:00 - 18:00


Shake the Limits face parte din proiectul european Re:Location & Shake in cadrul programului Cultura 2000 al Uniunii Europene cu sprijinul Guvernului Romaniei.


--------------------------------------------------------------------------------


www.re-location.org 



--------------------------------------------------------------------------------


Limita este un principiu de organizare care explica atat identitatea lucrurilor precum si existenta oricarui univers in general. Pornind de la aceasta asertiune, conceptul proiectului Shake the Limits poate fi inteles ca o strategie de definire a unor identitati intr-un cadru atat de permisiv cum este cel european. Daca delimitarea geografica a unui continent sau simpla alcatuire a unei harti presupune o pozitie exterioara, neutra si obiectiva,¨Shake the Limits¨ propune reversul acestei idei, potrivit caruia este posibila trasarea unei harti afective a Europei din chiar interiorul ei. Aceasta strategie imaginativa, tradusa printr-o abordare topografic-metaforica are sensul de a sublinia faptul ca Europa este mai mult decit un teritoriu geografic clar delimitat. In acest sens, proiectul poate fi interpretat ca o incercare de aducere in prim plan a unor demersuri artistice specifice pentru spatiile de frontiera, in ideea de a analiza relatia dintre centru si periferie, pornind in sens invers, de la margine spre centru. O astfel de abordare presupune multiplicarea perspectivelor, ceea ce conduce la o viziune mai deschisa si mai ampla asupra spatiului artistic european. Necesitatea unui astfel de discurs apare ca oportun mai ales acum, cind noi actori intra pe scena europeana. Se contribuie astfel in mod efectiv la multiplicarea zonelor de contact, la generarea unui alt tip de frecventare a distantelor si vecinatatilor, sau de practica a frontierelor, in dubla lor dimensiune - de separare si de comunicare. 

Frontierele sunt delimitari stricte ale unor teritorii administrative care inca functioneaza ca un model teoretic al inchiderii spatiale. In opozitie cu acesta, celelalt model - al deschiderii spatiale pe orizontala - reprezinta o reactie fireasca la faptul ca teritoriile sunt mai inainte de toate traite si apoi divizate in entitati distincte. Cu alte cuvinte, reperele de orice fel care ne indruma viata de zi cu zi sunt parte integranta din spatiul trait, in timp ce granitele sunt o componenta a spatiului conceput in mod rational. Arta nu este altceva decat o obiectivare a spatiului trait care isi gaseste resursele in producerea de reprezentari, semne si simboluri care sunt organizate dupa o anumita ordine si ideologie.

Shake the Limits este asadar si o strategie de producere de spatii, conceputa special pentru a accesa cele mai diverse coduri artistice, permitind recunoasterea tuturor sistemelor culturale in absenta unui principiu ierarhic ordonator. Invitarea unor artisti din tari atat de diferite - de la extremitatile continentului european: Nord, Sud, Centru sau Est - are scopul de a sublinia ideea ca spatiul artistic este un spatiu privilegiat, fara granite sau infatuari teritoriale. In spatiul artistic nou creat Nordul primeste caldura Sudului, Estul nu mai doreste sa devina Vest antrenindu-se astfel cele mai surprinzatoare relatii, pe care numai o astfel de intilnire le poate genera.

Maria Rus Bojan



--------------------------------------------------------------------------------


Re:Location & Shake este un proiect de colaborare intre 8 centre europene de arta: Centrul de Arta Contemporana Casino Luxembourg (LU), Centrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti (RO), Centrul de Arta Contemporana Laznia, Gdansk (PL), Galeria Jana Koniarka Trnava (SK), migros museum, Zurich(CH), Halle fur Kunst Luneburg (D), OK Centrum Linz (A), Centrul National de Arta Contemporana Villa Arson, Nisa (F).


Aceste institutii fac parte din reteaua "Art Centers of Europe" fondata in 1999. Scopul acestei retele este de a crea o platforma de colaborare intre centre de arta care se afla inafara capitalelor traditionale ale artei contemporane, in zone mai putin consacrate si cunoscute. 


Re: Location 1-7/ Shake a luat nastere din dorinta de a reconsidera schimburile artistice intr-o Europa in plina transformare. Transformarile geopolitice generate de largirea progresiva a Europei, cele economice legate de introducerea monedei euro, si cele tehnologice, cum sunt accesul general la internet, au creat un teren propice colaborarilor intre institutiile situate in contexte diferite, facilitand in acelasi timp schimburile de informatii si facand sa sporeasca mobilitatea artistilor, curatorilor si chiar a publicului.




--------------------------------------------------------------------------------


Shake the Limits este un proiect realizat cu sprijinul: Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Bucuresti; FRAME, Helsinki; Ministerul Culturii, Portugalia; Institutul Artelor, Lisabona, Fundatia Calouste Gulbenkian, Lisabona; Fundatia Luso - Americana pentru Dezvoltare, Lisabona, Galeia Luis Serpa, Lisabona; Galeria Filomena Suares, Lisabona; Fundatia Culturala Sindan, Bucuresti, TVR Bucuresti. 

Multumiri speciale: Ambasadei Finlandei la Bucuresti si Ambasadei Portugaliei la Bucuresti

Sponsor: INNOVA, Minotti



--------------------------------------------------------------------------------


_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/