Dan Masca on Thu, 31 Mar 2005 14:32:50 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Re: [Info_Culture] Forme cu fond, i.e. ce/cum finanteaza MCC


Domnule Pelmus ,
indraznesc sa intru in acesta discutie purtata cu dl Matei , intrebindu-va :
1. Cunoasteti sistemul de finantare din bani publici din tarile care v-au finantat pina acum ? Daca da , ati putea face un studiu comparativ , care sa fie adoptat de functionarii MCC sau cei care aloca bani de la buget pentru proiecte culturale ?
Spun acest lucru pentru ca noi nu prea avem ce sa inventam, iar din cite vedem  tindem spre tarile din vest din mai multe puncte de vedere :) . Asa ca este mult mai simplu sa preiei ceea ce unii fac de ani de zile , iar rezultatele sunt evidente .

2. Zilele trecute un prieten , actor , imi spunea ca in Mures , consiliul judetean are alocate pentru 2005 vreo 2 miliarde lei pentru proiecte culturale .

As dori sa va intreb , avind in vedere ca in Targu Mures avem o sala frumoasa la Palatul Culturii , una la teatrul national si acum de curind un spatiu amenajat in Cetatea targu mureseana , cite proiecte ati propus dvs. spre finantare in tara , catre autoritatile ce conduc consiliile judetene sau primariile  oraselor cu bugete alocate pentru evenimente culturale ?

Nu cred ca strica independenta dvs. daca va asociati cu asociatii din provincie si care cunosc bine specificul zonei si din constructia unui proiect sa se poate obtina finantare de la institutii publice din provincie si care datorita micilor reglementari in ceea ce priveste descentralizarea pot sa decida in a finanta/co-finanta  proiecte ale artistilor valorosi din Ro , necunoscuti in multe locatitati din tara in care nu se intimpla mai nimic deosebit .

Este clar ca si domnul Bulat are dreptate cind spune ca banii de la buget vor fi putini , dar nimeni nu se plinge ca sunt putini sau multi din cite am observat , ci ca atitia cit sunt nu se impart conform unor criterii  normale anului de gratie 2005 .

De ce nu se impart asa putini cum sunt ,cum cere dl Pelmus si nu numai ?
Este o buna intrebare ce are raspuns cu siguranta.

Acum ca sa il contrazic pe dl Bulat , funcionar al MCC , ca banii nu sunt putini , pentru ca daca ar fi putini nu s-ar face risipa , am sa dau un exemplu recent .

 Putem citi la :
http://www.dailynews.ro/stiri/2005/03/6646.htm
ca Ministerul Culturii a finantat prin AER ca anumite edituri membre AER sa participe la tirgul de carte de la Paris.
Statul roman prin MCC a trimis la Paris pe banii contribuabililor romani edituri care pe situl Ministerului de finante apar cu datorii cumulate de niste miliarde de lei .

Sincer imi scapa ceva : nu avem bani la buget , dar dam bani de  la buget celor , care nu dau banii la buget conform legilor in vigoare .

Sau poate situl ministerului de finante nu este actualizat . Ma indoiesc pentru ca edituri care in trecut avea datorii , acum nu mai apar cu datorii .

Mai jos aveti citeva date preluate din baza de date a Ministerului de finante ( http://www.mfinante.ro ) 

  
Aceasta este o dovada ca desi nu sunt bani , nu se gindesc metode prin care sa facem ca acei bani putini ce ii avem pentru cultura sa fie folositi cu eficienta maxima , respectind valoarea si respectind contribuabilul si artistul ce nu au nici o vina ca si nici posibilitatea sa .

Totodata sunt proiecte culturale/artistice  care cu greu isi vor gasi finantari exclusiv de la firme private , ONG-uri, institutii europene si care fara o minima finantare din partea Statului roman risca sa nu se intimple .

Un exemplu concret ar fi Festivalul "George Enescu" , care anul acesta are un buget alocat de MCC  de peste 190 miliarde lei, buget si festival  admnistrat de o institutie subordonata MCC si specializata pe un anumit domeniu si aici vorbim de AREXIM .

Dan MASCAhttp://www.mfinante.ro/lista_datornicimm.jsp?datornic=albatros&caut=Cauta

Obligatii catre bugetul de stat constituite in perioada precedenta in care s-au
inregistrat obligatii restante 31.12.2004:
EDITURA ALBATROS SA 2.323.116.152 lei

RAO INTERNATIONAL PUBLISHING COMPANY SA 2.345.643.374 lei
EDITURA ENCICLOPEDIA RAO SRL 1.314.500.205 lei

HUMANITAS EDUCATIONAL SRL 681.481.425 lei
HUMANITAS SA 9.937.629.532 lei

NOI MEDIA PRINT SRL 423.551.074 lei 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/