Velisar Manea on Tue, 5 Apr 2005 09:36:24 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-ro] ROMANIA LUI BASESCU APARA HEGEMONIA SUA


    Strategia de aparare a Romaniei nu e in mod explicit favorabila HEGEMONIEI americane, asta e o speculatie luata ca adevar explicit de o pozitie antiamericana a domnului Ovidiu Tichindelanu si a majoritatii celor care scriu in mod curent pe aceasta lista. 
    Articolul, deci, dadea bine pe aceasta lista.
    Datele din articol sunt concrete, pozitia este si ea, evident, concreta. Dar intre aceste date si pozitia sunt alte date si judecati. Aceste alte date sau judecati sunt, dupa parerea mea, insuficiente sau gresite. (Totusi scrisoarea mea era o reactie la "aspectul" listei si nu neaparat la acest articol - adus in sprijinul unor pareri, simple, de pe lista.) 
    E normal ca intr-un Irak dezordonat si in situatia in care alte tari isi reduc sau retrag trupele sa existe o compensare. Unii isi retrag trupele datorita unor presiuni la care nu pot sau prefera sa nu reziste. S.U.A., initiatorii acestui razboi, trebuie sa-l termine asa cum au promis. Au calculat gresit durata lui, dar asta nu-i face mai teroristi decat teroristii. Daca trupele s-ar retrage, inclusiv efectivele noastre modeste Irakul s-ar afla intr-o criza si mai acuta, s-ar rupe dupa razboaie civile, terorismul nu ar mai putea fi controlat deloc de fortele lor slabe de ordine; ar fi si mai violent, prostia lor s-ar transforma intr-un macel. 
   Au scapat de Saddam Hussein dar perspectiva transformarii in mai multe state islamice si nedemocratice nu e buna nici macar pentru ei. Anul care urmeaza poate transa rezultatul razboiului fie intr-un succes (intarziat) fie intr-un esec. Retragerea ar insemna - si pentru binele irakienilor - esecul. Acest bine, veti spune, e relativ. Dar relativismul se opreste la marginea factorilor culturali, raul natural e universal: moartea, durerea, foamea.
    Faptul ca Basescu numeste strategia de aparare a Romaniei "razboi preventiv", suna ca un latrat de pekinez dar altfel poate arata o preocupare serioasa pentru aparare si un angajament decis in structurile NATO, mai decis ca al multor alte tari europene.
    Intrebare in final: ce face pozitia aceea, la ce indeamna, la retragere? la perseverarea in demascarea unui inca ne-dovedit imperialism american? Mai bine ne-am intreba ce sa facem cu ceea ce e evident raul si nu cu ceea ce ar putea fi acolo "unde nu te-astepti".
    E o chestie de buna-credinta.__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://amsterdam.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/