Irina Cios on Fri, 11 Nov 2005 15:30:53 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] fw: Comunicat de presa/invitatie


Goethe-Institut Bucuresti    Institutul pentru Relatii Externe,  Stuttgart                    


va invita la vernisajul expozitiei de arhitectura



Erich Mendelsohn 



Dinamica si functie. Viziunile realizate ale unui arhitect cosmopolit



luni, 14.11.2005, ora 18:00, in prezenta curatoarei Regina Stephan



mnac, Galeria Etaj 3/4, B-dul Nicolae Balcescu 2 (Teatrul National)

                                                             

 

Expozitia prezinta opera vasta a arhitectului Mendelsohn - organizata in grupe  tematice ordonate cronologic, ceea ce permite urmarirea si compararea evolutiei stilistice de-a lungul intregii vieti a arhitectului. Constructiile alese sunt documentate cu ajutorul schitelor si al planurilor, cu fotografii de epoca si cu 22 de machete.

În cadrul expozitiei va avea loc si un workshop, organizat pentru studenti ai Facultatii de Arhitectura.





Erich Mendelsohn nu lipseste din nici o istorie a arhitecturii secolului al XX-lea. De obicei însa nu este prezentata decât lucrarea sa mitica - "Turnul lui Einstein" din Potsdam, una din putinele opere construite ale expresionismului interbelic. Dupa acest manifest, Mendelsohn a realizat însa nenumarate opere -în Germania pâna în 1933, iar dupa exilul cauzat de originea sa evreiasca, în Anglia, Israel si Statele Unite. Intrarea într-un relativ con de umbra s-a datorat cu siguranta lipsei de radicalitate a arhitecturii sale: un modernism temperat, departat de utopia sociala a avangardei si sensibil integrat spiritului metropolitan, pe care l-a celebrat de-a lungul întregii sale vieti. Odata cu punerea în discutie a dogmei moderniste si cu reevaluarea arhitecturii urbane a secolului trecut, Mendelsohn a fost redescoperit si asezat la locul care i se cuvine. Eleganta si bucurie a formelor sunt poate termenii care caracterizeaza cel mai bine opera sa.

Pentru România, aceasta expozitie nu este doar importanta prin faptul ca prezinta creatia unui arhitect exceptional. Modernismul românesc interbelic, cu siguranta una dintre cele mai fertile si valoroase perioade ale istorie arhitecturii noastre, este foarte apropiat atât din punct de vedere formal, cât si ca atitudine generala, de conceptia lui Mendelsohn: aceasi lipsa de crispare ideologica, aceasi capacitate de a servi drept element identitar pentru o întreaga societate, aceasi toleranta si entuziasm pentru oras. Multe din elementele specifice lui se regasesc în cartierele de vile si pe marile bulevarde bucurestene: volumele pure, rotunjimile dinamice, balcoanele elegante si materialele pretioase exprima atât o stare de spirit sincrona, cât si valoarea de inspiratie a operei sale. De altfel, arhitecti formati în mediul lui Mendelsohn au lucrat si în România. Nu trebuie sa îl amintim decât pe Rudolf Fraenkel, si el arhitect evreu emigrat din Berlin, care a dat Bucurestiului câteva dintre cele mai valoroase cladiri ale anilor '30. 



Proiect realizat în colaborare cu Muzeul National de Arta Contemporana, Universitatea Nationala de Arhitectura si Revista "Arhitectura"



Va multumim pentru anuntarea acestui eveniment în presa si suntem onorati de prezenta Dumneavoastra la vernisaj.

 


Oana Lapadatu , Programmabteilung
Goethe-Institut Bukarest
---------------------------------------------------------
Str. Henri Coanda 22
RO-010668
Tel. +40/ 21 210 40 47, 210 41 18, 312 02 31
Fax +40/ 21 312 05 85
Email: spo2@bukarest.goethe.org
www.goethe.de/bukarest
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/