Gabriel Baldovin on Sat, 18 Feb 2006 13:08:55 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Ce este un stencil?


 Stencil s-a facut cu mult timp inainte de fenomenul urban de astazi. Insa imaginea realizata prin pulverizare prin spatiile goale ale unui sablon este doar o parte dintr-un complicat fenomen social. Stencilul este direct legat cu un mediu social si artistic nou: spatiul underground. Acesta a descins din spatiul social de tip mafiot, respectiv ca urmare a restrangerii razei de actiune de catre autoritati. Fara aceasta particularitate mediul mafiot ramane strans legat cu grosul respectabil al societatii prin relatii de afaceri ilegale. Spatiul underground poate ajunge la minima comunicare cu grosul societatii si aici se deosebeste fundamental de cel mafiot care se afla in mijlocul ei ca un virus. In fapt limitele respectabil-mafiot sint foarte flexibile si chiar difuze; capii mafioti nu pot exista fara politicieni sau autoritati de orice fel carora le platesc un fel de taxa de protectie mai mare. Dimpotriva spatiul underground este cu atat mai pur cu cat comunica cat mai putin
  cu moravurile societatii mijl ocii. Ermetismul absolut nu exista aici (cum nu exista in nici un alt caz in univers) insa atitudinea si cultura underground pretinde acest lucru. Insa fara parazitarea societatii mijlocii el nu poate exista fiind incapabil sa-si asigure cele traiului. Ascuns prin galerii de metrou abandonate, prin canale sau cladiri dezafectate si in curs de daramare grupul de insi underground adopta legile haitei. Traiesc din infractiuni minore: furturi, prostitutie, mici afaceri cu droguri. Metropola urbana le este camuflajul si faptul ca politia nu are timp sa se ocupe de ei este insasi cheia existentei spatiului underground. Atunci cand, cu dibacie si pricepere, reuseste sa faca din aceste ocupatii "afaceri de succes" spatiul underground devine unul mafiot.

 Insa lipsa inteligentei pentru realizarea acestor manevre este dublata de pastrarea cat mai naturala a spiritului uman, neafectat de legile si capcanele societatii "respectabile". Aceasta naturalete este cautata de artisti atunci cand fac arta underground, in cercand sa se elibereze de sclerozal rutinata a consumismului si aducand particularitati personale spiritului liber din acest mediu. Pe masura ce se indeparteaza de spatiul underground spiritul mafiot pierde multe dintre aceste calitati sub influenta birocratismului societatii mijlocii. Subcultura promovata de spatiul underground pornind de la hippie, punk sau in ultimul timp hip-hop este si ea abandonata mai mult sau mai putin odata cu trecerea in spiritul mafiot sau chiar in societatea respecabila. Dinamica retroconversiunii intre aceste sisteme sociale este in masura sa explice nuantele care se regleaza la periferia lor. Succesul in afaceri si, bunastarea este arbitrul acestei evolutii: adolescentul lipsit de experie
 nta sociala si, prin urmare, incapabil de a accede intr-o ierarhie respectabila se va refugia intr-o "viata de noapte" (cu somn ziua) si cu cat mai putin contact cu parintii si autoritatile care ii provoaca un sentiment de umilinta. Acest somn linistit de zi si frigiderul este singurul lui con tact cu societatea respectabila reprezentata de parintii sai. Evitarea lor este si un mod de a evita eventualele conflicte, ceea ce i-ar produce inchiderea acestor robinete ale civilizatiei. Evolutia sa se va face catre spatiul underground pur si apoi mai departe catre lumea respectabila. Asa se face ca vechii "golani" din Piata Universitatii ajunsi patroni au votat la un moment dat cu PSD si Iliescu de teama verificarilor si anularii posibilelor paractici de coruptie. Insa in aceeasi masura vechii hipioti ajunsi stalpi ai societatii consumiste isi dau cateodata jos costumul si cravata si dezvelesc vechiul Harley din coltul garajului. Conversiunea se face din ambele directii.

 Stencilul trebuie inteles in lumia acestei dinamici. El are legatura in primul rand arta graffiti, apoi cu graphic designul si publicitatea, iar in final cu caricatura. Fata de caricatura stencilul se deosebeste in primul rand prin faptul ca nu foloseste exagerari fizionomice specifice caricaturii: imaginea, care oricum da batai  de cap in ceea ce priveste fidelitatea cu originalul (din cauza compromisurilor tehnice) ar deveni irecognoscibila. Apoi el nu este tot timpul comic. Latura tragica a vietii, cu accente underground in diferite proportii, este reflectata in imaginile stencil. Realitatile reflectate de imaginea stencil sunt cumva inhibate de societatea de consum, de respectabilitatea actuala a societatii in genere, de prejudecatile mentalitatii consumiste. Insa ele socheaza prin naturalete si coerenta, de aceea intr-o societate viitoare mesajele sale vor fi adoptate de societatea respectabila si vor fi recunoscute ca normale la fel cum Venus din Milo este astazi parte
  din cultura respectabila. Dimpotriva, caricatura accepta sistemul, ea accepta mentalitatea consmmista iar umorul ei vine din regasirea trasaturilor underground in zona respectabilitatii pe care le recunoaste ca anormale. De aici si superficialitatea caricaturii care ia reflexele ideologice oficiale in mod sine qwa non: ermetismul si obtuzitatea oficiala relative  la anatemizarea si etichetarea unilaterala a mentalitatilor alternative de tip underground, respingerea acestora, sint prejudecati ale sale.

 Aceasta tendinta de unificare a lumii underground cu cea respectabila este punctul de diferentiere a stencilului fata de arta graffiti, care ramane ferm pe pozitii in ermetismul ei: semnele graffiti sint secundare textului de sorginte eminamente underground care rareori poate fi inteles de omul de pe strada din cauza... fontului specific. Imaginile netextuale, mai rare decat in cazul stencilului, rareori arata dexteritate tehnica sau studii de desen. Atunci cand apar aceste atribute arta graffiti se apropie destul de tare de kitsch si se poate vedea prin parcurile de distractie sau pe motocicletele Harley Davidson. Stencilul este destul de diferit din acest punct de vedere; el este facut de artisti care se ocupa si de alte modalitati de exprimare: stencilul este o etapa intr-un ciclu de etape, el are sens in special relativ la acest intreg. Tocmai de accea sten cilul este deschis fata de ermetismul semnelor graffiti.

 Fata de graphic design stencilul se deosebeste prin materialele si tehnica simpla de realizare a imaginii. Tiparul exista si in primul caz si in cel de-al doilea; insa in primul caz avem de a face cu dpi iar aici cu jetul de vopsea selctat de sablonul ca atare. Din acest caz el pare mai aproape de gravura si tehnicile vecine ei, insa se afla exact la polul opus tocmai pentru refuzul conditiei elitiste cu care coboara in strada refuzand sa se claustreze in muzeu sau intr-o rama, pe peretii interiori (insingurati) ai unei case.

 Deosebirea de publicitate mai este data si de atitudiea usor anarhista si cert atideterminista fata de lume. Publicitatea lasa sa se intrevada acea "ordine interioara" cu tendinte birocratice din interiorul unei firme. Comertul si legile lui dezumanizeaza imaginea publicitara in timp ce cea a stecilului ramane cu adevarat pura si dezinteresata. Scopul nu mai este imaginea in sine, arta pentru arta, ci manipularea c omerciala. Din aceasta cauza diferenta dintre stencil si publicitate este aceea dintre erou si politician. Unul cauta sufletul omului si salvarea lui, celalalt cauta pacalirea lui, manipularea lui, treansformarea lui in scalv pentru interese personale. Publicitatea ia din atributele stencilului tocmai pentru a-si spala pacatele si de a lua din autoritatea sa morala. De aceea astazi se vand produse "trendy" cu imagini specifice stencilului.





 http://www.members.lycos.co.uk/gabald/stencils.htm



 http://2020.ro/RomanianStencilArchive/index.htm

 ______________________________________________
http://www.sentimente.ro
Singur? Peste 180.000 utilizatori pentru tine!
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/