Alin Cristea on Tue, 15 May 2007 19:36:06 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] The Times: "Cea mai bizara lupta politica din Europa de Est, de dupa caderea comunismului"


http://hotnews.ro/articol_72654-The-Times-%27%27Presedintele-telespectator-are-nevoie-de-popor-pentru-a-si-recapata-palatul%27%27.htm  
Dragos Comache, HotNews.ro, 15 mai 2007  
  
 The Times:''Presedintele-telespectator are nevoie de popor pentru a-si recapata palatul''

Cotidianul The Times a publicat marti in editia sa electronica un articol referitor la apropiatul referendum din Romania, iar autorul articolui remarca "cea mai bizara lupta politica din Europa de Est, de dupa caderea comunismului".

Articolul include si un interviu cu Traian Basescu, in care acesta spune ca va da un ultimatum Parlamentului pentru introducerea unui nou proiect de lege electorala care va aduce alesii in contact mai strans cu alegatorii.

Roger Boyes isi incepe articolul cu un exercitiu de imaginatie. "Imaginati-va situatia urmatoare: primul ministru al unei mari tari din Uniunea Europeana il critica pe presedinte in cadrul unei emisiuni televizate. Liniile telefonice sunt deschise pentru telespectatori si primul care suna este ...

presedintele infuriat, care telefoneaza de pe canapeaua din sufrageria sa pentru a tine o predica premierului".


 
 

 Cea mai bizara lupta pentru putere din europa de Est, de la caderea comunismului, se apropie de punctul sau maxim in aceasta saptamana, cand romanii vor fi chemati la referendum pentru suspendarea lui Traian Basescu.

Potrivit criticilor sai, presedintele Basescu si-a depasit atributiile constitutionale intervenind in viata politica, subminand Guvernul si incitand populatia impotriva institutiilor statului, scrie Roger Boyes.

In interviul acordat cotidianului britanic, Basescu, descris ca fiind un fost capitan de nava in varsta de 55 de ani, si-a atacat oponentii de stanga, pe care ii acuza de alimentarea crizei pentru a-si acoperi afacerile corupte si de orientare catre Rusia.

"Parlamentul a incercat sa influenteze procurorii care investigau numeroase dosare referitoare la politicieni de rang inalt", a spus Basescu.

"Basescu si formidabilul sau ministru al justitiei, Monica Macovei, au transformat procuratura intr-un serviciu anticoruptie foarte energic pentru a raspunde criticilor UE potrivit carora Romania este prea corupta", se mai arata in articolul intitulat "Presedintele-telespectator, care suna in emisiuni, are nevoie de popor pentru a-si recapata palatul".

Monica Macovei insa, a fost data afara din Guvern pe 12 aprilie, iar o saptamana mai tarziu parlamentarii au votat cu 322 de voturi "pentru" si 108 voturi "impotriva" pentru suspendarea Presedintelui.

Modul direct de exprimare al lui Traian Basescu a facut sa fie indragit de romanii de rand. Cei mai neutri observatori cred ca presedintele suspendat va castiga referendumul de sambata, iar Parlamentul si premierul Calin Popescu Tariceanu vor trebui sa abandoneze planurile pe care le au pentru a-l destitui, mai noteaza The Times.

"Nu se pune problema daca voi castiga sau nu, ci cum voi castiga", a spus Basescu.

"O slaba participare la vot ar putea incuraja Parlamentul sa declare referendumul invalid si sa mentina suspendarea lui Basescu", se arata in cotidianul britanic The Times.

Intrucat lui Basescu i s-a negat accesul deplin la media, acest strabate tara in lung si lat pentru a tine mitinguri si chiar a plecat in Spania pentru a obtine sprijinul romanilor de peste hotare.

Celelalte state din UE par sa mizeze pe Basescu. Este pro-european, pro-NATO, este in favoarea mentinerii trupelor romane in Irak, este profund sceptic in privinta influentei insidioase a Rusiei si vrea sa combata coruptia.

"Vom avea o alta Romanie dupa referendum", promite Traian Basescu. "Este pentru prima data cand romanii au ocazia de a contesta o decizie luata de clasa politica".

Saptama viitoare, presedintele intentioneaza sa dea un ultimatum Parlamentului pentru introducerea unui nou proiect de lege electorala care va aduce alesii in contact mai strans cu alegatorii. Aceasta va slabi puterea liderilor politici, care sunt prea indatorati oligarhilor si industriasilor.

Adesea, oamenii de afaceri au contacte cu Rusia care nu servesc intereselor nationale ale Romaniei, a mai spus Basescu in interviul dat The Times.

"Abordarea lor este ca daca pastram relatii bune cu Rusia vom avea preturi mai mici la gazul importat", a declarat Basescu. "Dar care este costul politic pentru asta? Vreau ca Rusia sa fie un partener pentru noi si nu cineva care poate influenta deciziile noastre politice", a mai spus presedintele suspendat.

The Times mai scrie ca desi Basescu ii critica pe fostii comunisti, care acum isi spun social-democrati, el insusi este un fost comunist. Totusi, Basescu s-a transormat intr-un politician de centru-dreapta, al carui scop este sa incropeasca un grup liberal conservator pro-occidental.
Articolul se incheie cu criticile lui Traian Basescu la adresa politicii guvernului britanic al lui Tony Blair, in problema accesului muncitorilor romani in Marea Britanie.

"Politicienii britanici nu pot spune ca romanii sunt buni in Irak, dar nu si in Marea Britanie. Am stat umar la umar in Irak, de ce sa nu fim la fel si in ceea ce priveste libertatea de miscare in UE?", a spus Basescu, adaugand ca este sigur ca acest lucru se va schimba la urmatoarele alegeri din Marea Britanie. 
  

    
---------------------------------
Ready for the edge of your seat? Check out tonight's top picks on Yahoo! TV. 
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/